17 / 05 / 2024

İşte dünyadaki en çevreci havalimanları!

İşte dünyadaki en çevreci havalimanları!

TAV İzmir Genel Müdürü F. Erkan Balcı, İç Hatlar Terminali'nin kendi ölçeğindeki bir tesisten yüzde 20 daha az enerji tükettiğini, karbon gazında üçte bir oranında azalma sağlandığını vurguladı.



TAV  İzmir  Genel Müdürü F. Erkan Balcı, İç Hatlar Terminali'nin kendi ölçeğindeki bir tesisten yüzde 20 daha az enerji tükettiğini, karbon gazında üçte bir oranında azalma sağlandığını vurguladı. 


Dünyadaki LEED Sertifikalı havalimanları  


1-Q- Sacramento Intl Airport Terminal B (LEED Silver)- ABD 

2-Grand Forks International Airport Terminal (LEED Silver)- ABD 3-Baltra Airport Terminal (LEED Gold)- Galapagos Adaları  

4-Oakland County International Airport (LEED Gold)- ABD 

5-Jackson Hole Airport (LEED Silver)- ABD 

6-Yellovvstone Regional Airport (LEED Certified)- ABD 

7-San Jose International Airport Term B (LEED Silver)- ABD- Prince 

8-Mohammad Bin Abdulaziz Airport (LEED Gold)- Suudi Arabistan 

9-Fukuoka Airport Terminal Building Annex (LEED Certified)- Japonya 

10-Adnan Menderes İç Hatlar Terminali (LEED Silver Certified)-Türkiye 


HUB olması İzmir'in ekonomisine büyük katla sağlar 


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve THY Genel Müdürü Temel Kotil'in, İzmir'in dış hat aktarma uçuşlarında İstanbul'daki yoğunluğu azaltacak yeni bir merkez olarak planlandığı şeklindeki açıklamalarının umut verici olduğunu vurgulayan Balcı, bu konuda ise şunları söyledi: " İstanbul yılda 61.3 milyon yolcu trafiği ile Frankfurt'u geçti. Artık Türkiye'nin İstanbul dışında yurtdışı uçuşlarda ikinci bir bağlantı noktasına ihtiyacı var. Bunu da en iyi İzmir sağlar. Adnan Menderes Havalimanı 10 milyon dış hatlar ve 20 milyon iç hatlar olmak üzere yıllık 30 milyon yolcu kapasitesi, pist, terminaller, park yeri ve tüm fiziksel alanlarda uzun yıllar hiçbir yatırıma ihtiyaç olmadan HUB olarak hizmet vermeye hazırdır. Bizim dış hat uçuşlarında uzun yıllardır beklediğimiz artışın başlamasında mihenktaşı olacak bu gelişme İzmir'de fuarcılık başta olmak üzere kent ekonomisine de çok büyük katkılar sağlayacaktır." 


TAV'ın geçtiğimiz yıl hizmete aldığı Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, ABD Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen, Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) Sertifikasını aldı. Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, bina tasarımından, işletmeciliğine kadar tüm süreçlerinde doğaya karbon salımmım azaltıcı kriterleri karşüadığı için LEED Gümüş Sertifikası'm almaya hak kazandı. Sertifikasını ocak ayında alan Adnan Menderes İç Hatlar Terminali, bu sertifikayı alan dünyadaki 10. havalimanı olma unvanım kazandı. TAV'ın Suudi Arabistan'da işlettiği Prens Mohammad Bin Abdulaziz Havalimanı da LEED Altın Sertifikasını almıştı. LEED Sertifikalı diğer yeşilhavalimanlarının 6'sıABD'de, biri Japonya'da, birisi de Galapagos adalalarında bulunuyor. Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali için sertifikasyon başvurusunun 2012 Aralık ayında yapıldığını hatırlatan TAV İzmir Genel Müdürü F. Erkan Balcı, tesisteki çevreci uygulamaların eski iç hatlar terminalinin yıkım aşamasından itibaren başladığını belirterek, "Yeni binanın yapımı sırasmda da inşaatı, dizayn ve hizmetleriyle çevre dostu uygulamalar ortaya koyuldu. Terminalde yenilenebilir enerji, verimli ekipmanlar, güneş kırıcılar, verimli camlar kullanılarak yüzde 20 enerji tasarrufu sağlandı. Gri su dönüşüm m - m sistemleri ve yağmur suyu hasadı sistemlerine sahip terminal binasının temiz su tüketiminde yüzde 47 oranında tasarruf sağlandı. Kullanılan peyzaj bitkilerinin seçiminde yüzde 50 daha az su isteyen bitkiler seçildi" bilgilerini verdi. Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminal'inin Avrupa Havalimanları Konseyi'nin, havalimanlarının karbon salımlarım ciddi oranda düşürmeyi hedefleyen Karbon Akreditasyonu Programı'na da aktif olarak dahil olduğunu hatırlatan Balcı, şunları söyledi: "Türkiye'de LEED Gümüş Sertifikası alan ilk havalimanı, dünyada dabu sertifikaya sahip 10. havalimanı olmanın gururunu yaşıyoruz. İzmir Adnan Menderes Havalimanının iki terminali de Sivü Havacılık Genel Müdürlüğü'nden alınmış Yeşil Kuruluş Sertifikasına sahip. Terminalde çevreci uygulamalara eski İç Hatlar Terminali yıkılırken uygulamaya başladık. Binanın yıkımından çıkan atıkların neredeyse tamamını + geri dönüştürdük ya da yeniden kullanıma soktuk. Erkan Balcı, İç Hatlar Trminali'nin kendi ölçeğindeki bir tesisten yüzde 20 daha az enerji tükettiğini, karbon gazında üçte bir oranında azalma sağlandığını vurguladı. Terminalin elektrik ihtiyacının yüzde l'inin güneş enerjisinden üretildiğini, bu ay içerisinde de doğalgazdan elektrik üretecek santralin devreye alınacağını aktaran Balcı, " 10 Megawatt gücünde trijenerasyon santrali kurduk. Bu ay devreye girecek santralle Adnan Menderes Havalimam'nıntüm enerji ihtiyacını kendi bünyemizde karşılamış olacağız" diye konuştu. 


Yolcu sayısında  Ankara  ile yarışıyor 


2015 yılına ait yolcu trafiğine ilişkin bilgileri paylaşan Balcı, Adnan Menderes Havalimanı'nın 2015 yılında toplamda 12 milyon 140 bin yolcu ile rekor kırdığını ve bir önceki yüa göre yolsu sayısında yüzde 11 artış kaydettiğini söyledi. Balcı, geçtiğimiz yıl iç hat yolcu sayısında yüzde 13, dış hat yolcu sayısında ise yüzde 2 artış sağladıklarını belirterek," Biz hep Ankara'yı baz alıyoruz. Esenboğa Havalimanı 2015 yüında 12 milyon 326 bin yolcu kapasitesine ulaştı. Aramızda çok düşük fark var. Onlar iç hat yolcusunda biz ise dış hat yolcusunda daha iyiyiz. İzmir'de dış hatlardaki artışı tatmin edici bulmuyoruz, ama buna rağmen Türkiye'ye gelen turist sayısındaki düşüş ve Akdeniz, Ege çanağındaki diğer havalimanlarındaki düşüş dikkate alındığında İzmir yine de görece iyi durumda" dedi. 


İç Hatlar Terminali'nde girişteki X-Ray cihazı kaldırıldı 


Erkan Balcı, Türkiye'de ilk olarak, pilot uygulama olarak Adnan Menderes İç HatlarTerminali'nde giriş kapısındaki X-Ray cihazının kaldırıldığım, terminale gelenlerin hiçbir fiziksel aramadan geçmeden terminalin içine girebildiğini belirterek, yolcu konforunu arttıran bu uygulamayla ilgili geri dönüşlerin son derece olumlu olduğunu ifade etti. Balcı, "Türkiye'de bizdeki püot uygulama şu ana kadar gayet başardı oldu. Biz ilave güvenlik kameraları, sivil güvenlik görevleri ve patlayıcı tespit eden K-9 köpeği temin ederek güvenlik önlemlerini arttırdık. Havacılık konfor ve hız vaat eden bir taşıma sistemi. Bu uygulama konforu yeniden sağlama konusunda önemli katkı sundu. Zaten yolcularımızın bagajları teslim edildikten soma özel cihazla aranıyor. Çok gelişmiş teknolojik cihazlarla patlayıcı ve uyuşturucu tespit edebiliyoruz. Uçağa binmek üzere kontrolden geçerken daha hassas güvenlik cihazlarından geçiliyor. Herhangi bir güvenlik açığı yok" dedi. 




Dünya


Geri Dön