28 / 04 / 2024

İyi kiracıların evden tahliye edilmesi mümkün mü? Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat!

İyi kiracıların evden tahliye edilmesi mümkün mü? Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan tartışmalar ve tahliye şartları şu sıralar gündemden düşmüyor. Peki iyi kiracıların evden tahliye edilmesi mümkün mü?



Son dönemlerde kiracılar ile ev sahipleri arasında sık sık tahliye tartışmaları yaşanıyor. Medyabar köşe yazarı Av. Gökalp Şenkardeş, bugünkü köşesinde ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan tartışmaları kaleme aldı.

Gökalp Şenkardeş, konut sahiplerinin genel olarak dile getirdiği problemin, 1 yıllık kira kontratının neye, hangi kanun ve maddeye dayanarak 10 seneyi aşabildiği konusu olduğunu belirtti. 

İyi kiracıların evden tahliye edilmesi mümkün mü? Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat!

Kiracı ile ev sahiplerinin ilişkisi Türk Borçlar Kanunu ile düzenleniyor ve mevcut kanun bazı istisnalar dışında kirasını düzenli ödemekte olan ’İyi’ kiracının haklarını koruyor.

Av. Gökalp Şenkardeş, halk tabiri ile 'iyi kiracı' tabirinin, Türk Borçlar Kanunu’nun gerekli şartlarını yerine getiren, tarafların karşılıklı anlaştıkları kira sözleşmesi hükümlerine uygun davranan kiracılar olduğunu dile getirdi. 

Bazı istisnalar dışında, iyi kiracının 10 sene süresince gayrimenkulün tahliyesi istenemiyor. 

Şenkardeş, iyi kiracının özelliklerini "kiraladığı taşınmazın kira bedelini ve kiralanan yerin aidatını düzenli ödeyen, yasal limitler çerçevesinde yıllık artış oranlarına uygun olarak kira bedelinde artış yapan, kiralanan taşınmazı özenle ve ahlaki değerlere uygun olarak kullanan" olarak açıkladı. 

İyi kiracıların evden tahliye edilmesi mümkün mü? Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat!

İYİ KİRACI NASIL TAHLİYE EDİLEBİLİR? 

1. Kiraya veren ya da yeni malikin ev ihtiyacı sebebiyle kiracının tahliye edilmesi: 

Kiracı kendi üzerine düşen borçları yerine getirse bile, kiraya veren, evi, kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişiler için konut şeklinde kullanmak amacıyla, kira süresinin sonunda boşaltması için kiracı aleyhine tahliye davası açma hakkına sahip. 

2. 10 senelik kira süresi tamamlanan kiracının feshi bildirme yoluyla tahliye edilmesi:

Kiracı, kira sözleşmesinden oluşan yükümlülüklerini yerine getiriyor olsa bile, kiraya veren on senelik uzama süresini izleyen uzama yılının sonunda fesih dönemlerine uymak suretiyle sözleşmeyi herhangi bir neden göstermeden feshedebilir. 

3. Tahliye taahhütname ile kiracının tahliye edilmesi: 

Tahliye taahhütnamesi ile kiracı tahliye edilebilir. Konut sahibi ile kiracı arasında geçerli şekilde yapılan bir tahliye taahhütnamesi bulunuyorsa,  taahhütnamede belirtilen sürenin gelmesiyle beraber kiracının evden çıkması gerekir. 

Buna rağmen çıkmıyorsa taahhütnamedeki tahliye tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracı tahliyesi için dava açılabilir ya da icra takibi başlatılabilir. 

Bu istisnaların 'iyi kiracı' açısından geçerli olan taşınmazdan tahliyesini gerektiren nedenler olduğunun altını çizen Şenkardeş, mevcut Türk Borçlar Kanunu kapsamında, kiracı sıfatına sahip tarafın kanunlar kapsamında önemli derecede koruma altına alındığını vurguladı.  

Bakan Özhaseki'den flaş kentsel dönüşüm açıklaması: Tapusu olanı kimse evinden çıkaramaz! 

SPK piyasayı okuyabiliyor mu?

İzmir Menemen'de 104 metrekarelik dükkan satılıyor! 


Geri Dön