Sektörel

İstanbul'un merkezi bölgelerinde konut ve kira fiyatları düştü!

İstanbul’da merkezi yerlerde yaşanan olumsuz gelişmeler, Taksim, Levent, Mecidiyeköy gibi popüler bölgelerdeki konut ve kira fiyatlarını olumsuz etkiledi. Kiralar dolardan TL’ye döndü.

Sektörün uzmanlarına göre, İstanbul'un merkezi kabul edilen Taksim, Levent ve Mecidiyeköy bölgelerinde alım satım hareketleri son dönemde yavaşladı. Vatandaşlar daha çok bu bölgelere yakın olan Çağlayan, Tepebaşı gibi yerleri daha çok tercih etmeye başladı.


KİRALAR TL'YE DÖNÜYOR


Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, yaşanan üzücü olayların özellikle, İstiklal Caddesi, Şişli, Beşiktaş gibi her zaman gözde olan merkezlerde 3 ayda fiyatları olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Hakan Erilkun konutta dolar bazlı pek çok kiralamaların TL'ye çevrilmeye başladığını belirterek şunları söyledi:


FİYATLAR 3 AYDA DURDU


“Gerek konutta gerekse ticari emlakta kiralamaların en gözde lokasyonları olan merkezlerde; yer bulmanın neredeyse imkansız olduğu metro çıkışları, AVM yakınları gibi noktalarda kira fiyatları son 3 aydır neredeyse stabil hale geldi, hatta bazı noktalarda geriledi. Ana arterlerdeki durağanlık, köklü merkezlerin 4. Levent, Şişhane gibi sınır noktalarında da etkili oldu. Bu nedenle Taksim, Beşiktaş, Levent gibi merkezlerde özellikle konutta dolar bazlı pek çok kiralama TL'ye çevrilmeye başladı.


MALTEPE VE KARTAL'A KAYDI


Konut alımlarının artık merkezi noktalardan yeni İstanbul olarak adlandırılan bölgelere kaydığını bildiren Erilkun, “Konut alımları artık Kanal İstanbul güzergahı ile Anadolu Yakası'nda Maltepe ve Kartal'ın E-5 bölgelerine yoğunlaştı. Bu bölgelerde inşa edilen ve sosyal donatılara sahip nitelikli projeler her zaman ilk tercih nedeni oluyor. Öyle ki özellikle Maltepe'de 1+1 büyüklüğündeki daireler bile ortalama 400 bin TL'den satılıyor” diye konuştu.


Mart ayında artış olmadı


100 metrekare büyüklüğündeki bir gayrimenkulun Beşiktaş'taki kirası ortalama 2 bin 850 lira, Kadıköy'de 2 bin lira, Üsküdar'da ise bin 700 lira civarında. Mart ayının sektörün en hareketli ayı olmasına rağmen kiralarda bir artış yaşanmadığına dikkat çeken Hakan Erilkun, bu durumun yaşanan olumsuz gelişmelerden kaynaklandığını belirtti.


Özgür Düşünce