İstanbul'un kentsel dönüşüm projelerinde son durum ne?
İşte İstanbul'da yürütülen Kentsel Dönüşüm`, `Kentsel Yenileme' ve `Özel Proje Alanları'na ilişkin projeler ve bu projelerde gelinen son durum.
Küçükçekmece:
Küçükçekmece Belediyesi, TEM Otoyolu'nun kuzeyinde, TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa Kentsel Dönüşüm Projesi gerçekleştiriyor. Bu kapsamda TOKİ'yle işbirliği yapan belediye, Tepeüstü ve Ayazma Mevkileri'nde bin 800 gecekonduyu yıktı. Bununla birlikte gecekondu sahipleri için ise TOKİ, Halkalı Bezirganbahçe'de 2 bin 640 sosyal konut inşa etti.
Bezirganbahçe'deki 2 bin 640 konutun 943 adedi Ayazma ve Tepeüstü bölgelerinde yaşayanlara 180 ay vadeli olarak 220 YTL taksitlerle satıldı.
TOKİ, 140 hektarlık Ayazma bölgesinde 6 bin 600 konut, aynı bölgeye komşu olan bin 500 hektarlık Kayabaşı Mevkisi'nde ise yaklaşık 100 bin konut inşa edecek. Kayabaşı'nda inşa edilecek konutların ilk etabını oluşturacak yaklaşık 30 bin konutun yapımına önümüzdeki yaz başlanacak. Kayabaşı'ndaki konutların tamamlanmasından sonra TEM Otoyolu'nun kuzeyinde 750 bin kişilik yeni bir şehir kurulmuş olacak. TOKİ, yine Ayazma Mahallesi'ndeki 140 hektarlık bir alanda toplam 6 bin 600 konut yapacak.
Bu iki proje dışında Küçükçekmece Belediyesi, rotayı ilçenin merkezine çevirdi. İlçe merkezinde altı ay içinde belirlenecek alanda model olarak 2 bin ile 5 bin adet arasında konut yapılacak. Bölgede oturanlar, inşaat süresince sosyal konutlara yerleştirilecek veya kira yardımı yapılacak.
Fatih:
Fatih Belediyesi, Haziran 2005'te çıkarılan 5366 sayılı `Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun' ile birlikte kendi bölgesinde beş ayrı projeye başladı. Bu projeler ve isimleri ise şöyle:
"Fener-Balat Semtlerinin Rehabilitasyonu Projesi, Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri(Sulukule) Kentsel Yenileme Projesi, Kürkçübaşı Mahallesi (Bulgur Palas çevresi) Kentsel Yenileme Projesi, Ayvansaray Türk Mahallesi Canlandırma Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi ve Fener-Ayvansaray Sahil Kesimi Kentsel Yenileme Projesi"
Bu projeler arasında yer alan Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri (Sulukule) Kentsel Yenileme Projesi kapsamında TOKİ tarafından inşa edilecek olan 620 konutun inşasına yakında start verilecek. Projenin, 5366 sayılı Yasa kapsamında oluşturulan Yenileme Kurulu'nun onayından geçtiğini vurgulayan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, avam projesinin onayı ile birlikte konutların inşasına önümüzdeki şubat ayında başlanmasının planladığını açıklıyor.
Fatih Belediyesi'nin en önemli projelerinin başında ise maliyeti yaklaşık 200 milyon dolar olan 280 bin metrekarelik "Fener-Ayvansaray Sahil Kesimi Yenileme Alanı Projesi" geliyor. 20 Nisan'da gerçekleştirilen bu projenin ihalesini, yüzde 42.32 kat karşılığı önerisiyle Çalık Holding bünyesindeki GAP İnşaat firması kazandı.
Otuz ay sürmesi öngörülen ihalede, yenilenecek alan Ayvansaray'dan başlayarak Fener iskelesine kadar olan sahil bölgesini kapsıyor. Bölgede, 59 yapı adası, 909 adet parsel bulunuyor. Toplam 279 bin 345 metrekarelik bir alanı kapsayan bölgede ihale kapsamı, binalı ve binasız tüm taşınmazların 5366 sayılı Yasa kapsamında yeniden düzenlenmesi rölöve, restorasyon, restitüsyon, yenileme avan projesi ve inşaat uygulamasını içeriyor.
Belediye yetkilileri, yenileme çalışmalarına ilişkin avam projenin yakında tamamlanacağını belirttiler. Öte yandan; Fatih Belediyesi, projenin uygulama sürecinde yenileme alanında yer alan tescilli 230 tarihi eserin sahibine, üçlü öneri paketi götürecek. Projede kalmak isteyenlere, mülkünün büyüklüğünün en fazla yüzde 70'ine denk gelen büyüklükte mülk verilecek. Mülk sahipleri eş değer yeni bir ev isterse fark kadar para ödeyecek veya kamulaştırma bedelini alıp projeden çıkacak.
Örneğin 150 metrekarelik tarihi bir binaya sahip olanlara, ev sahil kısmında ise yüzde 70'i oranında yani 100 metrekarelik ev önerilecek. Ancak ev daha iç kısımlarda kalıyorsa 50 metrekarelik bir ev alabilecek. Yenileme projesinde kendi evinin büyüklüğünde bir ev sahibi olmak için ısrar edenlerin, aradaki fark kadar belediyeye ödeme yapması gerekecek. Belediye Başkanı Demir, Türkiye'nin en büyük yenileme alanı projesinin 909 parselden oluştuğunu ve ilk kazmanın 1,5 yıl içinde vurulabileceğini söyledi.
Tarlabaşı:
İstanbul'un `Kentsel Yenileme Projesi' içinde yer alan semtlerden bir diğeri ise Tarlabaşı. Beyoğlu Belediyesi, geçtiğimiz mart ayında Tarlabaşı'nın kentsel dönüşüm çalışmaları için nihayet düğmeye bastı. Tarlabaşı'nın dönüşüm projesi yapılan ihaleyi ise Çalık Holding Bünyesindeki GAP İnşaat kazandı.
Beyoğlu'ndaki Tarlabaşı semti için en iyi teklifi veren Çalık Holding, toplam 3 bin binayı kapsayan ve 1 milyar dolara mal olması öngörülen rehabilitasyon projesinin 278 binalık ilk etabı için 100 milyon dolarlık proje hazırladı. Proje, Anıtlar Kurulu'nun onayını bekliyor.
Bina sahiplerine yüzde 42 ile en iyi teklifi veren Çalık Holding, 100 milyon dolarlık projenin 6 milyon dolarlık bölümünü teminat olarak belediyenin kasasına yatırdı. Proje tamamlandığında büyüklükleri 45 ile 100 metrekare olan küçük tarihi evlerde her bağımsız bölüm için 25 metrekare otopark alanı olacak.