18 / 05 / 2024

İstanbul'un ofis kullanım maliyeti yüzde 15 arttı!

İstanbul'un ofis kullanım maliyeti yüzde 15 arttı!

DTZ 'in 14. Küresel Ofis Kullanım Maliyetleri Araştırması yayınlandı. Rapor, dünya çapında 47 ülkedeki 121 bölgede ofis kullanım maliyetlerini kapsıyor



Bu yıl gelecek dört yıl için (2011 – 2015) bir projeksiyonun yanı sıra ilk defa birincil ve ikincil ofis bölgeleri için ayrı bir karşılaştırma yapılmıştır.

Toplam ofis alanı kullanım maliyeti, birim başına toplam işletme giderleri ve alan kullanım standartları temel alınarak belirlenmektedir. Kiralanabilir ofis alanı tanımı şehirler arasında farklılık gösterdiği için, brüt ve net kullanım alan farklılıkları göz
önüne alarak bir düzeltme katsayısı ile “ortalama net ofis kullanım alanı ” hesaplanmaktadır. Kullanım maliyeti, Merkezi İş Alanı 'nda (MİA) yer alan modern ofis binalarının, net kullanımalanı kirasının ortalama toplam maliyetini (kiracı tarafından
ödenen kira ve işletme giderleri dahil, ancak diğer kiralama işlem harcamaları hariç) içermektedir.

- Avrupa 'da ofis kullanım maliyetlerinde 2015 'e kadar ortalama %2 büyüme oranı ile ılımlı bir artış bekleniyor. Ancak, ofis kullanım maliyetlerindeki toplam %11,7 artış oranı 2007 yılındaki en yüksek değerinden daha düşük kalacak.
- Ofis kullanım maliyetleri, kira artışları ve artan işletme giderleri nedeniyle artacak.
- Önümüzdeki beş yıl içinde en büyük maliyet artışı, Londra (Batı) ve bazı Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde bekleniyor.
- Cenevre ve Benelux ülkelerindeki kullanıcılar, önümüzdeki beş yıl içerisinde kullanım maliyetlerinin düşük artış oranından yararlanacak.
- Londra (Batı), Cenevre ve Zürih ilk beş en pahalı küresel ofis konumları sıralamasında yer alarak 2011 'e girerken, Londra 'nın (Batı) 2015 'e kadar ikinci sırada kalması bekleniyor.

 

 

 

DTZ Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Araştırma Direktörü Magali Marton:

“Avrupa 'da artan kullanıcı maliyetlerinin artan kiralar etkisinde olduğunu tahmin ediliyor, fakat kira artışları farklı etkenlerle destekleniyor. Batı Avrupa ofis pazarındaki kira artışları küresel üretim ve tüketici harcamalarının bir yansıması.
Londra ve Paris 'te kısıtlı arz ve yeni projelerin azlığı nedeniyle artan talebin karşılanamaması kiraları yukarı çekebilir. ”

DTZ Temsilcilik Hizmetleri Direktörü James Maddock:

“Ofis kullanıcıları Avrupa 'da hala düşük kullanım maliyetleri nedeniyle tasarruf sağlayabiliyorlar. Kullanım maliyetlerinde artış beklense de, 2015 yılında 2007 yılındaki zirve değerinden daha düşük olması öngörülüyor. Kullanıcılar kira değeri belirleyicilerini; yer seçimi kriterleri, alan ihtiyaçları, esnek çalışma ve hizmet paylaşımı gibi verimlilik uygulamaları gibi gözden geçirmeliler. Fakat hizmet bedeli ve emlak vergisioranlarını planlamak daha zor olabilir. Avrupa 'da hükümetlerin artan benzin fiyatları ya da yeşil bina yasaları gibi yeni düzenlemeler nedeniyle uyguladıkları kemer sıkma yöntemleri hizmet bedellerini artışa zorlamaktadır. ”

 

Web: https://pamirsoyuer.com.tr/


Geri Dön