Kent Haberleri

İstanbul'un deprem haritası güncellendi! İstanbul'un en riskli bölgeleri nereler?

Yaşanan depremlerin ardından bağımsız olarak yıkılan binalar İstanbulluları korkutuyor. Yapılan açıklamalarda, uzmanların Marmara hakkındaki büyük deprem uyarıları sonrası en riskli ilçelerin haritaları güncellendiği belirtildi.

Son günlerde Bahçelievler ilçesinde yaşanan 2 binanın çökmesi, endişe seviyesini daha artırmış oldu. Bu doğrultuda da vatandaşlar İstanbul'da riskli binaları araştırmaya başladılar.

TGRT Haber'de yer alan içeriğe göre; İstanbul'da riskli ilçelerin neresi olduğu merak ediliyor. Yapılan güncellemede en dikkat çeken detay ise fay hattının geçiş noktasından çok ilçelerin zemin yapısı ve binaların temelleri oldu.

Binaları en eski olan ilçeler ise kırmızı çizgi içinde yer aldı. Öte yandan yeni ilçelerinde kırmızı hatta olmasının altında kaçak yapı ve yumuşak zemin olduğu kaydedildi. 

İSTANBUL'UN DEPREM HARİTASI GÜNCELLENDİ! 

Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul'da hemen hemen her arsa alanına konut yapıldığı ifade edildi. Buna göre, uzmanlar, nüfusun yaşam alanını genişletmek için yapılan binalarda öncelikli olarak deprem riskine karşı fay hatlarının geçişleri, zeminin gücü ve binanın temeli ele alınması gerektiğini ifade etti.

EN RİSKLİ VE EN GÜVENLİ İLÇELER BELLİ OLDU

Aynı zamanda uzmanlar, bunların ön planda tutulmadığı her binanın risk seviyesinin deprem yaşanmadan da yüksek olduğunun altını çizdi. Bu yüzden İstanbul'un deprem haritası güncellenmiş oldu. 5 şiddetli bir depremde bile anına yerle bir olacak binalara sahip ilçeler ele alınarak "en riskli ve en risksiz ilçeler" adı altında bir rapor hazırlandığı kaydedildi.

Özellikle en riskli ve orta riskli ilçelerde oturan vatandaşların depreme karşı binalarında nasıl tedbirler alındığına dair belediye ya da kentsel dönüşüm kapsamında kurulan ekiplerden bilgi almaları da uzmanlar tarafından belirtilen önemli konu oldu. Zemin ve kolonlarında çatlama kırılma olan binaların acilen belediye yetkililerine bildirilmeleri ise elzem konuların başında yer aldı. 

İSTANBUL'DA DEPREME KARŞI EN RİSKLİ İLÇELER

Zeytinburnu, Küçükçekmece, Ispartakule, Kanarya, Esenkent, Avcılar, Ataköy, Florya ve Küçükçekmece kıyıları 99 depreminden sonra en riskli ilçelerde birinci sırada yer alırken o dönem en çok etkilenen Üsküdar, Kadıköy, Büyükçekmece de alt yapı çalışmaları başlatıldı.

Özellikle bu ilçelerde kentsel dönüşüm hız kazandı. Burada en büyük pay ise belediyelere düştü. Uzmanlar, belediyelerin kaçak yapı konusunda hızlı bir önlem alması gerektiğinin altını çizdi.

İstanbul'da kentsel dönüşüme 'amaçları bana sağlam bir bina vermek değil, benim hakkımı gasp etmek' olarak bakılıyor! 

İstanbul'da artık binalar yoruldu: İstanbul'da çok eski faylar var! Deprem uzmanından son dakika açıklaması!

Prof. Dr. Naci Görür İstanbul'daki konutlar için alarm verdi! Bunlar yarın depremde ne olur düşünemiyorum! 

Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan 7.5'e varan deprem açıklaması: İstanbul, Karasu, Bursa, Altınoluk...