İşte Türkiye'nin en yaşanabilir şehirleri!
Gayrimenkul veri şirketi REIDIN'in 62 ili kapsayan çalışmasına göre, Türkiye'de yaşanabilirlik, refah düzeyi ve eğitim seviyesi bakımından en iyi iller İstanbul, Ankara, İzmir ve Muğla olarak belirlendi
Gayrimenkul veri şirketi REIDIN'in 62 ili kapsayan çalışmasına göre, Türkiye'de yaşanabilirlik, refah düzeyi ve eğitim seviyesi bakımından en iyi iller İstanbul, Ankara, İzmir ve Muğla olarak belirlendi
Araştırmaya göre, Türkiye'nin yaşanabilir en iyi mahalleleri ise İstanbul'un Etiler, Bebek, Arnavutköy ve İstinye mahalleleri olarak sıralandı - REIDIN Kıdemli Analisti Orhan Vatandaş: "Çalışmanın amacı bölgeleri yaşanabilirlik, refah düzeyi ve eğitim seviyesi bakımından derecelendirmek. REIDIN SED çalışmasıyla segmentasyon, önceliklendirme gibi ihtiyaçlara göre, her bölgede dönemler bazında değişim ve gelişimler takip edilebilir hale geliyor"
TÜRKİYE'NİN EN'LERİ
Türkiye'de yaşanabilirlik, refah düzeyi ve eğitim seviyesi bakımından en iyi illerin İstanbul, Ankara, İzmir ve Muğla, mahallelerin ise İstanbul'un Etiler, Bebek, Arnavutköy ve İstinye mahalleleri olduğu belirlendi.
REIDIN Kıdemli Analisti Orhan Vatandaş, AA muhabirine, il, ilçe ve mahallelerin yaşanabilirlik düzeylerini ortaya koymak amacıyla hazırladıkları Sosyoekonomik Derecelendirme (SED) raporuna ilişkin bilgi verdi. SED'in, lokasyon bazında karşılaştırmalı sosyoekonomik sıralama ve derecelendirme konusuna güvenilir ve tutarlı bir kriter getirmek için tasarlandığını anlatan Vatandaş, şunları kaydetti:
"Çalışmanın amacı bölgeleri yaşanabilirlik, refah düzeyi ve eğitim seviyesi bakımından derecelendirmek. Bu kapsamda her bölgedeki refah düzeyi için satış ve kira değerleri; yaşanabilirlik için nüfus, konut yoğunluğu, mağaza sayıları, raylı toplu taşıma sistemleri, sağlık kurumu sayıları, yaşam memnuniyeti verileri, hastanelerdeki yatak sayıları, aile hekimi başına düşen nüfus, 112 Acil Servis istasyonu başına düşen nüfus, ambulans başına düşen nüfus, toplam suç miktarları, hanehalkı sayıları, havadaki partiküler madde yoğunlukları; kültürel düzey için ise eğitim düzeyleri, eğitim süreleri, tarihi ve turistik yerlerin yoğunluğu kullanılmaktadır."
Türkiye'nin 62 ilinde gerçekleştirdikleri çalışmayla, inceledikleri değerler üzerinden üretilen SED skorlarının kümelenerek her bir bölgeye ait derecelerin elde edildiğini belirten Vatandaş, bu derecelerle bölgelerin, sosyoekonomik açıdan sıralanmalarının belirlendiğini bildirdi.
Vatandaş, REIDIN SED çalışmasıyla segmentasyon, önceliklendirme gibi ihtiyaçlara göre, her bölgede dönemler bazında değişim ve gelişimlerin takip edilebilir hale geldiğini ifade etti. Araştırma sonuçlarının, gayrimenkul sektörü için olduğu kadar telekom, perakende ve finans sektörleri tarafından da talep gördüğünü dile getiren Vatandaş, bunun firmaların yeni geliştirme ve yatırımlarında, segmentasyon, konumlandırma ve hedef belirleme çalışmalarında, potansiyel müşterilerin yaşadığı bölgelerin saptanmasında, yükselen ve düşen bölgelerin tespit edilmesinde, trend analizlerinde ve reklam-tanıtım çalışmalarında sıkça kullanılan önemli bir girdi olduğunu vurguladı.
"İSTANBUL DIŞINDA 'A+' DERECEYE SAHİP MAHALLE YOK"
SED raporuna göre, 62 ilde gerçekleştirilen çalışmada, ilçe ve mahalleler "A+", "A", "A-", "B+", "B", "B-", "C+", "C", "C-" olarak derecelendirildi.
Çalışmada İstanbul, Ankara, İzmir ve Muğla "A+" iller olarak öne çıkarken, Antalya, Sinop, Eskişehir, Edirne, Balıkesir gibi iller "A", Konya, Çanakkale, Yalova, Erzurum ve Trabzon ise "A-" derecesine sahip illerden bazıları oldu.
İlçelerin aldığı dereceler incelendiğinde, en çok sahip olunan derece yüzde 22 ile "B-" olurken, bunu yüzde 15 ile "B+" ve "B" izledi. Türkiye ilçe ve mahallelerinin yaşanabilirlik bakımından orta grupta yoğunlaştığının da resmini ortaya koyan çalışmada, en gözde sınıf "A+" ise yüzde 5 ile listeye girdi.
"A+" dereceye sahip ilçelerden bazıları, İstanbul'dan Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Fatih ve Şişli, Ankara'dan Çankaya, Muğla'dan Bodrum ve Marmaris, İzmir'den ise Çeşme olarak sıralandı.
REIDIN SED çalışması mahalleler için incelendiğinde, İstanbul dışından "A+" dereceye sahip mahallenin olmadığı dikkati çekti. Bu durumun, sıralama bakımından zirvede yer alan Etiler, Bebek, Arnavutköy ve İstinye gibi mahallelerin Türkiye ortalamasının oldukça üzerinden bir sosyoekonomik dereceye sahip olmasından kaynaklandığı belirlendi.
Yaklaşık 1100 mahalle içinden kendilerine üst sıralarda yer bulan, "A" ve "A-" derecelerine sahip mahalleler arasında, Muğla'dan Bodrum, Ortakent ve Camiavlu, Eskişehir'den Eskibağlar ve Yenibağlar, Antalya'dan Fener, İzmir'den Mavişehir ve Alsancak, Ankara'dan ise Mutlukent, Bahçelievler, Emek ve Ahmet Taner Kışlalı gibi mahalleler öne çıktı.
Sıralamanın alt kısımlarına bakıldığında kozmopolit olma özelliğiyle her derecede mahalleyi sınırları içerisinde barındıran İstanbul'dan Sancaktepe'ye bağlı Yenidoğan ve Osmangazi mahalleleri "C-" dereceleri ile göze çarparken, aynı derece ile Diyarbakır'dan 5 Nisan ve Alipınar, Şanlıurfa'dan Karşıyaka, Hatay'dan Numune Evler, Ordu'dan Karşıyaka mahalleleri en düşük dereceye sahip mahalleler olarak belirlendi.
Sabah