18 / 05 / 2024

İtalyan Calsazio köyü 245 bin euroya satılık!

İtalyan Calsazio köyü 245 bin euroya satılık!

Ekonomik kriz nedeniyle kamu mülklerini vitrine çıkaran İtalya'da bu kez bir köy satışta. Ülkenin kuzeyinde bulunan Calsazio sakinleri, köylerine internet üzerinden 245 bin euroya müşteri arıyor...



Ekonomik kriz nedeniyle kamu mülklerini vitrine çıkaran İtalya'da bu kez bir köy satışta. Ülkenin kuzeyinde bulunan Calsazio sakinleri, köylerine internet üzerinden 245 bin euroya müşteri arıyor.


Yeşilçam'ın unutulmaz eserlerinden Züğürt Ağa'nın satılık köyü Haraptar'ın bir benzeri de İtalya'da çıktı. Küresel ekonomik kriz nedeniyle kamu mülkleri ve makam araçlarını açık artırmaya çıkaran İtalya, bu kez de vitrine konulan Calsazio köyünü konuşuyor. İnternetten satış yapan müzayede sitesi eBay'de başlatılan açık artırmada Calsazio köyündeki 14 ev için toplam 245 bin euro istendi . İtalya'nın kuzeyinde yer alan Calsazio köyünün karakteristik taş evleri, sahipleri tarafından topluca satışa sunuldu. 20 kişinin yaşadığı köydeki evleri satın alacak kişinin restore ederek otel veya restorana dönüştürmesi ve turizme açması ise müzayede şartı olarak sunuldu. Köylüler, bakımsızlık yüzünden harap haldeki ev ve yolların bu sayede kurtulacağını umuyor. Tek şartları ise binaların mimari özelliklerinin korunarak yerel geleneklere uygun şekilde restore edilmesi. 


BÜYÜK CENNET'İN DİBİNDE 

Calsazio köyü Gran Paradiso olarak bilinen Büyük Cennet milli parkının eteklerine kurulu. Torino kentine 50 kilometre mesafede bulunan köyün satış ve restorasyon işlemleri, İtalya Ulusal Dağ Komünleri Birliği'nin (UNCEM) denetiminde yapılacak. UNCEM yetkilileri, Calsazio'nun milli parka yakınlığı sebebiyle satış ve restorasyon işleminin özel önem taşıdığını, yerel geleneklere uygun olmayan restorasyon çalışmalarına izin vermeyeceklerini vurguladı. UNCEM'den yapılan açıklamada "İsteğimiz, terk edilmiş halde olan dağ köylerinin bu yolla yeniden hayata döndürülmesi" denildi. Avrupa'da özellikle Akdeniz bölgesini derinden vuran kriz nedeniyle İtalyan hükümeti tasarruf tedbirleri kapsamında 2013 nisanında bazı kamu mülklerini de satışa çıkarmıştı. Bunların arasında Venedik yakınlarındaki Poveglia adası da var. Ancak listede Taranto'daki bir manastır ve Osmanlı istilalarına karşı yapılan Gradisca d'Isonzo Kalesi'nin de bulunduğu satılık mülklere uygun fiyat veren bir alıcı henüz çıkmadı. 



Sabah 


Geri Dön