22 / 12 / 2024

İstanbul'un ilçe ve mahalle ölçeğinde hane halkı gelirleri açıklandı!

İstanbul'un ilçe ve mahalle ölçeğinde hane halkı gelirleri açıklandı!

İÜ İktisat Fakültesi tarafından yürütülen ve İSTKA'nın desteklediği ''Mahallem İstanbul'' projesinin sonuçları açıklandı.



İÜ İktisat Fakültesi tarafından yürütülen ve İSTKA'nın desteklediği ''Mahallem İstanbul'' projesinin 9 ay süren çalışmalar sonucunda ortaya çıkan online ve mobil uygulamaları tanıtıldı ve İstanbul'un ilçe ve mahalle ölçeğinde hane halkı gelirleri açıklandı.

 

''Mahallem İstanbul'' proje koordinatörü İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, projenin web sitesinde ve mobil uygulamalarında yer alan modüller ile İstanbul'da yaşayanların mahalleleriyle ilgili demografik yapıdan eğitime, sağlıktan sosyal ve siyasal ortama, ekonomik yapıdan altyapı ve çevreye kadar birçok bilgiye anında ulaşabileceğini belirterek, ''İlçelerin ortalama hane halkı gelirlerine baktığımızda Beşiktaş 10 bin lirayla ilk sırada geldi. En düşük hane halkı gelirine sahip ilçeler ise 2 bin lirayla Arnavutköy, Çatalca, Sultangazi, Sultanbeyli oldu. Yani İstanbul'da aylık hane halkı geliri 10 bin ila 2 bin lira arasında değişiyor.'' dedi.

 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; ''Mahallem SEGE''de İstanbul'un mahalle haritasına ulaşılabildiğini ve demografik yapıdan eğitime, sağlıktan ekonomik yaşama, konuttan ekonomik yapıya, altyapıdan çevreye kadar birçok veriye ulaşabildiğini aktaran Şeker, şunları kaydetti:


''Haritadaki mahallelere tıkladığınızda üniversite mezunu oranı, kadın üniversite mezunu oranlarını görebiliyorsunuz. Eyüp Göktürk'te kadınlarda üniversite mezunu oranı yüzde 37 iken, Beşiktaş Konaklar'da yüzde 52'ye çıkıyor. Burada mahalle ölçeğinde nüfus demografisi, yaş demografisi, medeni durum, evlenme ve boşanma oranları, nüfus yoğunluğu, hane halkı oranları, bina sayıları, konutverileri, eğitim demografisine ve sosyal yaşama ilişkin veriler, altyapı ve ulaşım verileri, siyasi sonuçlar gibi toplam 300'e yakın veri var. Biz bu verileri başta TÜİK ve merkezi kurumlar olmak üzere yerel kurumlardan, sahadan, internet taramasıyla, satın alarak ve türev verilerden elde ettik.''


Geri Dön