Genel

İstinyePark'ın lüks caddesini Araplar ve Azeriler keşfetti

En lüks markaları bünyesinde barındıran İstinyePark'ın lüks sokağında yaz aylarında işler açıldı

Yapılan her 100 liralık alışverişin 30 lirasını da yabancılar yapıyor. Cirolardaki artış İstinye Park'ta yaptığı alışverişten sonra vergi iadesi alan yabancıların istatistiklerinden de çok net olarak görülebiliyor. Yabancıların vergi iadesi işlemine tabi tuttuğu alışverişlerinin toplamı Temmuz ayında bir önceki yılın Temmuz ayına göre yüzde 80 artıp 3 milyon 45 bin TL'ye çıktı

Ekonomik durgunluktan çıkışın ve dipten dönüşün işaretleri Türkiye'nin en önemli alışveriş merkezlerinden biri olan İstinyePark'ın istatistiklerinden okunabiliyor. Özellikle turistlerin büyük ilgi gösterdiği İstinyePark'ta toplam ciro Temmuz'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34 arttı. Kapı girişlerinde de yüzde 25'e yakın artış oldu. Lüks markaların yer aldığı alışveriş caddesindeki performans ise daha da yüksek oldu.

Yabancılar çok sevdi

İstinyePark zenginle fakiri biraraya getiren alışveriş merkezi olarak biliniyor ve söz konusu AVM'nin istatistikleri genel eğilimi vermesi açısından sektörde önemli bulunuyor. Dünyanın sayılı markalarının yer aldığı ve lüks caddesi olarak bilinen alanın cirosunda ise Temmuz'da adeta patlama oldu. Bu patlamanın gerçekleşmesinde yabancıların yaptığı alışverişin de büyük payı bulunuyor. Yabancıların İstinyePark'ta yaptığı alışverişlerdeki artış ya da azalış, alışveriş sonrası aldıkları vergi iadesi istatistiklerinde kendini gösteriyor.

Temmuz ayı verilerine göre yabancı uyrukluların yaptığı alışverişte bir önceki yıla göre yüzde 80'in üzerinde artış oldu. Geçen yıl Temmuz ayında yabancılar 1 milyon 690 bin 534 liralık alışverişi vergi iadesi işlemine sokarken, bu sayı bu yılın Temmuz ayında ise 3 milyon 45 bin 108 liraya yükseldi. Ülke istatistiklerine bakıldığında ise Kazakistan, Mısır, Katar, Fas gibi ülkelerin vatandaşlarının yaptığı işlemlerde yüksek oranlı artışlar dikkati çekiyor.

İstinyePark'ta yapılan her 100 liralık alışverişin 30 lirası yabancılar tarafından gerçekleştiriliyor ve bu rakam diğer alışveriş merkezleriyle karşılaştırıldığında çok büyük bir rakam olarak nitelendiriliyor.

Dünya çapında tax free işlemlerini yapan Global Refund isimli şirketin verilerine göre de yabancıların İstinyePark'ta gerçekleştirdikleri alışverişler sonrası yaptıkları vergi iadesi işlemlerinin ve tutarlarının toplamı, İstinyePark'ın en büyük 4 rakibinin toplamından bile daha fazla bir yekün tutuyor.

Bu arada her yabancının alışveriş sonrası vergi iadesi işlemi yapmadığına da dikkat çekilerek, “Kayıtlı rakamlara göre yabancı cirosu 3 milyon TL gibi görünebilir. Ancak vergi iadesi almayanlar göz önüne alındığında yabancıların işlemi 5 milyon TL'yi bulabilir” tahminleri de yapılıyor. Resmi kayıtlardan gidildiğinde bile ‘zenginler sokağının' Temmuz ayı cirosu 10 milyon TL'nin üzerinde çıkıyor. İstinyePark yönetimi söz konusu caddenin net cirosunu paylaşmıyor. Ancak vergi iadesi tutarları, bir miktar yabancı alışverişinin iade işlemine tâbi tutulmaması ve yerlilerin harcamasından yola çıkılarak yapılan bir tahminde sokağın Temmuz cirosunun 10 milyon TL'yi de geçmiş olabileceği ifade ediliyor. İstinyePark'ta 2008'de 550 milyon dolarlık ciro yapılmıştı. Bu cironun en az yüzde 20'lik kısmının yani 110 milyon dolarının alışveriş caddesinde gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Bu ay ciro daha da arttı

Temmuz ayı rakamları İstinyePark AVM yönetiminin yüzünü güldürürken, Ağustos ayı verilerinin Temmuz'u bile gölgede bıraktığı belirtiliyor. Ramazan öncesi özellikle Arap ülkelerinden gelen turist sayısında büyük artış olduğu vurgulanıyor.

İstinyePark bünyesinde yer alan vergi iade noktasında Ağustos ayında daha önce 1 ayda verilen iade tutarının 1 haftada verilmeye başlandığı öğrenildi.

Bu arada Ocak ile Temmuz ayları arasında yabancı uyrukluların İstinye Park'ta yaptığı ve vergi iadesi işlemine tâbi tuttuğu lüks alışverişin toplamının da 10 milyon TL'yi geçtiği belirtiliyor.

Araçlar için vale servisi var

Orjin Grup ve Doğuş Grubu ortaklığıyla İstanbul'da kurulan İstinyePark, 87 bin metrekare mağaza alanı olmak üzere toplam 270 bin metrekare inşaat alanına sahip. İstinyePark'ın en ünlü yeri ise arabayla alışveriş yapılabilen ve dünyanın en ünlü markalarının bulunduğu alışveriş caddesi...

Armani, DKNY Jeans, Dolce&Gabbana, Gucci, Paul Smith, Jimmy Choo gibi moda devleri Türkiye'deki ilk veya en büyük mağazalarını 'lüks caddesi' olarak anılan bu caddede açtılar.

Caddede Dior, Louis Vouitton, De Beers, Miu Miu, Ralph Lauren alışveriş caddesindeki diğer dünya markalarından. Prada da yakında geliyor. Caddede Beymen'in de 300'ün üzarinde markanın ürünlerinin satıldığı dev bir mağazası bulunuyor.

Hermes şirketi kurdu, yeri tuttu

Çanta ve eşarplarıyla tanınan ve 170 yıldır kadınların gözdesi olan Fransız moda devi Hermes de Türkiye'den uzak kalamadı. 2004'ten beri İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bir duty-free butiği olan marka, geçtiğimiz Mart ayında 'Hermes İstanbul' adlı 6.5 milyon TL sermayeli bir şirket kurdu. Türk pazarına yerel ortakla değil tek başına girmeye karar veren şirket, Nişantaşı'nda Maçka'da yer tuttu. Mağazanın etrafı Hermes logolu paravanlarla kapatıldı.

Bu arada Hermes'in Birkin adı verilen çantası dünyada kadınlar arasında bir statü sembolü sayılıyor. 9-34 bin euro arasında değişen fiyatlarla satılan el yapımı Birkin'e sahip olmak için en az 2 yıl da beklemek gerekiyor. İngiliz futbolcu David Beckham'ın eşi Victoria Beckham, Fransa'nın first lady'si Carla Bruni ve şarkıcı Mariah Carey; Birkin tutkunu ünlüler arasında...
Vatan