Kent Haberleri

İşte İzmir'in öne çıkan üç ilçesinin artıları ve eksileri!

İzmir Ticaret Odası'nın raporunda, Bayraklı'da 10 yıl içerisinde yapılacak projelerle 16 milyar dolarlık yatırımın gerçekleşeceği öngörülüyor. Dev firmalar, yüz milyonlarca dolarlık projelerini yeni kent merkezi olarak belirlenen ilçede hayata geçiriyor.

1-)BAYRAKLI

İzmir metropolünü oluşturan 11 ilçeden biri olan Bayraklı; İzmir kent merkezinde, İzmir Körfezi'nin kuzeydoğu köşesinde İzmir-Çanakkale asfaltı üzerinde yer almakta. İzmir Adliyesi'nin Bayraklı'ya taşınması ilçenin ekonomik ve ticari gelişimine önemli bir katkı sağladı. Yeni imar planları ve kentsel dönüşüm projeleri ile yükselişe geçen bölgede yatırımlar hızla artış gösterdi. İzmir'e yatırım yapmak isteyen dev firmalar, yüz milyonlarca dolarlık projeler bölgede yükselmeye başladı. Yeni kent merkezi olarak belirlenen 450 hektarlık arazide önümüzdeki 10 yıl içerisinde planlanacak projeler ile 16 milyar dolarlık yatırım yapılacağı öngörülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Alsancak Limanı ile Karşıyaka-Turan arasında kalan alanların imar planlarının onaylanması ile ilçedeki "Salhane" bölgesi cazibe merkezi haline geldi. İlçenin turizm potansiyeli yeterince değerlendirilememekte. 


Hastane ve eksikliği

1-) Turan Bölgesi'nden başlayarak Bayraklı sahilini kapsayan bölgeye ilişkin yat limanı, otel, iş merkezleri konusunda özel sektör yatırımına ihtiyaç duyulmaktadır. 

Bölgeye yapılacak yatırımların tümüyle turizm sektörüne yönelik olması ve bunlar arasında beş yıldızlı otel, kafe, sinema, gazino, restoran, alışveriş ve eğlence merkezlerinin yer alması planlanmakta. 

2-) Turan, Adalet ve Mansuroğlu mahallelerinde turizm, ticaret, alış-veriş merkezleri ve iş merkezi yatırımları yapılabilir. 

3-)Eğitim ve kültür merkezlerine yönelik ihtiyaç bulunmaktadır. 

4-)Bölgenin nüfusuna göre hastane ve okul sayısı yetersiz kalmaktadır. Hastane ve okul yatırımlarına ihtiyaç duyulmaktadır.


Kent merkezine yakın

1-) Bölgenin kent merkezine olan yakınlığı ulaşım konusunda avantaj sağlıyor. 

2-) Coğrafi konumundan dolayı yaşayanlara rahat bir alan sunuyor. 

3-) 310.765 kişinin yaşadığı bölgede genç nüfusun fazla olması. 

4-) M.Ö. 3000 yılında kurulan Antik 4 Smyrna Kenti, turizme katkı veriyor. 

5-)Bölgenin batısında ve güneyinde körfezin yer alması.  

6-) Bayraklı'nın yamaçlarında boş alanlar yer almaktadır. 


Eğitimsiz nüfus fazla

1-) Sanayi ve ticaret yapısının yeterince gelişmemiş olması.

2-) Gecekondu ve çarpık yapılaşmanın yaygın görülmesi. 

3-) Kentlilik bilincinin yeterince oluşmamış olması ve eğitimsiz nüfusun fazlalığı.

4-) O Bölgedeki kentsel standartların düşük oranda olması. 


Tarihi yapılar restore edilmeli

1-) İlçede büyük çaplı kentsel dönüşüm projeleri etap etap uygulamaya konulmalıdır. Kentsel yenilemede esas yüksek katlı beton yığınları yerine halkı kucaklayan nitelikli alanlar oluşturulmalı. 

2-) İlçedeki park, dinlenme, spor tesisleri ve engelli vatandaşlara yönelik sosyal olanaklar artırılmalıdır. Ucuz ve modern konutlar üretilerek dar evleri, meslek edinme kursları vb. aktiviteler için mekanlar oluşturulmalıdır. 

3-) Geri kalmış mahallelerde yaşayan özellikle ev kadınları, gençler, yaşlılar ve işsizler için ilk etapta halk evleri, meslek edinme kursları vb. aktiviteler için mekanlar oluşturulmalıdır.

4-) Sırtlara ve dağlara doğru olan kıraç ve eğimli arazilerde ağaçlandırma faaliyetleri ve rekreatif alan oluşturmalı. Dünya Barış Anıtı tarzında daha başarılı projeler üretilmelidir. Yamanlar Dağı, Karagöl, Doğançay'ın çevresi doğa, dağ, eko ve kamp turizmine ve sabit gelirli evsiz halkın uzun açılacak duruma getirilmelidir.

5-) Turan Bölgesi turizm, ticaret ve kültür odaklı bir gelişim göstermelidir. İskele, yat bağlama yeri, sahil vb. olanaklar yaratılmalıdır. Mahalledeki otantik doku korunarak işlev değiştirirken, Turyağ vb. 

tesisler büyük ölçekli turistik tesise dönüşebilir. 

6-) Eski Bayraklı'da bulunan kentsel doku korunmalı, tarihi yapılar restore edilmeli, işlevlendirilerek kent yaşamına sunulmalıdır. İzmir'in ilk kurulduğu yer Smyrna, arkeolojik park ve ören yeri olmalı.

7-) İzmir'in ilk kurulduğu yer Smyrna'dan yeni kent merkezine tarihi koridor oluşturulmalıdır. Smyrna, Yeni Kent Merkezi Salhane, Mevcut kent merkezi Alsancak-Çankaya, tarihi ticaret Merkezi Kemeraltı, Agora, Kadifekale arasında kesintisiz bir yaya aksı ve kentsel tasarım koridoru oluşturulmalıdır.

8-) İzmir'in İdari Merkezi Bayraklı'ya taşınmalı.

9-) Turan Mahallesindeki Atatürk Ormanı'nın ıslahı ve ağaçlandırılması yapılmalı. 

10-) Üniversiteler için şimdi1/ den uygun alanlar yaratılmalı. Cengizhan Mahallesi'nin kuzeyinde sırtlarda uygun alanda üniversite alanı oluşturulmalı. 

11-) Semt pazarları düzensiz yapısından kurtulmalıdır.

12-) Bölgede yaşanan deniz kirliliğine engel olunmalıdır.


2-) BALÇOVA

BALÇOVA'YA PLANSIZLIK ENGELİ

İnciraltı ve Bahçelerarası'nın kentsel dokuyu bozmayacak şekilde imara açılması gerektiği belirtelen raporda, sağlık turizmi yatırımlarının da yapılabileceği vurgulandı. 


İTO'nun raporunda Balçova kent merkezi otoyol-orman arasında sıkışıp kaldığı belirtildi. Özellikle Balçova'da konut alanlarının yer aldığı kent merkezine göre ciddi bir araziyi barındıran İnciraltı ve Bahçelerarası'nın planlanamaması, yeni yatırımların önünde engel teşkil etmektedir. İnciraltı ve Bahçelerarası'nın en kısa sürede kentsel dokuyu bozmayacak şekilde imara açılması ve planlanması gerekmekte. Kent merkezine 8 kilometre uzaklıkta olan ilçenin nüfusu 2014 yılı itibariyle 77 bindir. Bu oranla İzmir metropol ilçeleri arasında Güzelbahçe ve Narlıdere'den sonra en az nüfusa sahip üçüncü ilçedir. 


Jeotermal enerji

1-) İlçede turizm potansiyelinin (özellikle sağlık turizmi potansiyelinin) oldukça yüksek olması ve turizm alanında markalaşma potansiyelinin bulunması. 

2-) Balçeva'da jeotermal enerji potansiyeli ve kullanımının yüksek olması. 

3-) İnciraltı, İnciraltı Kent Ormanı, İnciraltı sahili, Teleferik, alışveriş merkezleri gibi bir çok cazibe merkezlerinin olması.

4-) İl merkezine ulaşım olanaklarının çokluğu ve toplu ulaşım olanaklarının son derece gelişmiş olması. 

5-) İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nin varlığı. 


Trafik yoğunluğu

1-) İlçede bulunan yapılaşmanın ^ çok sıkışık olması ve yeni yapılar kurulacak alanların olmaması.

2-) İlçede tüm birimleri altında toplayabilecek bir Hükümet Konağı'nın yer almaması.

3-) İlçe merkezinde ana caddelerde özellikle akşam saatleri ve hafta sonları trafik yoğunluğu yaşanması.

4-) İlçede yer alan alışveriş merkezlerinin yarattığı ekonomik zenginliğin ilçede kalmaması.

5-) Balçova'ya özgü tanıtımı yapılacak bir ürünün olmaması.


Sağlık turizmi artış göstermeli

1-) İlçede başta sağlık turizmi olmak üzere turizm ve ticaret alanında yatırım olanakları bulunmaktadır. Sağlık teknoparkı yoluyla, yüksek katma değerli üretim, teknoloji transferi ve beyin göçünün durdurulması ve bu konuda ar-ge ve teknolojiye yatırım yapılması düşünülebilir. 

2-) Sağlık turizmi dışında turizmin diğer dalları, eğitim, kültür, sanat, eğlence ve spor alanlarında yatırıma da Balçova oldukça uygundur. Sağlık Turizmine yönelik imar planları ile bölgede 4 adet otel ve kür merkezi yatırımı yapılabilir. 

3-) Planlaması yapılan Ilıca Bölgesi ile planlama aşamasında bulunan İnciraltı ve Bahçelerarası bölgeleri özel sektör yatırımları için uygun alanlardır. Bu kapsamda; Sağlık turizmine yönelik konaklama tesisleri, tanıtımı ve çevre düzenlemesinin yapılmalı. 


3-) NARLIDERE

Narlıdere metrosu ulaşımı rahatlatır 

1-) Balçova'nın merkezinde ulaşım sorunu bulunmaktadır. Özellikle alışveriş merkezlerinin yaygınlaşmasıyla yollar bu yükü kaldıramamakta. İzmir Metrosu'nun, Narlıdere'ye ulaşacak olması ulaşım sorunun azaltılmasına katkı koyar. 

2-) Tüm sağlık birimlerini ve çalışmalarını içine alacak sağlık turizmine ilişkin bir master planın olmaması önemli eksiklik. 

Sağlık turizminde ilçe ve özellikle il merkezinde yer alan tüm kurumların uzlaşacağı bir sağlık turizmi master planı hazırlanmalı. Böylece yatırım miktarı artar. 

3-) Sağlık turizmi ve termal turizm için daha fazla turist çekilmesi gerekli. İlçenin termal turizmde ciddi bir potansiyeli bulunmakta. 

Ancak buna rağmen doluluk oranları yüzde 100'e ulaşmamakta. 

Bu nedenle şifalı suların etkin şekilde yurtdışına pazarlanması gerekmekte. 

Termal turizm standartlarına uygun; yeni tesislerin yapılmasına ihtiyaç var. İnciraltı ve Bahçelerarası bölgesinin turizm öncelikli imar planlarının hayata geçmemesi, ilçede yapılması hedeflenen yeni termal tedavi merkezleri ve otel yatırımlarını engellemekte. 

Termal turizmin ön plana çıkarılması vurgulandı. 

4-) Kongre merkezi ve konaklama tesisi sayısının azlığı ve turizm iletişim bürosunun olmaması da önemli sorunların başında. 

Çünkü İzmir'in kongre turizmi için potansiyel taşıyan ilçelerinden biri de Balçova'dır. Fakat ilçedeki yatak kapasitesi ve kongre merkezi sayısı yeterli değildir. 

İlçede kongre merkezi sayısı/ kapasitesi yükseltilmeli ve yatak kapasitesi artırılmalıdır. 

5-) Balçova'ya özgü tanıtımı yapılacak ve markalaşacak bir ürün belirlenmelidir. Günümüzde ilçeye özgü bir ürün veya hediyelik eşya yoktur. 

Balçova'nın ağırladığı yerli ve yabancı turistlere ilçeyi tanıtacak ürünlerin oluşturulması gerekmektedir. Bu amaçla Balçova'nın geçmişinde yer alan önemli ekonomik ürünler araştırılmalı. 

6-) İzmir turizmin gelişmesinin önündeki en önemli engellerden biri, kent merkezinde turizme yönelik yeterli büyüklükte arsalar üretilememesidir. İzmir'in sağlık ve termal turizm yatırımları açısından umutlarını korumasını sağlayan tek bölge İnciraltı'dır. 

İnciraltı ve Balçova Bölgesi'nin 2007 yılından bu yana imar planı süreçleri bir türlü tamamlanamadı. Balçova termal alanda ve inciraltı'nda iptal edilen imar planları revize edilerek yürürlüğe konmalı, akabinde imar uygulamaları gerçekleştirilerek yatırımcıya sunulur hale getirilmelidir. 

7-) Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi dışında bir devlet hastanesine ihtiyaç vardır. 



Habertürk Egeli