Ekonomi

Kulis: Hazine Bakanı Nureddin Nebati gidecek yerine Lütfi Elvan yeniden getirilecek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda yeniden koltuk değişimi olacağına ilişkin iddialar gündeme bomba gibi düştü. İddiaya göre 2 Aralık 2021'de aldığı sürpriz bir kararla görevden "affını" isteyen Lütfi Elvan yeniden koltuğa getirilecek! İşte detaylar...Tarihler 8 Kasım 2020'yi gösterirken Albayrak, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bakanlık koltuğundan istifa etmiş yerine Lütfi Elvan bakan olarak atanmıştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinde yaşanan sürpriz değişimler Cumhurbşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir şekilde sosyal medyadan istifa ettiği haberiyle başladı. Tarihler 8 Kasım 2020'yi gösterirken Albayrak, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bakanlık koltuğundan istifa etmiş yerine Lütfi Elvan bakan olarak atanmıştı.

Aradan geçen 1 yıllık süreçte Lütfi Elvan da hükümetin para politikaları konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'la fikir ayrılığına düştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dillendirilen "Faiz sebeptir enflasyon sonuçtur" anlayışı küresel ekonomide artan belirsizlik ve risklere rağmen Merkez Bankası'nın diğer Merkez Bankalarının aksine faiz indirimi kararı almasına neden oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, bu politikayı uygulamakta direnince görevden alındı yerine bakan yardımcısı Nureddin Nebati getirildi.

Doların 2021 Eylül ayında başlayan yükselişi Ekim, Kasım, Aralık aylarında devam etti ve 20 Aralık'ta patlama yaparak 18 lira seviyesine çıktı.

Doların önlenemeyen yükselişine karşılık KKM hesapları devreye alındı ama bu yöntem de ancak dolara karşı 6 ay dayanabildi.

Gelinen noktada Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin görevden alınacağı yerine ise sürpriz bir şekilde Lütfi Elvan'ın yeniden getirilmek istendiği iddia edildi.

Sözcü Gazetesi yazarı Serpil Yılmaz söz konusu iddiayı köşesine taşıyarak Lütfi Elvan'ın göreve yeniden dönme ihtimalinin zor olduğuna dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye yönelik, yalnızca muhalefet kanadından değil, AK Parti içinden de tepkilerin yükseldiğini söyleyen Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nebati'nin istifasını istemeyeceğini öne sürdü.

Serpil Yılmaz buna gerekçe olarak da Nebati'nin "Faiz sebeptir enflasyon sonuçtur" tezini Erdoğan'la aynı frekansta savunmasını gösterdi.

Serpil Yılmaz, Lütfi Elvan'ın yeniden göreve getirilmek istenmesiyle ilgili iddiasını şu sözlerle açıkladı:

İktidar çevrelerine yakın bir haber kaynağım, Elvan'ın kapısının yeniden çalındığını söylüyor.

Elvan'ın istifa etmeden önce Londra'da yaşayan eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i  Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Kurulu Başkanlığı'na getirmeyi teklif ettiği konuşuluyordu.

Finansal piyasalar Elvan'ın, Şimşek ile birlikte Hazine ve Maliye bürokrasisinde yeniden yapılanma yapacağı beklentisini satın alıyordu.

Elvan'ın istifa ettiği 2 Aralık 2021'de ABD Doları 13 TL civarındaydı; KKM'nin Hazine'ye üç ayda 21 .1 milyar lira yük bindirmesine karşılık, dolar kuru 17 TL'nin altına çekilemiyor.

O gün Elvan'ın bu talebini reddeden siyasi iradenin, bugün alacağı tutum farklı olabilir mi?

Bu kulisi benimle paylaşan kaynağım, Elvan'ın yeniden göreve gelmesini iki nedenden ötürü mümkün görmüyor.

Birincisi kur-faiz-enflasyon sarmalı çığ haline gelmişken, iktidarın yapılabileceklerinin sonuna gelindiğini düşünüyor.

İkinci ise Elvan'ın istifadan sonra aldığı tutumla ilgili…

Turkcell'de yönetim kurulu üyelik teklifini reddeden Elvan yalnızca bakanlıktan istifa etmedi, icraata mesafe de koydu.

Mart 2021'de Merkez Bankası Başkanlığı'ndan istifa eden Naci Ağbal, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakanlık Müşaviri olarak bir köşede oturuyor.

Ardı arkası kesilmeyen zam yağmuru, TL'de erime, uluslararası finansal piyasalarda yüksek faizle borçlanma, doğrudan sermaye yatırımlarında düşüş, işsizlikte artış, enflasyonda 3 haneli rakamları yuvarlama sonucu doğuran mevcut ekonomik politikasının piştiği mutfakta yer alan Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi 3 isme dikkat çekiliyor.

Adı Ticaret Bakanlığı için de geçen İstanbul Medipol Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Kurucu Başkanı Doç. Dr. Hatice Karahan, Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanvekili de olan Cemil Ertem ve eski gazeteci Yiğit Bulut…

 

A101 Sırma marka ayçiçek yağını 15 liraya düşürdü! Vatandaş yağlara hücum etti

Türkiye'deki fabrikasını kapatan Honda elektrikli araçlar için Çin'de fabrika kuruyor

Toyota'nın yeni SUV modeli Yaris Cross Hybrid satışa çıktı! 22 Haziran fiyat listesi

Altın fiyatları krizle artacak! Alman Deutsche Bank fiyat beklentisini açıkladı

Dolar sessiz ve derinden yükselmeye başladı! Selçuk Geçer 'Bu tarihe kalırsanız yanarsınız' uyarısı yaptı

Asgari ücret ve emekli maaşlarına Temmuz'da ara zamla ilgili sürpriz açıklama! Miktarı hesaplayıp artışı duyurdu

Fitch'ten korkutan ekonomi raporu: 300 sektörün varlıkları tehlikede

Cem Küçük mazot fiyatlarında gelecek rahatsız edici seviyeyi açıkladı: 'Siz bu yazıyı okurken' diye başlayıp uyardı

Altın fiyatlarını düşürecek ikinci dalga geliyor! Piyasa uzmanları o tarihi duyurdu

TOKİ'den 1562 lira taksitle ev sahibi olma fırsatı! Sözleşme tarihleri de açıklandı

İstanbul'da ekmeğe büyük zam geldi Halk Ekmeğin kaç liradan satılacağı belli oldu

Zam haberlerinden sonra TMO harekete geçti! Yeni fiyat belli oldu