İstanbul'un finans merkezi olması için konut arzı arttırılmalı!
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi çalışmaları için Türkiye Bankalar Birliği'nce Deioitte'a hazırlatılan 'İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi Olma Potansiyelinin Değerlendirilmesi' başlıklı rapor, nihai hale getirildi
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi çalışmaları için Devlet Planlama Teşkilatı'nca oluşturulan Mevcut Durum Analizi çalışma Grubunun talebiyle Türkiye Bankalar Birliği'nce Deioitte'a hazırlatılan 'İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi Olma Potansiyelinin Değerlendirilmesi' başlıklı rapor, nihai hale getirildi. TBB web sitesinde de yayımlanan raporda, çalışmadaki temel bulgular şöyle özetlendi:
- İstanbul gizli kalmış işgücü, gelir yaratma potansiyeli, yaşam tarzı ve iş yapma maliyeti konularında ciddi bir rekabetçi güce sahip. Bu avantajlardan finans merkezinin kuruluşu aşamasında azami derecede istifade edilmelidir.
- Halen devam etmejkte olan krizden çıkarılan önemli sonuçlardan birisi, piyasaların büyük bir gelgit yaşadığı ve hızlıbir değişim içerisinde olduğu. Bu değişim rakip kentlerin stratejilerine yansıdı.
- Bu çerçevede, İstanbul Finans Merkezi'nin oluşumunda görev alacak kurumların esnek ve hızlı karar alabilen bir yapıda olmaları büyük önem taşımaktadır.
- Türkiye'nin önünde, küresel ekonomideki gelişmelerin yönünü kendi lehine çevirebilmek için kısa vadede önemli fırsatlar bulunmaktadır. Türkiye, global kriz sonrası diğer ülkelerde açıkta kaian finansal hizmet çalışanlarını kendisine çekebilir ve bu yetenekleri gelişmekte olan finansal piyasalarının güçlendirilmesinde kullanabilir.
- Türkiye'nin iyileştirme ihtiyacı tespit edilen aianlan ise 'Yasal çerçeve, Mali Ortam, Düzenleyici çerçeve, Nitelikli İşgücü, I tu Altyapı ve İmaj'. Altyapıda trafik sorununu çözecek ulaşımın oluşturulması ve kaliteli işyeri ve konut arzının arttırılması gerekir.