02 / 05 / 2024

İşte gelecekte en fazla para kazandıracak meslekler! Hangi meslekler revaçta olacak?

İşte gelecekte en fazla para kazandıracak meslekler! Hangi meslekler revaçta olacak?

Youthall, gençler ve iş dünyası profesyonellerini nabzını tutarak geleceğin mesleklerini araştırdı. 500’ü aşkın kişi ile yapılan anket ile gençlerin geleceğe bakışı, hangi mesleklerin gözde olacağı incelendi. Detayları haberimizde…



 

Gençlerin kariyer platformu Youthall, geçtiğimiz temmuz ayında yaptıkları “Gelecekteki İş Gücü Talebi Anketi Raporu”nun sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Anket, iş dünyasının profesyonellerinin ve gençlerin geleceğin mesleklerine ilişkin beklentilerini ortaya koyuyor.

Ankete, 18-30 yaş arasında üniversite öğrencisi ve çalışmayan mezun gençler ve iş dünyasının profesyonelleri olmak üzere toplam 543 kişi katıldı. Ankete katılan gençlerin yüzde 24’lük bölümü çalışanlardan oluşurken, geri kalanı ise çalışmayan, üniversite mezunu ve halen üniversite öğrencisi olarak devam edenlerden oluştu. Bu yıl ilk defa gerçekleştirilen anket ile gençlerin geleceğe bakışı, hangi meslekleri seçmeye eğilimli olduğu ve iş adamlarının geleceğe bakış açısı araştırıldı.

Gençlerin yüzde 74 gibi büyük bir çoğunluğu, geleceğin meslekleri arasında yapay zeka mühendisliğinin ilk sırada yer alacağını düşünüyor. İş dünyasına göre ise sürdürülebilirlik uzmanlığı, yenilenebilir enerji uzmanlığı ve robotik mühendisliği gibi meslekler, geleceğin meslekleri arasında ilk sıraları alacak.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, gençlerin büyük çoğunluğunun meslek seçerken kazanç ve gelişim fırsatlarına odaklandığı belirtildi. Anketten çıkan sonuçlara göre, yapay zeka ve geleceğin teknolojileri meslek seçiminde de geleceğe damgasını vuracak. İş dünyası ise dijitalleşme teknolojinin yanı sıra yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanındaki mesleklerin gelecekte çok revaçta olacağını düşünüyor.

GENÇLER YÜKSEK KAZANÇ PEŞİNDE

 Ankete katılan her 10 gençten 7’si meslek tercihinde maaş ve kazanç potansiyeline bakıyor. Gençlerin yüzde 73,5’inin bugünkü meslek tercihlerinde maaş ve kazanç potansiyelinin yüksek olmasını öncelikli olarak gördüğü belirtilirken, yüzde 87’si, kazanç ve maaş potansiyelinin yanı sıra gelişim fırsatlarına da bakıyor. Bunun da gençlerin finansal istikrarı önemsediğini gösterdiği belirtilirken, gelecekteki kariyer hayatlarında büyüme ve ilerleme fırsatlarını da göz ardı etmedikleri vurgulandı.

YAPAY ZEKA İLK SIRADA YER ALIYOR

Ankete katılan gençlerin yüzde 28,5’i, "Bugün tercih yapsa veya farklı bir meslek seçme şansı olsa hangi mesleği seçerdin?" sorusuna ‘yapay zeka uzmanlığı’ yanıtını verdi. Gençler tarafından ikinci en çok tercih edilen meslek sıralamasında ise yüzde 15,6 ile ‘Veri analistliği/veri bilimciliği’ yer alıyor. Ayrıca dijital pazarlama uzmanlığı, yenilenebilir enerji uzmanlığı ve e-ticaret uzmanlığı da yine gençlerin meslek seçiminde gelecek potansiyeli gördüğü dikkate aldığı alanlar arasında.


Geri Dön