Kent Haberleri

İşte büyük yıkımın nedeni! 500 binada tespit edilen korkunç gerçekler!

Yaşanan büyük deprem felaketinin ardından inanılmaz bir gerçek ortaya çıktı. 500 binada incelemelerde bulunan bilirkişinin söyledikleri yıkımın ardındaki korkunç gerçeği ortaya çıkardı.

Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketinin ardından Hatay’da incelemeler yapan bilirkişinin anlattıklara akıllara durgunluk verdi.

En büyük yıkımlardan birini yaşayan Hatay genelinde 500 kadar binayı incelediklerini bildiren inşaat mühendisi ve bilirkişi Suat Torun, yıkıma sebep olan hataların düz demir kullanımı, zayıf kolon, taşıyıcı elemanlara verilen zararlar, "uygunsuz etriye aralıkları, kesit yetersizliği, yumuşak kat etkisi, çerçeve süreksizliği ve zemin sıvılaşması gibi başlıklarda toplandığını söyledi.

Bilirkişi olarak savcılık adına gerekli verileri topladığını bildiren Torun, jeoloji mühendisleri, mimarlar ve inşaat mühendisleri olarak birlikte hareket ettiklerini, araziyi, yapıyı ve tasarımı incelediklerini bildirdi.

Bölge genelinde savcılık adına 200'e yakın, İnşaat Mühendisleri Odası adına ise 300 olmak üzere toplam 500 binayı incelediklerini söyleyen Torun, delillerin karartılmaması için binaların fotoğraflarını ve videolarını çekip, bunların neden yıkıldığını tespit etmek için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

*YAPIM HATALARI ÖNCELİKLİ SEBEP!"

Büyük depremde yıkıma neden olan hatalar konusunda değerlendirmelerde bulunan Torun, “En fazla rastladığımız sorun beton kalitesizliği olurken, demir gibi donatıların istenen çapta ve yapıda olmadıklarını tespit ettik” diye konuştu.

Torun ayrıca, proje ve uygulama hatalarını da gördüklerini belirterek, “Bunların haricinde etütleri iyi yapılmayan zeminlerin sıvılaşmasından kaynaklı büyük problemlerle karşılaştık. Fakat yıkımların öncelikle yapım hataları kaynaklı olarak ortaya çıkmakta. Genel başlıklar halinde sıralarsak, kesit yetersizliği, düz demir kullanımı, zayıf kolon, taşıyıcı elemanlara verilen zararlar,, uygunsuz etriye aralıkları, yumuşak kat etkisi ve çerçeve süreksizliği olarak sıralayabiliriz. Ayrıca proje hataları da gördük. Bir binada tasarım yapılırken binanın x ve y düzleminde deprem kuvvetlerini alması için perdeler tasarlanır ve bunların tüm kolonlarının kirişlerle bağlanması gerekir. Bunun yapılmaması halinde yapı hasarları oluşur” ifadelerini kullandı.

BETONLARDA İRİ TANELİ ÇAKILLAR BULUNDU

Torun, Hatay'da yıkılan bir binanın fotoğrafı üzerinden örnek vererek, beton içindeki çakılların boyutunun 8-10 santimetreye varan büyük çaplarda olduğunu tespit ettiklerini vurgulayarak,  "Bu çakılların büyük oluşu deprem açısından büyük risk yaratmakta. Zira binanın mukavemetini zayıflatır. Oysa bu binanın yapımında kırma taş kullanılması gerekirdi. Maalesef bunları incelediğimiz binalarda göremedik" göremedik şeklinde konuştu.

“DENİZ KUMU BETONUN YAPISINI BOZMUŞ!”

Yaptığı incelemelerde yıkılan binalarda deniz kumu kullanıldığını da tespit ettiklerini belirten ve kumun içinde deniz kabuğunu belgeleyen bir fotoğrafı gösteren Torun, "Deniz kumu tuz oranının yüksek olmasından dolayı betonun yapısını bozar. Beton içinde bulunan demirin korozyona uğramasına, çapının küçülmesine ve paslanıp çürümesine de neden olduğunu gördük. 16 mm çapında olması gereken demirin 10 mm’ye kadar düştüğünü tespit ettik” diye konuştu.