04 / 05 / 2024

İstanbul'un yeni ofis alanları!

İstanbul'un yeni ofis alanları!

Ekonominin gelişmesiyle birlikte yerli yabancı yatırımcıların İstanbul’da ofis açma yarışma girmeleri, gayrimenkul üreticilerini ofis projelerine yönlendirdi...




Ekonominin gelişmesiyle birlikte yerli yabancı yatırımcıların İstanbul’da ofis açma yarışma girmeleri, gayrimenkul üreticilerini ofis projelerine yönlendirdi. Maslak, Zincirlikuyu, Levent gibi ofis bölgelerine alternatif olarak Kurtköy, Güneşli, Seyrantepe, Maltepe gibi bölgeler de yeni ofis alanları olarak öne çıkmaya başladı. Bu değişimi araştırdık ve İstanbul’un yeni ofis haritasını çıkardık...



Ticaretin nabzı nerede atıyorsa ofisler de orada yoğunlaşıyor. Eskiden İstan­bul’da ticaretin nabzının attığı birkaç semt vardı. Kabataş-Karaköy, Elma- dağ-Şişli ve Gümüşsüyü... Derken 1980’lerde bu semtlere yine Avrupa yakasından Büyükdere Caddesi katıldı. Anadolu Yakası’nda böyle bir kü­melenmenin esamesi bile okunmazdı.


Bugüne baktığımızda artık İstan­bul’da neredeyse saymakla bitmeyecek kadar fazla ofis bölgelesi ortaya çıkmış bulunuyor. Özellikle son üç yılda... Kabul etmek gerekir ki Türkiye’nin dünyaya açılan yüzü olan İstanbul, iş dünyasının da kalbinin attığı bir merkez. Türkiye ekonomisinin gelişmesi ile birlikte yerli yabancı yatırımcıların İstanbul’da ofis açma yanşına girmele­ri de Ağaoğlu’ndan Dumankaya’ya, Ege Yapı’dan Rönesans ve Tahincioğlu’na kadar gayrimenkul üreticilerini yeni ofis projelerine yönlendiriyor.



ARZ TALEPTEN FAZLA

Ofis yatınmlan son üç yıllık dönemde öyle çok arttı ki, Kuzeybatı Değerleme İstanbul Ofis Piyasası raporuna göre, bu yılın sonuna kadar İstanbul yaklaşık 400 bin metrekarelik ofis alanı bulunuyor. Aynca, ofis stokuna 2014’te bir 400 bin metrekare daha ve 2015 yılında ise yaklaşık 500 bin metrekarelik ofis alanı eklenmesi bekleniyor.


İstanbul’da 3-4 milyon metrekare­lik kiralanabilir A sınıfı ofis stoku bulunurken bu stokun 1 milyon 250 bin metrekarelik kısmı Levent, Zincirlikuyu ve Maslak gibi Merkezi İş Alanı'nda (MİA) yer alıyor. Ancak ofis yatırımlarındaki artışın kriz sinyalleri vermeye başladığına da dikkat çekiliyor.



Ekonomist


Geri Dön