Ulaşım

İstanbul'un trafiğini hafifletecek projeler yolda!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bakanlığının 2015 yılı bütçesi görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Elvan, İstanbul'un trafik sorununu hafifletmeye yönelik yeni projeleri olduğunu açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2015 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Elvan, İstanbul'un trafik sorununu hafifletmeye yönelik yeni projeleri olduğunu açıkladı.


Bakan Lütfi Elvan, açıklamaları sırasında "Avrasya Tünelini yapsak, 3. köprümüz tamamlansa ki iki köprümüz daha var halen İstanbul'un trafik sorunu çözmüş olmayız. Önümüzdeki günlerde İstanbul'a yönelik bazı projelerimiz olacak, onları da açıklayacağız" dedi.


İstanbul'un trafik sorunu çözmek için 17 milyar liralık proje stoğu bulunduğunu vurgulayan Elvan, "Avrasya Tünelini yapsak, 3. köprümüz tamamlansa ki iki köprümüz daha var halen İstanbul'un trafik sorunu çözmüş olmayız. Çünkü günde 1,5 milyon insan, Asya yakasından Avrupa'ya, Avrupa yakasından Asya'ya geçmektedir. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde İstanbul'a yönelik bazı projelerimiz olacak, onları da açıklayacağız" ifadelerini kullandı.


Elvan, Çanakkale Köprü projesinin tamamlandığını ancak köprü üzerinde demiryolu hattının da olması talimatını verdiğini, bu nedenle projenin revize edildiğini kaydetti. Elvan, amaçlarının Marmara Bölgesi'ne hızlı demiryolu hattıyla ring yapmak olduğunu söyledi.


"O ifadeyi kullanmadım"


Komisyonu üyelerine yaptığı sunumunda "demiryollarında 2023 hedefini gerçekleştirmek çok uzaktır" diye bir ifade kullanmadığını dile getiren Elvan, "Böyle bir ifade basına geçmiş. Sanki benim böyle bir ifade kullandığım söylenmiş gibi. Bu son derece yanlış bir ifade. Sadece orada sorulan bir soru vardı. İlgili muhabir arkadaş yanlış anladı. 'Taşımacılıkta demiryolunun oranı nedir?' diye sorulduğunda, biz yüzde 3 şeklinde bir ifade kullandık. Onun dışında ne 2023 hedefinin yüzde 3 olduğunu, şu ana kadar yüzde 3'lük gerçekleşme yapıldığını söyledik, ne de '2023 hedeflerine ulaşamayacağız maalesef' gibi bir ifade kullandık. Bunu öncelikli olarak hangi muhabirimiz yazdıysa düzeltilmesini istiyoruz" diye konuştu.


Ulaştırma sektöründe strateji ve önceliklendirme olmadığı şeklinde eleştiri geldiğini anlatan Elvan, önümüzdeki dönemde öncelik verecekleri alt sektörlerden birinin demiryolları olacağını kaydetti.


Demiryolu sektörünün özelleştirilmesiyle ilgili eleştirilere değinen Elvan, demiryollarının alt yapı yatırımlarına devam edeceğini, taşımacılıkla ilgili şirket kurulacağını anlattı. Alt yapı yatırımlarını birbirinden ayıracaklarını, demiryollarının serbestleştirileceğini ifade eden Elvan, Türk Hava Yollarına yapılan uygulamanın bir benzerinin Devlet Demiryolları için yapılacağını söyledi.


Alt yapı yatırımının gerçekleştirilmesinin ardından elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemlerine ağırlık verilmesi talimatı verdiğini ifade eden Elvan, söz konusu uygulamayla özel kesime istendiğinde demiryolu hatlarını kullanmasına imkan sağlanacağını, konuyla ilgili modellerin tartışıldığını kaydetti.


Kamu ve özel sektör birlikte çalıştığı, yarış halinde olduğu zaman teknolojik ve maliyet açısından çok daha etkin ve verimli kullanılacağını bildiren Elvan, bu konuyu tartışmaya hazır olduklarını belirterek, demiryolu sektörünü geliştirmek istediklerini ifade etti.


Hızlı tren hatları


Yapılacak hızlı tren hatlarıyla ilgili bilgi veren Elvan, hızlı tren yapımıyla ilgili fonun Avrupa Birliği (AB) tarafından karşılandığını, AB ile hız limiti konusunda anlaşmanın sağlanamadığını kaydetti. Elvan, "Biz minimum 200 kilometre hızda olmasını istiyoruz. Burada öngörülen hız limiti 140. Dolayısıyla bunun müzakereleri devam ediyor. Yolcuda 200 kilometre, yükte de 120 kilometre hız yapabilecek alt yapı yatırımını yapacağız. Bizim için öncelikli alanlardan birisi" diye konuştu.


Bakan Elvan'ın konuşmasının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 2015 yılı bütçeleri kabul edildi.


AA