Emlak Terimleri

İşyeri kira zammı hesaplama örneği!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, işyerindeki kiracıya nasıl zam yapılır? İşte işyeri kira zammı hesaplama örneği..

İşyeri kira zammı hesaplama örneği!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde ise kiracıya belli zamlar yapılabiliyor.


Kiracılık kanunu gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak bu kural işyeri kiralamalarında uygulanmıyor. Peki, işyeri kira zammı nasıl yapılır?


Borçlar Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelere göre kira zammının ÜFE'ye göre hesaplanma kuralı işyerleri için 2012 tarihinden itibaren 8 senelik süre ile uygulanmıyor. Buna göre 2020 yılına kadar işyerlerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Eğer sözleşmede herhangi bir oranının belirtilmemesi halinde işyerindeki kiracıya istenilen oranda zam yapılabiliyor. Kira hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


İşyeri kirası 2 bin TL ise ve kira zammı oranı, yüzde 6,92 ise kiraya; 138,4 TL zam yapılabiliyor. Buna göre 2 bin 138,4 TL yeni zamlı kira bedeli oluyor.



Kira zammı yasası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com