29 / 04 / 2024

İtalyanlar'ın kaleminden başka bir İstanbul!

İtalyanlar'ın kaleminden başka bir İstanbul!

Marco Mathieunun imzasını taşıyan, Başka bir İstanbul alt başlığıyla süren haberin spotunda Türkiye'ye kaçak yollardan gelen Afrikalıların sorununa değnilerek Bir rüyanın peşinde, bir sözleşme imzalama umuduyla Türkiyeye geliyorlar"deniliyor



İtalyan La Repubblica gazetesi, hafta sonu yayınladığı D adlı dergide, kendi ülkelerinde profesyonel futbolcu olan ancak daha fazla para kazanmak ve daha iyi şartlarda top koşturmak umuduyla Türkiyeye kaçak yollardan gelen Afrikalı göçmenler konusunu işledi.Göçmenlerin ağzından Biz de oynamak istiyoruz başlığını kullanan dergi, habere 9 tam sayfa ayırdı. Marco Mathieunun imzasını taşıyan, Başka bir İstanbul alt başlığıyla süren haberin spotunda ise Henüz gençler, futbolcular, Afrikalılar. Bir rüyanın peşinde, bir sözleşme imzalama umuduyla Türkiyeye geliyorlar. Bir Avrupa takımında yer almak için profesyonel oyuncular gibi her gün antrenman yapıyorlar. Tek istisna oturum izinleri sözlerine yer verildi. 

DERGİDE YAYINLANAN KARELER

Haberin içeriğinde de Gana, Kamerun, Fildişi Sahili, Sudan, Senegal, Kongo ve Nijerya gibi ülkelerden gelen 100 kadar göçmenin, hakemsiz ve antrenörsüz olmalarına rağmen bir takım olduklarını, kaleci, savunma oyuncusu, orta saha oyuncusu ve forvet oyuncularının muntazam olduğu belirtildi.

FESTUS OKEYE DE DEĞİNİLDİ

Onlar bir topun, bir hayalin peşinde İstanbula gelen yasadışı futbolcular. Bazıları gerçekten çok iyi oynuyor yorumu yapılan haberde, İstanbula bir futbolcu olma hayaliyle gelen Festus Okeyin de Beyoğlu Polis Merkezinde ölmesine de değinildi. 

İnsan hakları ağırlıklı haberleriyle bilinen Radikal Gazetesi muhabiri İsmail Saymazın da, Türkiye, göç için bir transit geçiş merkezi ama bu konuda z konuşuyoruz ve bu problemi görmezden geliyoruz görüşlerine yer verildi.  

FERİKÖY MÜLTECİ KAMPI GİBİ

Feriköyün normal bir ilçeden ziyade bir mülteci kampını andırdığı gözlemi de yapılan haberde, ilçede Afrikalılar, Özbekler, Tacikler, Türkmenler ve Kürtlerin hep bir arada yaşadığı vurgulandı.  Bazı göçmenlerin ise sahte evlilikler yaparak elde ettikleri yasal haklarla bazı küçük futbol takımlarında kendilerine yer bulduğu belirtildi.

Muhabir ayrıca söz konusu Afrikalıların bazılarıyla röportaj da yaptı. Kongolu Chrisin, Polis genelde bizi kontrol etmiyor ama nerede dikkatli olmamız gerektiğini biliyoruz. Büyükelçiliklerimiz bizim için hiçbir şey yapmıyor yakınmasına da yer verildi. 

FERİKÖY AFRİKA KUPASI

Hayatta kalabilmek için genelde nakliye işinde ya da inşaat işlerinde çalıştıklarını ancak bunların sürekli olmadığını söyleyen 21 yaşındaki Nijeryalı Jimmy ise, Yaz aylarında tüm takımlar olarak bu statta Afrika Kupası düzenliyoruz. Türk takımlarından gözlemciler de bizi seyretmeye geliyor. Hiçbir kulüp, yasal olmadığımız sürece bizleri oyuncu olarak almıyor. Hiç kimse ne Avrupaya gitmemiz ne de Afrikaya dönmemiz için bize maddi yardımda bulunmuyor diye konuştu.

Esma ÇAKIR/Hürriyet


Geri Dön