18 / 11 / 2024

İstanbul'un kavşak- tünel sistemi Afrika'ya model oldu!

İstanbul'un kavşak- tünel sistemi Afrika'ya model oldu!

İstanbul trafiğine çözüm için oluşturulan ‘kavşak-tünel’ sistemi, Afrika’ya da model oldu. ‘Yedi Tepeye Yedi Tünel’den İstanbul Metrosu Haliç geçişine kadar pek çok proje




 İstanbul’da trafiğe nefes aldıran ‘Yedi Tepeye Yedi Tünel’ projesindeki firmalar, şimdi Uganda’ya da kavşak yapacak
İstanbul trafiğine çözüm için oluşturulan ‘kavşak-tünel’ sistemi, Afrika’ya da model oldu. ‘Yedi Tepeye Yedi Tünel’den İstanbul Metrosu Haliç geçişine kadar pek çok projede yer alan firmalar, Uganda’nın Ensebbe kentine kavşak yapmaya hazırlanıyor.

PRENSİP ANLAŞMASI YAPILDI

TUKSON’un ticaret köprüsü kapsamında Uganda’ya çıkarma yapan 60 Türk işadamı arasında yer alan Fidan Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Fidan, Uganda Ulaştırma Bakanı John Nasasira’yle yaptığı görüşmede neredeyse hiç kavşak ve otoyolun bulunmadığı şehirlere ‘İstanbul modeli’ çözüm önerdi. İstanbul’da yapılan tünel, köprü ve tünel projelerine büyük ilgi gösteren Ugandalı yetkililer, ülkenin dış dünyayla bağlantısını sağlayan Uluslararası Havaalanı’nın bulunduğu Ensebbe kentinin kavşak olmadığı için saatlerce süren dört yol ağzı noktalarına İstanbul modeli kavşak yapmaya prensipte olumlu yaklaştıklarını belirtti.

AMAÇ PAZARA GİRMEK

Ensebbe Kent Kavşağı’nın 700 metre uzunluğunda olduğunu belirten Fidan, günün her saatinde savaş alanını andıran trafik düğümünü İstanbul modeli bir kavşakla çözeceklerini söyledi. Maliyetin 80-100 milyon dolar arasında olmasını bekledikleri kavşağı gerekirse zararına bile yapmaya hazır olduklarını belirten Fidan “Amacımız Afrika ulaşım piyasasına girmek.

100 milyon dolar olması beklenen kavşak inşaatının yarısını biz karşılayarak zararına bile bu işi yapabiliriz. Çünkü yaptığımız çözüm üreten, hızlı ve ucuz kavşağı gördüklerinde, bütün Afrika’ya bu modeli taşıma imkanımız olacak” diye konuştu.

KENTE NEFES ALDIRAN PROJE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde yapılan trafik analizlerinde, yolların kesişme noktalarında yavaşlayan arabaların oluşturduğu kuyrukların yolları tıkadığı sonucuna varılmıştı. Çözüm olarak kavşakların yapılmasıyla aynı sayıda şeride sahip yolların kapasitelerinin kat kat artacağı belirlenmiş ve bu kapsamda en öncelikli noktalarında 37 kavşak yapılarak trafik rahatılmıştı. Daha önceden bulunan toplam kavşak sayısı ise 15’ler civarındaydı.İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’se, göreve geldiği bugüne kadar 231 kavşak ve yol projesi hazırladı, bunlardan 209’unun açılışı yapıldı.

Şile’deki orman köylüsüne müjde

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Şile Orman İşletmesi’nde orman köylüsünün sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlayacak faaliyetlere bir yenisi daha ekleniyor. Bu kapsamda Yeşilvadi ve Ulupelit köy hudutları dahilinde yerleşim yerlerine yakın süni gençleştirme sahalarında arazi hazırlığı çalışmaları bitirildi. Bu sahalara ileride orman köylüsüne ekonomik yararları olacak türlerden başta fıstıkçamı olmak üzere yaban kirazı, üvez ve muşmula gibi türler de dikilerek orman köylüsünün sosyo-ekonomik gelişimine önemli bir katkı sunulacak.

Salgınlara karşı güneş ışığı önerisi

SalgIn hastalıkların riskini azaltan, dünyadaki birçok metropolde uygulanan ve Kent Sağlığı konusunda yeni bir yöntem olan ‘fotokatalizör’ yöntemi, CHP’li Serdar Bayraktar tarafından yazılı bir önerge olarak İBB Meclis gündemine taşındı. Bayraktar, güneş ışığından yararlanarak bakteri ve virüslerin su ve CO2 ye dönüştürülmesi yöntemi olan fotokatalizör için “Özellikle Uzakdoğu’da metrolar, otobüs durakları, okullar, hastane gibi hijyenin özellikle önemli olduğu toplu yaşam alanlarında uygulanmaya başlanılmıştır” diyerek İstanbul’a da bunu önerdi.
Star/SELİM EFE ERDEM


Geri Dön