15 / 05 / 2024

İşte deprem gerçeği! Karot örnekleri alındı, savcılık harekete geçti!

İşte deprem gerçeği! Karot örnekleri alındı, savcılık harekete geçti!

Türkiye’ye yüzyılın felaketini yaşatan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Şanlıurfa'da, Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yıkılan binalarda inceleme başlatıldı. Karot örnekleri alınan binalar hakkında soruşturma başlatıldı.



MALZEME KUSURLARI TESPİT EDİLDİ!

Söz konusu binanın tamamen yıkılması nedeniyle yapısal kusurların görünemediğini ve şu aşamada malzeme kalitesiyle ilgili çalışma yaptıklarını anlatan Mermertaş, , “Yaptığımız ilk incelemelere göre, ciddi malzeme kusurları tespit ettik. Ancak bunları daha sonradan laboratuvar sonuçlarıyla netleştireceğiz. Şimdilik beton içerisinde kullanılan kum-çakıl tane boyut dağılımının uygun olmadığını görüyoruz” diye konuştu.

İşte deprem gerçeği! Karot örnekleri alındı, savcılık harekete geçti!

Yönetmeliğe göre, normalde yapısal betonlarda en fazla 3 santimetre civarı çakıl olması gerekiyorken burada yumruk büyüklüğünde büyük taşlar gördüklerini vurgulayan Mermertaş, “Bu da beton dayanımında ciddi düşüşlere sebep olan bir şey. Asıl değerlendirmeyi numune alım işlemleri tamamlanıp laboratuvar analizlerinden sonra yapacağız” dedi.

Binanın yapılışıyla ilgili de sorunlar olduğunu da vurgulayan Mermertaş şunları söyledi:

"Kolon ve kirişlerde deprem etkilerini alsın diye, yani kesme kuvvetlerini taşıması için kullanılan yanal donatılar, kanca yapılmadan kullanılmış, düz olarak 90 derece açıyla bağlanmış ve aralıkları standartların öngördüğü değerlerin üstünde görülmüş yani seyrek yapılmış donatıda. Bina, 2000 yılı öncesi bir imalat olduğu için bütün demirler düz demir olarak kullanılmış ve bunlar betonla tam bir aderans sağlayamıyor, bazı sorunlar yaşanıyor. Ayrıca demirlerde oldukça fazla paslanma gördük. Bu da demir ile donatı arasındaki yapışmayı ortadan kaldırıyor."


Geri Dön