29 / 04 / 2024

İstinat duvarı nedir?

İstinat duvarı nedir?

Eğimli arazilerde araziden yararlanmak üzere zemini tabi şev açısından daha dik açı ile tutmak kayma göçme ihtimali olan zeminlerin yıkılmasının engellemek için yapılan istinat duvarı nedir? İstinat duvarı nasıl yapılır?



İstinat duvarı nedir?

İstinat duvarı, yüksek bir setin kenarına toprağı tutmak üzere örülen duvar, dayanma duvarına deniyor. Toprağın önüne çekilen set olarak da ifade edilen istinat duvarı; yol veya herhangi bir yapıyı dış etkenlerden korumak amacıyla yapılıyor.


İstinat duvarının amacı;

- Eğimli arazilerde araziden yararlanmak üzere zemini tabi şev açısından daha dik açı ile tutmak kayma göçme ihtimali olan zeminlerin yıkılmasının engellemek,

- Bir binanın bodrum duvarlarını oluşturmak, 

- Kıyıların erozyondan veya taşkınlardan korunmasını sağlamak, köprülerde kenar ayak görevi yapmak, 

- Derin çukurların yan duvarlarını tutmak gibi


İstinat duvarlarını kütle istinat duvarları ve kütle olmayan istinat duvarları olarak iki kategoride incelenebiliyor.


Kütle istinat duvarları kendi ağırlıkları ile stabiliteyi sağlarlar. Duvar gövdesi değişik şekil ve kombinasyonlarda inşa edilebilir.


Yapının gövdesi, beton kütle, betonla birlikte zemin veya sadece zemin şeklinde oluşturulabilir.Bu duvarlar rijit veya bükülebilir olarak sınıflandırılabilirler.


Bu tip duvarların hepsi üstten serbest olup deplasmana müsaittir.Bu nedenlede aktif toprak başıncı kolayca oluşur.


Kütle olmayan duvarlarda ise harekete izin verilmez. Bodrum duvarları, köprü giriş ayakları ve ankrajlı duvarlar bu tipi oluştururlar. Ankrajlı beton perde duvarlar henüz inşaat aşamasında iken toprağı tutacak şekilde inşa edilirler.


Nitelik belgesi nedir?



Geri Dön