16 / 05 / 2024

İstinat duvarı hesabı

İstinat duvarı hesabı

Eğimli arazilerde araziden yararlanmak üzere zemini tabi şev açısından daha dik açı ile tutmak kayma göçme ihtimali olan zeminlerin yıkılmasının engellemek için yapılan istinat duvarı nedir? İstinat duvarı nasıl yapılır?

Samsun'da istinat duvarı çöken bina sağlam çıktı!

Samsun’da stinat duvarı çöken binanın temelinde yapılan teknik incelemelerde hasar olup olmadığı incelendi. İstinat duvarının yeniden inşa edilmesi, bina sahipleri evlerine yeniden taşınabilecek.

Kayseri'de bir apartmanın istinat duvarı çöktü!

İstinat duvarıyla birlikte düşen otomobilden görüntü Kayseri'de bir apartmanın istinat duvarının çökmesi sonucu park halindeki bir otomobilde maddi hasar oluştu.

Sinop'ta apartmanın istinat duvarı çöktü!

Sinop'ta bir apartmanın yapımı süren istinat duvarı çöktü. Olay, dün Ada Mahallesinde meydana geldi. İstinat duvarı için inşaata kurulan iskele kaydı..

Mudanya'da sitede istinat duvarı çöktü!

Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde, istinat duvarı çöken sitedeki 17 dairenin bulunduğu bir blok boşaltıldı. İstinat duvarı dün saat 23.00 sıralarında büyük bir gürültü ile çöktü.

Bursa Mudanya'daki sitenin istinat duvarı çöktü!

Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde, istinat duvarı çöken sitedeki 17 dairenin bulunduğu bir blok boşaltıldı. İstinat duvarı dün saat 23.00 sıralarında büyük bir gürültü ile çöktü.

Anadolu Hisarı'nda istinat duvarı yıkıldı!

İstanbul Beykoz'da bin 328 konutta yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Göksu Evleri ile komşu Tepe Sitesi’ni ayıran “İstinat duvarı” çöktü.

Ankara'da hafriyat çalışmaları sırasında bina girişi çöktü!

Ankara Maltepe Bitiştiren Sokak’ta devam eden bir inşaat çalışması sırasında 22 numaradaki Atay Apartmanı’nın girişi yıkıldı. İstinat duvarı çalışması bitene kadar aynı bina sakinleri Yol-İş Konukevi’nde misafir edilecek..

Eyüp'te çöken istinat duvarının yanındaki 2 bina mühürlendi!

İstanbul Eyüp Sakarya Mahallesi Silahtarağa Caddesi'nde bulunan istinat duvarı, park halindeki araçların üzerine yıkıldı. İstinat duvarının çökmesi sonucu, park halindeki araçlar zarar gördü...

Mersin Anamur'da TOKİ istinat duvarı çöktü!

Mersin’in Anamur İlçesi’ne bağlı Ören Beldesi’nde Toplu Konut İdaresi’nce (TOKİ) yapılan 560 konutluk sitenin istinat duvarı yağmurun ardından yıkıldı. 13 otomobil ezilerek kullanılamaz hale geldi.

TOKİ istinat duvarı çöktü, 13 araç altında kaldı!

Mersin’in Anamur İlçesi’ne bağlı Ören Beldesi’nde Toplu Konut İdaresi’nce (TOKİ) yapılan 560 konutluk sitenin istinat duvarı yağmurun ardından yıkıldı. 13 otomobil ezilerek kullanılamaz hale geldi.

Mersin'de istinat duvarı çöktü!

Mersin 'in Anamur ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle Toplu Konut İdaresi'nce (TOKİ) yaptırılan 560 konutluk sitenin bahçesindeki istinat duvarı çöktü. Olayda 13 araç hasar gördü.

Berlin Duvarı yeniden inşa ediliyor!

Yıllarca Almanya’nın başkenti Berlin’i ikiye ayıran Berlin Duvarı, yeniden yapılıyor. Alman sanatçı Christopher Bauder, duvarın yıkılmasının 25’inci yıldönümü kapsamında duvarı kendi üslubuyla yeniden yaratıyor. İşte yeni Berlin Duvarı...

Yağış nedeniyle Çukurçayır'da bir sitenin istinat duvarı yıkıldı!

Gece saatlerinde başlayan ve ilerleyen saatlerde etkisini artıran yağış nedeniyle su akıntıları oluştu. Çukurçayır mahallesinde bir sitenin caddeye bakan istinat duvarı yoğun yağış nedeniyle yıkıldı.

İstinat duvarı hesabı Haberi

İstinat duvarı hesabı

İstinat duvarı nedir?

İstinat duvarı, yüksek bir setin kenarına toprağı tutmak üzere örülen duvar, dayanma duvarına deniyor. Toprağın önüne çekilen set olarak da ifade edilen istinat duvarı; yol veya herhangi bir yapıyı dış etkenlerden korumak amacıyla yapılıyor.


İstinat duvarının amacı;

- Eğimli arazilerde araziden yararlanmak üzere zemini tabi şev açısından daha dik açı ile tutmak kayma göçme ihtimali olan zeminlerin yıkılmasının engellemek,

- Bir binanın bodrum duvarlarını oluşturmak, 

- Kıyıların erozyondan veya taşkınlardan korunmasını sağlamak, köprülerde kenar ayak görevi yapmak, 

- Derin çukurların yan duvarlarını tutmak gibi


İstinat duvarlarını kütle istinat duvarları ve kütle olmayan istinat duvarları olarak iki kategoride incelenebiliyor.


Kütle istinat duvarları kendi ağırlıkları ile stabiliteyi sağlarlar. Duvar gövdesi değişik şekil ve kombinasyonlarda inşa edilebilir.


Yapının gövdesi, beton kütle, betonla birlikte zemin veya sadece zemin şeklinde...