05 / 05 / 2024

İstanbul'un problemleri Kent Laboratuvarı'nda çözülecek!

İstanbul'un problemleri Kent Laboratuvarı'nda çözülecek!

Türkiye'de özel sektör sanayi şirketleri işlerinin dışında eğitim, bilim, kültür-sanat, spor, çevre ve daha birçok konudaki faaliyetlere sponsor oluyor veya maddi destek vererek katkıda bulunuyor...




Türkiye'de özel sektör sanayi şirketleri işlerinin dışında eğitim, bilim, kültür-sanat, spor, çevre ve daha birçok konudaki faaliyetlere sponsor oluyor veya maddi destek vererek katkıda bulunuyor. Bunlardan biri de hepinizin yakından tanıdığı Borusan Holding. 


İstanbul, sürekli gelişiyor, kabına sığmıyor ama yeniden ihalesi yapılan Galataport Projesiyle Tophane ve onun uzantısındaki Salıpazarı, en hızlı gelişen bölgelerden biri. 


Şirket merkezleri otele, kültür sanat merkezi ve müzeye dönüşüyor. Borusan Holding'in de bir binası var. Borusan, bu binanın bir bölümünü birkaç ay önce "Kent Laboratuvarı" için Studio-X'e tahsis etmiş. Studio-X nedir derseniz. Columbia Üniversitesi'nin bir girişimi. Dünyanın sayılı kentlerinden New York, çalışmalarda hedefin yeni düşünce biçimlerini üretmek ve geleceğe ilişkin soru sormayı sağlamak olduğunu söyledi. İşte bu "Kent Laboratuvan" da İstanbul'un, bugün ve gelecekte karşılaşacağı sorunları tanımlamayı ve çözümleri için yeni düşünce biçimleri üretmeyi hedefliyor. 


Studio-X İstanbul Direktörü Selva Gürdoğan, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun olmuş araştırmacı mimar. Ucu bucağı belli olmayan İstanbul'daki ilk projesinin 'Minibüs ve Dolmuş Haritası' olduğunu söyleyen Selva Hanım, kentin mutlaka sınırlan olduğunu ve bu konuda İstanbul Belediyesi toplu taşıma haritası olmasına rağmen bunun yeterli olmadığını ve şehri yeniden keşfetmek gerektiğini belirtiyor. Kentle ilgili birçok konuya Studio-X İstanbul'da çözüm aranabilecek. Kutsal bir şehir olarak bildiğimiz İstanbul için 'Kent Laboratuarı' hayırlı, uğurlu olsun. 


Amman, Bombay, Pekin, Rio de Janciro, Johannesburg ve Tokyo'dan sonra İstanbul'da Studio-X İstanbul kuruldu. CEO Agah Uğur; bu konuya nasıl girdiklerini detaylı olarak anlattıktan sonra, Borusan Holding öncü sponsorluğunu üstlendiği, Enka Vakfı'nın katkıda bulunduğu Studio-X İstanbul'un farklı kurum ve kişilerden de destek alacağını söyledi. 


Uğur, "İstanbul'un sorunlarını Colombia Üniversitesi ile birlikte çözüp, diğer ülkelere örnek olacağız. Bu binayı müzeye dönüştürmeyi düşünüyoruz. Burası Studio-X'in ilk atölyesi olacak." dedi. Ayrıca bu merkezin sergiler, yarışmalar, atölye çalışmaları, yayınlar, gösteriler ve paneller gibi projelerle en iyi fikirleri kentin gelişimi için bir araya getireceğini ifade etti. Studio, kelime anlamıyla boş bir mekân olarak tanımlanıyor. X de bilinmezliği simgeliyor. 


Zaman 


Geri Dön