İşte mimari tasarımlarıyla dikkat çeken evler!
Hayatımızın vazgeçilmezi evlerimiz teknolojinin gelişimiyle birlikte değişse de olmazsa olmazlarımız değişmiyor. İşte buram buram tarih kokan o evler...
Türkiye coğrafyası kendine özgü mimarisiyle bir yandan teknolojiye meydan okurken bir yandan da çağın gereklerini yakından takip eden evleriyle ailelere hayallerindeki yaşamı sunuyor.
Bunlar arasında Ürgüp evleri de önemli bir yer tutuyor. İnsanoğlu var olduğundan beri temel ihtiyaçlarıdır yeme, giyinme ve barınma... Mağaralarda başlayan dört duvar ihtiyacı çağımızın gökdelenleriyle bambaşka bir boyuta taşındı. Topraktan taşa, kerpiçten tuğlaya uzanan süreçte karşımıza gün geçtikçe cazibesi artan malzemeler kondu. Aradığımız olmazsa olmazlar geniş salondan akıllı dekorasyona, avlulu mutfaklardan ankastreye, banyo kazanları ise yerini jakuzilere bıraktı... Huzur, sessizlik, güvenlik. Türkiye coğrafyası da kendine özgü mimarisiyle bir yandan teknolojiye meydan okurken bir yandan da çağın gereklerini yakından takip eden evleriyle ailelere hayallerindeki yaşamı sunuyor. Kendine has mimari deyince küçük bir derleme yapmadan da geçemedik... İşte bulundukları coğrafya ile özdeşleşen o evler:
ÜRGÜP EVLERİ
Kapadokya-Ürgüp evlerinde plan, odaların bir sofa çevresine dizilmesiyle oluşur. Oda, biçimi, büyüklüğü, nitelikleri pek az değişken bir yaşama birimidir. Odalar arası alan diyebileceğimiz sofa ise, her özelliğiyle değişkendir. Bu yüzden ev tipini sofa belirler. İçsofalı tipler, 18. yüzyıldan itibaren belirginleşmiş, ancak 19. yüzyılda yaygınlaşmıştır. Kentlerin kalabalıklaşması, arsanın küçülmesi ve değer kazanması daha içe dönük ve sıkışık planlamaları gerektirmiştir. Daha rahat yaşama biçiminin arzulanması, tozdan, soğuktan kaçılması, sofa alanını da her zaman kullanma ihtiyacı, bu tipin tercih edilmesinin sosyal nedenleri arasındadır.
BEYPAZARI EVLERİ
Beypazarı' nın dik yamaçlar ve vadilere kurulmuş olan eski kesimi, Çarşı ve geleneksel konutlardan oluşan karakteristik dokusuyla, doğal manzara özellikleriyle tarihi ve görsel zenginliği olan bir yerleşimdir. 100 yıllık geçmişi olan evler, Osmanlı ve geleneksel Türk evlerinin tipik özelliklerini taşır.
SAFRANBOLU EVLERİ
Türk kentsel tarihinin bozulmamış örneklerinden olan Safranbolu Evleri, geleneksel şehir dokusu, ahşap yığma evleri ve anıtsal yapılarıyla bütünü sit ilan edilmiş ender kentlerden biri olarak UNESCO Dünya Miras Listesi' nde yer almaktadır.
EDİRNE EVLERİ
Edirne geleneksel Türk evleri konusunda çok önemli bir sivil mimari merkezidir. Köşkler, konaklar ve özel dekore edilmiş çeşitli ahşap evler, ' Edirne Kari' adı verilen özel süsleme tarzıyla dekore edilmiş pek çok eser, günümüze kadar gelmiştir. Kaleiçi, dar sokakları ve tarihi kalıntılar arasındaki eski evleri ile Orta çağlardan günümüze yaşayarak gelmiş bir bölgedir.
BALAT EVLERİ
Balat' ı Haliç' ten ayıran asfalt yolu geride bırakıp semtin içlerine doğru ilerlediğinizde karşınıza zamanın acımasızlığı karşısında eskimiş, köhneleşmiş olsalar da nostaljik dokusundan hiçbir şey kaybetmemiş evler çıkıverir. Balat evleri eski İstanbul evlerinin tipik özelliklerini taşır. Korunmuş olarak bu tip evlere Kuzguncuk' ta sık rastlayabilirsiniz. Taban alanı 45-50 metrekare olan, iki-üç katlı, birbirine yaslanmış kagir evlerdir bunlar.
DOĞU Karadeniz KIRSAL EVLERİ
Doğu Karadeniz kırsal evleri; sade, sabit ama katı olduğu izlenimini hiç bırakmayan, bol ışıklı, renkli dantel gibi bezemeleriyle insanın içini ısıtan evlerdir. Doğu Karadeniz Bölgesi' ne özgü dağınık yerleşme modelinde evler, genellikle yamaçlarda, birbirlerinden bir iki kilometre mesafede konumlanırlar. Evler kırsal mimarinin alışılagelmiş gösterişsiz ve alçakgönüllü boyutları, yerini kent konağı ölçeğine bırakmıştır. Genellikle yamacın arkasından bakıldığında iki katlı, yamaç yönünde ise bazen üç, bazen dört katlı olabilir.
ODUNPAZARI EVLERİ
UNESCO dünya mirası listesinde yer alanOdunpazarı Evleri, Eskişehir'in ilk yerleşim yerini oluşturan Odunpazarı semtindeki Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi evlerdir. Safranbolu, Beypazarı, göynük gibi yerlerdeki mimari özellik ve motifleri taşırlar. Bir rivayete göre Eskişehir'e yerleşmeyi düşünen ilk halk Odunpazarı ve şimdiki Porsuk Çayı'nın olduğu bölgeye birer koyun ciğeri asarlar. Hangisi çok dayanırsa orayı yerleşim bölgesi seçeceklerdir. Odunpazarı'na asılan ciğer daha geç bozulur ve ilk yerleşim burada oluşur.
BURSA EVLERİ
Özgün yapıları, cumbalı balkonları, işlemeli ahşap doğramaları ve yüksek duvarlı bahçeleriyle sivil mimari örneği Eski Bursa Evleri genellikle iki katlıdır. Tek ya da çift çıkmalı olan evler, içlerinde halen oturulması açısından da ayrı bir özellik taşımaktadır.
Nevşehir Kent Haber