İstimlak nasıl yapılır?
4650 Sayılı Kanun ile 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununa göre kamu yararı gözetilen yerlerde istimlak yapılıyor. Peki istimlak nasıl yapılır? İşte yanıtı...
İstimlak nasıl yapılır?
Özel kişilere ait gayrimenkullerin devlet veya kamu tüzel kişilerinin yetkisi dahilinde kamu yararı gözetilerek kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınması ile ortaya çıkan durum, istimlak olarak nitelendiriliyor. Peki istimlak nasıl yapılır, diye merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.
İstimlak nasıl yapılır?
İlk olarak istimlak kararının alınabilmesi için ortada yüksek bir kamu yararının olması gerekiyor. İstimlağa karar verilmesi dahilinde söz konusu projenin uygulanmasında bu uygulama alan kapsamına giren gayrimenkullerin istimlağı isteniyor. Bu gayrimenkullere karşılık olarak eşdeğer niteliği taşıyan bir yer veriliyor. Eğer böyle bir alan yoksa gayrimenkulün bedeli ödeniyor. Böylece istimlak nasıl yapılır sorusunu yanıtlamış oluyoruz.
Özel mülkiyet sahipleri, her zaman bu istimlak uygulamasını kabul etmeyebiliyor. Söz konusu kimselerin istimlak kararına itiraz hakları da bulunuyor. İstimlak kararına itirazın olması halinde başka bir süreç başlıyor.
Uzlaşma komisyonları kurularak itiraz eden kimse ile pazarlık usulü ile anlaşmanın sağlanması amaçlanıyor. Uzlaşmanın sağlanması halinde tapuya gidilip takas işlemi gerçekleşiyor.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com