Kent Haberleri

İstanbul'un dijital maketi yapılarak yapıların yükseklikleri belirlenecek!

Kadir Topbaş, İstanbul’un dijital maketini hazırladıklarını açıkladı.Yeni inşa edilecek yapıları bu makete yerleştirip şehre etkisine uygulamalı bakacaklarını belirten Başkan Topbaş, “Yapılarda Yükseklik serbest’ anlayışı artık ortadan kalkacak" dedi...

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un dijital maketini hazırladıklarını açıkladı.Yeni inşa edilecek yapıları bu makete yerleştirip şehre etkisine uygulamalı bakacaklarını belirten Başkan Topbaş, “Yapılarda Yükseklik serbest’ anlayışı artık ortadan kalkacak” dedi.


GAYRİMENKUL ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği  (GYODER)  tarafından düzenlenen 13. Gayrimenkul Zirvesi’ne katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul siluetini olumsuz etkileyecek yapıların önüne geçecek bir çalışma başlattıklarını açıkladı. İstanbul’un dijital maketini hazırladıklarını söyleyen Topbaş, “Yeni her bina bu maket içinde bakılacak ve etkileri önceden görülecek. İnşaatçılar eyvah demesin. Çünkü bu bir kısıtlama değil. Daha düzenli, daha insani ve nefes olan bir şehir için düzenleme” diye konuştu.


METRO FİYATALARI UÇURDU

10 yılda İstanbul’a 30 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ve bunun yarısından fazlasının ulaşım için olduğunu belirten Topbaş, alt yapı çalışmalarının gayrimenkul sektörünü de doğrudan etkilediğini dile getirdi. Topbaş, metro çalışmaları başlayan bölgelerdeki emlak fiyatlarının yüzde 100 arttığını ifade etti. İstanbul’u fırsat şehri olarak tanımlayan Topbaş, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul ve yeni şehir projeleriyle İstanbul’a ilginin artacağını kaydetti. İnşaat şirketlerine proje geliştirirken hassas olmalarını tavsiye eden Topbaş, “Yatırımlarınızda salt binayı düşünmeyip o bölgeye, şehre ne katıyoruz diye de düşünün” dedi. Topbaş, kendi elektriğini üreten, atık sularını yenileyen çevreci projelere imza atan şirketleri de destekleyeceklerini ifade etti.


VATANDAŞ DÖNÜŞÜM İSTİYOR

GYODER tarafından yapılan araştırmaya göre Türk halkı kentsel dönüşümü destekliyor. 5 bin kişilik araştırma sonuçlarına göre halkın yüzde 80.5’i dönüşüme evet diyor. GYODER Başkanı Aziz Torun, “Halkın yüzde 28’inin kentsel dönüşümü olumlu bulurken, yüzde 26’sı rant düşüncesiyle eleştiriyor. Kentsel dönüşüme en çok destek veren Avcılar, Kadıköy ve Maltepe ilçeleri oldu. En düşük destek Bahçelievler’de” dedi.

Aziz Torun,  sektörün 10 yıl öncesine kadar mahalle müteahhitliği seviyesinde olduğunu belirterek, hızlı gelişmenin, bir kazaya uğramaması için bilgi üretmeye, eğitime, işbirliğine ve özeleştiriye önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Torun, “Birçok ülkenin petrolü var bizim zenginliğimiz ise gayrimenkul” dedi. Zirveye, telekonferansla Ankara’dan katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da,  kentsel dönüşümde önemli yol alındığını belirterek, “Vatandaş dönüşümün içeriğini tam anlamadı. Müteahhitler işin içine daha çok girmeli, vatandaş da hakkına razı olmalı. Türkiye’de  afet riski taşıyan bölgelerdeki tüm binaları kentsel dönüşümle söküp  atacağız. Bu büyük ekonomik canlılık da getirecek” dedi. Bayraktar, Türk inşaat sektörünün dünyada rol belirleyici hale geldiğini kaydetti.


ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI ERDOĞAN BAYRAKTAR:

Vatandaş, dönüşümün içeriğini tam anlamadı. Bundan sonra müteahhitler işin içine daha çok girmeli.


İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KADİR TOPBAŞ

İstanbul’a son 10 yılda 30 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bunun yarısından fazlasını ulaşım için harcandık.


GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI DERNEĞİ BAŞKANI AZİZ TORUN

10 yıl öncesine kadar  sektörümüz,  ‘mahalle müteahhitliği’ yapıyordu. Çok hızlı büyüdük.


Gülistan Alagöz/Hürriyet Gazetesi