Kent Haberleri

İşte Beyoğlu'nun projeleri!

2004 yılından bugüne Beyoğlu'nda kültürel ve ekonomik anlamda ilçeye hayat katan fikirleri uygulamaya koyan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan Bursa Hayat'a konuştu. Demircan, Beyoğlu'nun Türkiye'nin yansıması olduğunu belirterek, "Her yer dursa Beyoğlu durmaz" dedi.

12 yıllık görev süresi içerisinde Beyoğlu'nun tarihi kimliğini çağdaş yaşamla birleştiren ve ilçeye büyük bir ivme kazandıran Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu'nun geleceğe yönelik hedeflerini ve ilçeye değer katacak kentsel dönüşüm projelerini Bursa Hayat'a anlattı.


AK Parti'nin değerlendirme toplantısı için buradasınız. Toplantı nasıl geçiyor?

Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi hareketliliği başlattığı yer İstanbul ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'dır. AK Parti'nin bütün tecrübesi yerel yönetimlerde ortaya koyduğu performans ve başarıdır. Biz bu toplantıları İstanbul'da vilayetler arasında, zaman zaman da genel merkezin koordine ettiği genel toplantılar şeklinde yapıyoruz. Bu toplantılar başarılı geçiyor diye düşünüyorum.


Beyoğlu'nda 12 yılı aşan bir belediye başkanlığınız var.  Bu süre zarfında Beyoğlu'nda ne gibi değişimler yaşandı?

Beyoğlu'nda çok büyük bir değişim oldu. Rakamlarla ifade etmek gerekirse 2004 yılında 4 bin 500 civarında perakende esnafımız vardı bugün bu sayı 19 bine çıktı. Beyoğlu'nda otel yatak kapasitemiz 6 bin iken bugün 45 bin yatak kapasitemiz var. 2004 yılında istihdam 82 bin civarındaydı bugün 190 bini aşan istihdam kapasitemiz var. Bina yapım stoklarımıza baktığımızda, 3 bin 300 tarihi bina, toplamda da 6 bin binanın yenilendiğini biliyoruz. Bu arada kentsel dönüşüm projelerimiz oldu ve bu projeler çok büyük ölçeklerdeydi.  Şu an Galataport ve Haliçport projelerimiz devam ediyor.  Tarlabaşı gibi büyük bir kentsel dönüşüm projesi, tarihi mekanlarda 300 yapı değişimini içeriyor. Örnektepe'de de kendi ölçeğinde büyük sayılacak başka bir kentsel dönüşüm projemiz var. Kamuoyunun yakından bildiği Dolapdere hattında Piyalepaşa dönüşüm projesi mahalle ölçeğinde büyük bir proje olarak devam ediyor. En büyük kentsel dönüşüm projemiz ise Okmeydanı'nda 6 bin binayı kapsayan dönüşüm projesi. Bütün bunları alt alta koyduğumuzda Beyoğlu'nun neredeyse yüzde 50'sinin projelendirildiğini, bazıların da işe başlandığını bazılarının da yakın gelecekte hayata geçeceğinden söz edebiliriz.  Beyoğlu'nda ekonomik, sosyal, eğitim ve kültürel hayatı sağlıklı bir standarda oturtturacak çalışmalara eş güdümlü olarak devam ediyoruz.  Son 12 yıla baktığımızda Beyoğlu'nun ekonomik ve istihdam düzeyinde ciddi artışların meydana geldiğini ama alacağımız daha fazla mesafelerin de olduğunu çok rahat söyleyebiliriz.


Beyoğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan içinde büyük bir öneme sahip olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde İstiklal Caddesi'ndeki dükkanların kapanmasıyla ilgili haberler yayıldı. Bu işin aslı nedir?

Türkiye ölçeğinde bir şey ifade edilmek istendiğinde bunun en iyi anlatıldığı cadde İstiklal Caddesi'dir. İstiklal Caddesi'nde bir şeyler değişiyorsa bu Türkiye ekonomisinde bir şeylerin değiştiği anlamına geliyor, en azından yabancılar olaya böyle bakıyor. İstiklal Caddesi hiçbir zaman cazibesini kaybetmez. Bütün her taraf dursa İstiklal Caddesi durmaz. Beyoğlu'nda 19 bin tane perakende esnafımız var.  Zaman içersinde bazıları açılır bazıları kapanır. Malumunuz turizmle ilgili olumsuz bir süreçten geçiyoruz. Özellikle batı basınında Türkiye'ye yönelik karalama kampanyasının bir neticesi olarak turist sayısında bir azalma var. Avrupalı turistlerin gözdesi olan Türkiye'de İstanbul başta olmak üzere bütün büyük şehirleri ekonomik bir ambargoya tabi tutmak için karalama kampanyası neticesinde turist gelişinin azaldığı bir gerçek.  Bunu değerlendirmek isteyen yabancıların İstiklal Caddesi'nde de dolaşan Avrupalı turistlerin azaldığını ve onların gittiği mekanların da kapandığı haberlerini yaptılar. Gerçek şu ki, batılı turistlerimizde bir azalma var ama bizim başka pazarlarımız da var.  Bütün bu pazarlar çerçevesinde Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi'nde bir şeyler kaybolmadığını geldiğinizde görürsünüz.  Batılı turistlerde patlamalardan ve terör saldırılarından dolayı bir azalma olduğu kesin ama İstiklal Caddesi'ne geldiğinizde kapanmış bir dükkan göremezsiniz.  Beyoğlu her zamanki canlılığıyla hayatını sürdürmeye devam ediyor.


İstanbul Beşiktaş ve Kayseri'de terör saldırıları meydana geldi. Beyoğlu Belediye Başkanı olarak Beyoğlu'ndaki güvenlik önlemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle terörü lanetliyorum. Türkiye ne zaman ayağa kalksa, ne zaman ileriye yönelik hamleler yapsa bu yürüyüşe çelme atmak isteyenler terör örgütlerini birer maşa olarak kullanıyorlar. Terör örgütünün kim olduğu da hiç önemli değil çünkü bunlar insan denilemeyecek, hayvan mesabesinde dahi telaffuz edemeyeceğimiz yaratıklar. Devlet dediğimiz olgu, ruh beden ilişkisindeki ruhi dengemiz gibi.  İnsanların kendi zihninde oluşturdukları birlikte yaşama ve bir birlerine güvenme temelinde oluşan, devletin güvenlik güçlerine saldırarak bu topraklardaki bağlılığımızı zayıflatmak üzerine kurgulanmış haince ve planlı suikastlar bunlar. Kayseri'de içinde askerimizin olduğu otobüs saldırısında da hedefin bu olduğunu görüyoruz. Bu eylemler bize diz çöktürtemeyecektir.  Devletimize, birliğimize kastetmiş bu hain saldırıların asla neticeye gidemeyeceğini de vurguluyorum. Türkiye sadece kendi içersinde değil çevresinde de bu eylemleri yaşıyor. Halep'te, Irak'ta, Suriye'nin bütününde yaşananlar ortada. Bu bölgedeki hızlı gelişmelerin bizimle rekabet eden pazarlarda hoş karşılanmadığı ve bu bölgeye refahın gelmesinin istenmediği de ortada. Ben terörü lanetliyorum ve bütün bu saldırıların birliğimizi pekiştirdiği ve bizi daha güçlendirdiğini görüyorum. Ben ülkemizin, bölgemizin bu süreçleri aşacağına ve güneşli günler göreceğine yürekten inanıyorum.


Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı projeleri çalışmalar, hayata geçirdiği projeleri nasıl buluyorsunuz?

Recep başkanımız çok heyecanlı bir başkan ve İstanbul'da da kendisini hissettirmeyi başarıyor. Marmara Belediyeler Birliği'nde de çok güzel çalışmaları var. Özelikle en son süreçte planladığı cadde genişletme çalışmaları, tarihi mekanlara gösterdiği duyarlılık şehrin ekonomisine, turizmine, tarımına hem de belediyeyle ilgili çalışmalara bir bütün olarak sahip çıkma gayreti dikkat çekiyor. Bursa Türkiye'nin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Geldiğimizde kendimizi Osmanlı'nın başkentinde hissediyoruz. Yeni yapılan tramvayın genişletme çalışması hem de yerli olarak üretilmesi, yeni açılan köprü ve yollar Bursa'yı, İstanbul'a yakınlaştırdı.  Ben sayın başkanımız Recep Altepe'yi başarılı buluyorum ve gayretli çalışmalarını da takdirle izliyorum.


Kentsel dönüşüm projelerinizden daha detaylı bahsedebilir misiniz?

Galataport, Tarlabaşı, Taksim 360 Kentsel Yenileme Projesi, Haliçport, Piyalepaşa İstanbul, Sütlüce-Örnektepe ve Okmeydanı projelerimizin her biri yeni bir değer olarak yükseliyor. Mekânsal planlama alanında yaptıkları çalışmalarda, her yerde bir mahalle kültürü oluşturmaya, camisi, okulu, sağlık birimleri ile bir yaşam merkezi kurmaya çalışıyoruz.  Artık dünyada ülkeler değil şehirler yarışıyor. Şehirlerin insanları cezbedici birtakım vaatleri olmalı. Örneğin kariyer vaadi olmalı. Londra'da, New York'ta okumak nasıl cazip ise İstanbul'da okumak da kariyer fırsatı olarak görülmeli. Aynı şekilde bu şehrin ekonomisi, şehrin sosyal ve kültürel hayatı ve bütün bunları dikkate alan mekânsal planlamalar olmalı. Türkiye'nin vitrin projeleri; Galataport, Haliçport, Tarlabaşı, Okmeydanı, Piyalepaşa kentsel dönüşüm projeleriyle global yatırımcıların yakından ilgilendiğini biliyoruz. Bu yüzden de projelerimizi dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarında Beyoğlu Yatırımcılar Grubu (BİG) olarak bizzat tanıtıyoruz. Yaşanan bunca olumsuzluklara rağmen önümüzdeki 3 yılda bölgemizde 10 milyar dolarlık bir yatırımın gerçekleşmesini bekliyoruz.


Tarlabaşı / Taksim 360 Kentsel Yenileme Projesi

 Tarlabaşı / Taksim 360 Kentsel Yenileme Projesi, Beyoğlu Belediyesi önderliğinde Çalık Holding iştiraki Gap İnşaat ve Çalık Gayrimenkul tarafından hayata geçiriliyor. Türkiye'nin kamu-özel sektör işbirliğinde gerçekleştirilen ilk ve en büyük kentsel yenileme projesi olan Tarlabaşı / Taksim 360'ın yatırım bedeli 500 Milyon Dolar olurken, proje 18. Uluslararası Gayrimenkul ödüllerinde Avrupa'nın ''En İyi Kentsel Yenileme Projesi'' unvanını aldı. Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi (Haliçport) İstanbul Beyoğlu İlçesi Camii Kebir Mahallesi'nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesi 3 otel, 2 yat limanı ve iskelelerden oluşuyor.  850 milyon TL yatırımla hayata geçirilen Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesinde her biri 70 yat kapasiteli 2 yat limanı, 150 DTW kapasiteli 1 adet şehir hatları iskelesi (yolcu transfer amaçlı) her biri 150 DTW kapasiteli 2 adet gemi yanaşma- yolcu transfer iskelesi ve 5 yıldızlı uluslararası otel zincirleri tarafından işletilecek nitelikte toplam oda kapasitesi 700 olan; 100 odalı Hotel 1400 odalı Hotel 2 ve 200 odalı Hotel 3 isimli 3 adet 5 yıldızlı oteller yapılacak.


Piyalepaşa İstanbul Projesi

Türkiye'nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen ilk ve en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Piyalepaşa İstanbul, 82 dönüm arazi üzerinde inşa ediliyor. Piyalepaşa Gayrimenkul tarafından 800 milyon dolar yatımla hayata geçirilen proje; konut, rezidans, ofis, otel ve alışveriş sokağından oluşan karma kullanım projesi olarak tasarlandı. Piyalepaşa İstanbul'da, 55 m²'den 207 m²'ye, stüdyodan 4+1'e kadar değişen farklı büyüklük ve tipte 760 konut ve 190 adet rezidans bulunuyor. 


Sütlüce - Örnektepe Projesi

Örnektepe Projesi, Beyoğlu Belediyesi ve TOKİ'nin işbirliği yaparak gerçekleştirecekleri bir pilot proje niteliğinde. Projenin kısa zamanda tamamlanarak hayata geçmesi ve ileride gerçekleşecek yeni yapılaşmaya örnek teşkil etmesi hedefleniyor. Örnektepe'nin riskli alan ilan edilmesiyle birlikte 2,5 hektar büyüklüğünde olan alana etaplar halinde uygulamalar yapılacak. 1. Etapta 70.424 m² inşaat yapılması planlanıyor. Söz konusu inşaat alanının 34.284 m²'sinin iskan edilmesi öngörülüyor. Bu alanın 25.491 m²'si hak sahiplerine dağıtılacak olup geri kalan kısmı yatırımcıya ait olacak.


Okmeydanı Projesi

Okmeydanı'nın, 13.06.2016 tarih 8949 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 sayılı kanun kapsamında riskli alan ilan edilmesi ile bölgede çalışmalar başladı. Riskli alan ilan edilen bölge 123,5 hektar büyüklüğünde olup yaklaşık 4.250.000 m² inşaat (otoparklar, teknik hacimler, sığınaklar dahil) yapılması planlanıyor.  Söz konusu inşaat alanının 2.850.000 m²'sinin iskan edilmesi öngörülüyor. Bu alanın 1.750.000 m²'si hak sahiplerine dağıtılacak olup geri kalan kısmı yatırımcıya ait olacak.


Grand Pera-Emek Sineması

Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi'nin kalbinde yer alan Grand Pera; kültür, sanat, eğlence, moda ve gastronominin hizmetine sunulan yeni nesil bir yaşam merkezi. Grand Pera, tarihi Cercle d'Orient binası, 1.250 m2'lik fuaye alanına sahip 600 kişilik Emek Sineması, toplam 800 kişilik 8 sinema salonu ve 1.400 kişiye ulaşan seyirci kapasitesiyle, İstanbul ve Türkiye'nin cazibe merkezlerinden biri olmayı hedefliyor. Grand Pera'da, Türkiye'de ilk defa açılan Madame Tussauds Müzesi'nin yanı sıra; zengin etkinlik programıyla sanatın her dalına hizmet verip ulusal ve uluslararası gösterilere ev sahipliği yapacak, 150 kişilik teleskopik oturma düzenine sahip tiyatro sahnesi yer alıyor. Pasaj anlayışıyla hayata geçirilen Grand Pera, çağdaş ve uluslararası standartlar ekseninde, Beyoğlu ruhunu yeniden canlandırmayı amaçlıyor.


Bursa Hayat