Kent Haberleri

Kur korumalı mevduat bitiyor mu? Kur korumalı mevduatta parası olanlara ne olacak?

Türkiye'de devletin vatandaşların parasını koruma amacıyla hayata soktuğu kur korumalı mevduatla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Vatandaşlar kur korumalı mevduatın süresinin devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Detaylar haberimizin içerisinde... Kur Korumalı Mevduatın açıklanmasının ardından dolarda hızlı bir düşüş yaşandı ve dolar fiyatları ciddi anlamda geriledi

Ülkemizde dolar kurunun ciddi şekilde artmasının ardından harekete geçen hükümet, Kur Korumalı Mevduat adı altında yeni bir sistem geliştirdi. Kur Korumalı Mevduatın açıklanmasının ardından dolarda hızlı bir düşüş yaşandı ve dolar fiyatları ciddi anlamda geriledi. 

VATANDAŞLAR KULLANMAYA BAŞLADI

Vatandaşın parasını korumayı hedefleyen bu sistem kısa süre içerisinde ciddi şekilde doldu ve vatandaşlar paralarını kur korumalı şekilde mevduata yatırmaya başladı. Durum böyle olunca içeride parası olan vatandaşlar kur korumalı mevduatın devam edip etmeyeceğini merak etmeye başladı. Konuyla ilgili en net açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den geldi. 
 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Kur Korumalı Mevduat hakkındaki sözleri ve diğer açıklamaları şu şekilde: 

Kur korumalı mevduat bence son dönemlerin en önemli enstrümanlarından bir tanesi. Etkilerini zaten açıklandığı anda gördük. Türkiye’deki mevduatların 3’te 1’i kur korumalı hesaba kaymış durumda. Hacim 1,4 trilyon TL’ye ulaşmış durumda. Müşteri sayısı 2 milyonun üstünde. Bir gerçeklik var. Türkiye çift paralı bir ülke.

Piyasadan gidip bireylerin döviz almasını engelledik. Neden? İhtiyacı yok. Çünkü buraya yatırıyor ve en kötü ihtimalle döneceğini biliyor. Çünkü bunun garantisini veriyoruz. Öngörülebilir bir kur seviyesini böyle sağladık. Oynaklık bitti, ciddi bir oynaklık yok. Önümüzdeki yılın Aralık ayı sonuna kadar kur korumalı mevduat hesabını uzatıyoruz.”

 

Enerji ithalatçısıyız, bunun çok ağır bir baskısı oldu. Geçen yıl hiçbir makro ekonomik göstergenin desteklemediği kurlardaki ani değişiklikler yaşandı. Türkiye’deki enflasyonun en önemli sebeplerinden bir tanesi kurdaki ani yükselişti. 20 Aralık günü sahte belgeler dolaşıyordu. Bir diğer sebep ise beklentiler elbette. Birçok işletme stoklara girdiler salgın ve savaş sonrası. Yarına fiyatlar yükselebilir diye düşündüler.

Enflasyonun en büyük sebeplerinden biri kurdaki artış. Enflasyonda sert frene basmıyoruz, önce artış hızının azalması lazım ki şuan bu noktalara geldik. Aralık ayında baz etkisiyle enflasyondaki düşüşü göreceğiz. Son birkaç aydır enflasyonun artış hızında bir düşüş var. Dünyadaki fiyatların da gevşemesiyle, enflasyonda sert frene basmadan, insanları işsiz bırakmadan kademeli şekilde azaldığını göreceğiz.

 Gıdadaki enflasyonda bir oynama toplumun birçok kesimini etkiliyor. Gıda enflasyonunu herkes hissediyor. Enflasyonunun etkilendiği grup özellikle dar gelirliler. Cumhurbaşkanımızın şöyle bir duruşu var: Dar gelirliler ve sabit gelirliler özellikle her türlü zorluktan en az etkilenecek şekilde yapılanıyoruz.

Bu konuda çok iddialı bir şey söyleyeyim. Geçen yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı sahaya indirmeyin demiştik. Geçen yıl sadece yapılan denetim sayısı 120 bin. Bu yıl bugün itibarıyla 550 bin. Yıl sonuna kadar da 1 milyon hedef koymuşuz. Bu işlerde azami faydanın üzerinde kâr elde etmek isteyenler olabilir. Burada vatandaşlarımızın zarar görmesini engellemeye çalışıyoruz. Kamunun gücünü göstermek istiyoruz.

 Cari dengeyi yakalamış hatta cari fazlayı veren bir ekonomi hedefliyoruz. Türkiye 90’lı yıllarını kaybetti. Türkiye bir dengeye ulaşmaya çalışıyordu. 2002 yılında AK Parti ile Türkiye yeni bir denge oluşturdu. Bizler faiz, enflasyonun üzerinde olmalı öğretisini reddediyoruz. Bu yeni dengenin sancılı da olsa gerçekleşeceğini ve Türkiye’nin orta gelir tuzağında kurtulacağına inanıyorum. Faiz tek haneye inecek, adımlar atılacak. Enerji fiyatlarının düşmesiyle Türkiye bu dengeye ulaşacaktır.