İstimlak kararına itiraz dilekçesi örneği!
İstimlak, devlet ya da kamu tüzel kişilerinin, özel kişilere ait taşınmazlara el koyması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. İstimlak işleminde kişilerin itiraz hakkı bulunuyor. İşte, istimlak kararına itiraz dilekçesi örneği!
İstimlak kararına itiraz dilekçesi örneği!
Kamu yararının olduğu durumlarda devlet ya da kamu tüzel kişileri, özel kişilere ait taşınmazlara el koyabiliyor. Bu işleme istimlak deniyor. Bu süreçte, el koyulan mülkiyetin bedelini peşin ödeme şartı bulunuyor.
Kamulaştırma anlamına gelen istimlak, ilgili kanun uyarınca aşağıda belirttiklerimiz tarafından yapılabiliyor;
*Belediyeler,
*Karayolları Genel Müdürlüğü,
*DSİ Genel Müdürlüğü,
*Üniversiteler vs.
Peki, istimlak kararına itiraz edilebilir mi?
Kişilerin istimlak kararına itiraz etme hakları bulunuyor. Kişi sahibi olduğu gayrimenkul üzerinde istimlak kararı alındığını öğrendikten sonra itiraz edebiliyor. İtirazlar ise şu şekilde yapılıyor;
* Eğer kamulaştırmaya itiraz edecekseniz 30 gün içerisinde İdare Mahkemesi'ne;
* Eğer kamulaştırma bedeline itiraz edecekseniz 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak itiraz hakkı kullanılıyor.
İstimlak kararına itiraz dilekçesi örneği!
İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA
DAVACI :
DAVALI : …………………. Başkanlığı
DAVANIN KONUSU : …………………. Mevkii pafta ada, sayılı parselde yer alan ve üzerinde tapuda kayıtlı evimin bulunduğu taşınmazımın davalı idare kamulaştırılmasına ilişkin Belediye Encümeninin ve sayılı Kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.
TEBLİĞ TARİHİ : …………………. tarihli işlemin tarafıma Tebliği üzerine otuz günlük süresi içinde davamı açmış bulunmaktayım.
MADDİ OLAYLAR : 1- mevkii pafta, ada, sayılı parselde yer alan taşınmazın satışa çıkarılması üzerine, tapudaki malikinden tarihinde satın aldım ve tapuda gerekli devir işlemlerini yaptırdım. (EK-1: tapu)
2-Tapuda aldığım sırada taşınmaz üzerinden herhangi bir kamulaştırma şerhi bulunmamaktaydı. (EK:2 tapu kayıt örneği)
3-Ancak, aynı taşınmazı satın almak isteyen bu amacına ulaşamamış, daha sonra yapılan yerel seçimlerde belediye meclis üyesi olması üzerine söz konusu kararı aldırmıştır.
HUKUKİ OLAYLAR : 1-Öncelikle, kamulaştırmayı gerektirecek hukuki bir kamu yararı bulunmamaktadır. Bu nedenle dava konusu işlem maksat yönünden hukuka aykırıdır.
2-İşlem tamamıyla…………………‘in kişisel hırsından kaynaklanmıştır. Nitekim, kendisi belediye meclis üyesi olmasına karşın, belediye encümeninde ve kıymet takdir komisyonunda üye olarak görev almıştır.
3-Oysa ki, 2942 sayılı Kamulaştırma Yasasının 10. maddesine aykırı olarak oluşturulan bu komisyonca hesaplanan kıymete göre kamulaştırma yapılmasında usul ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır. İşlem şekil yönünden de sakattır. Zaten taşınmaz için takdir edilen kıymetin düşüklüğü de bunu göstermektedir.
SONUÇ VE İSTEM : Açıklanan nedenlerle .... mevki, .... pafta, .... Ada, sayılı parselde yer alan ve üzerinde tapuda kayıtlı evimin bulunduğu taşınmazın davalı idarece kamulaştırılmasına ilişkin gün ve sayılı kararın iptaline ve Y.D.na karar verilmesine, yargılama giderlerinin davalı üzerine bırakılmasını, Saygılarımla arz ve talep ederim.
SUBUT DELİLLER : Tapu kaydı, tapu sicil örneği, kamulaştırma kararı ile İlgili işlem dosyası, keşif ve bilirkişi incelemesi.
HUKUKİ DELİLLER : 2942 sayılı Yasa, 2577 sayılı Yasa
EKLER : TARİH ve İMZA
İstimlak ve irtifak hakkı kurulması!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com