28 / 04 / 2024

İtalyan Astaldi 3. Boğaz Köprüsü'nün yapımına talip!

İtalyan Astaldi 3. Boğaz Köprüsü'nün yapımına talip!

 İtalyan Astaldi Grup'un patronu Paolo Astaldi, 3. Boğaz Köprüsü'nün yapımı için teklif vermeyi planladıklarını belirterek, "Değerlendiriyoruz. Dünyanın gözü şimdi Türkiye'de. Biz ise 25 yıldır gözümüzü hiç ayırmadık" dedi



ASTALDİ S.p.A Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi, 3. Boğaz Köprüsü için teklif vermeyi düşündüklerini belirterek, "Yakından ilgiliyiz, teklif verebiliriz. Kanal İstanbul Projesi de bizi heyecanlandırdı" dedi. Astaldi, yüklenicisi oldukları Kadıköy-Kartal Yeraltı Metro Hattı Projesi'nde yapılan ilk deneme sürüşü için dün Türkiye'ye geldi. Türkiye'de 25 yıldır faaliyet gösteren İtalyan devi Astaldi'nin, metro inşaatının yanı sıra Haliç-Metro geçiş tüneli, İzmirİstanbul otoyol inşaatı, Bolu Dağı tüneli gibi konsorsiyumlu birçok altyapı projesinde imzası bulunuyor. Dünyada 60 ülkede faaliyet gösteren şirketin patronu Paolo Astaldi, SABAH'ın sorularını yanıtladı. Dünyada yaşanan kriz, politik sancılar gibi küresel gelişmelerin Türkiye'nin öneminin arttığını anlatan Astaldi şöyle konuştu: "Krizler bizim Türkiye'deki stratejimizi etkilemedi, bilakis tüm bu olaylar esnasında Türkiye istikrarıyla güvenli limanımız oldu. Ülkeye olan ilgimiz 1985'ten bu yana pek değişmedi. Dünyanın gözü şimdi Türkiye'de. Biz ise 25 yıldır gözümüzü ayırmadık. Astaldi'nin stratejisi bir ülkeye girmek ve bir iş yapıp kaçmak değil. 1985'ten bu yana Türkiye'nin de zor günleri oldu ama bunları aşacağına inandık. Öyle de oldu. Türk ekonomisindeki gelişmenin en yakın tanıklarından biriyiz."

1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Astaldi'nin Türkiye'deki toplam yatırım tutarının 1 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Astaldi, "Eğer yeni ihaleler alırsak bu rakam tabii ki artacak. Mesela İzmir-Gebze otoyolu projesini hem finanse edip hem de işleteceğiz. Öte yandan işletmesini de aldığımız ve 100 milyon euro yatırdığımız Bodrum Havalimanı da tamamlanmak üzere, yaz sonunda operasyonlarımız başlayacak" diye konuştu. Altyapı dışında hastane yapımı ve işletmesi konusuyla da ilgili olduklarını kaydeden Astaldi, "Bu alanda ciddi tecrübemiz var. İtalya'da Avrupa Yatırım Bankası'nın katkısıyla 1 hastane bitirdik. Tecrübemizi burada da kullanabileceğimizi düşünüyorum. Bazı ihalelere katıldık, devam edeceğiz" dedi.

İŞBİRLİĞİMİZ ARTACAK
3. Boğaz Köprüsü ihalesine girmeyi düşündüklerini kaydeden Astaldi, "Değerlendiriyoruz. Kanal İstanbul projesi ise bizi heyecanlandırdı" diye konuştu. Artık Türk firmalarıyla küresel arenada daha fazla iş yapmak istediklerini kaydeden Astaldi, "Varşova metrosunu Türk ortağımızla yapıyoruz, bu projelerin sayısını artırmak istiyoruz" dedi. Kadıköy-Kartal metrosu ile gurur duyduklarını ifade eden Astaldi, "Bu projede 4 bin 600 kişi çalışıyor. Proje 'bir şeyler yaparız'ın gerçeğe çevrilmiş hali. Bu bir kanıt. Orada, çalışıyor ve bir gerçek" dedi.

LİBYA'DAN ZAMANINDA ÇIKTIK
40 yıl önce akılcı bir karar vererek Libya pazarından çıktıklarını ancak Türkiye pazarı ile ilgili hiçbir zaman tereddüt etmediklerimi belirten Astaldi, "Bize şanslı olduğumuz söyleniyor, şanslı değil akılcı bir karar verdik. 40 yıl önce oradaydık. Bir işe girdik ve ambargo başladı ve ciddi kayıplar yaşadık. Geriye hiç bakmadık. Türkiye'de ise bir gün bile tereddütümüz olmadı" dedi. Türkiye'nin son 25 yılda büyük bir değişim geçirdiğini belirten Astaldi, "Pazara girdiğimizde iş yapabilen ve yabancı finansman getiren birkaç yabancı şirket vardı. Sene 1985'ti hiçbir şey kolay değildi. Şimdi projeleri getirmekte, finansman bulmakta kolay. Bugün Türkiye saygın bir ülke, istikrarlı bir gidişatı var, biz tüm bu değişimin en yakın tanığıyız" dedi.

Sabah/SEVDA YÜZBAŞIOĞLU


Geri Dön