16 / 05 / 2024

İZKA İnşaat 3 yeni projeye başlıyor!

İZKA İnşaat 3 yeni projeye başlıyor!

İZKA İnşaat'ın kurucusu Azat Yeşil, Türkiye'nin dört yanında devasa kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştiriyor. Yeşil'e göre yanlış dönüşüm anlayışı İzmir'in geleceğini kilitleyecek hale geldi.



Tesadüflerle tanıdım İZKA İnşaat'ın kurucusu Azat Yeşil'i. Farklı bir işadamı profili vardı. Aslen Diyarbakırlı olan Yeşil, mütevazı ve bir o kadar da karşısındakine değer veren yaklaşımıyla dikkatimi çekti. Geçen yıllar beni yanıltmadı. Tevazudan ödün verdiğini görmedim. Adı her yerde duyulmasa da İZKA İnşaat, kentin en büyük inşaat çalışmalarına imza attı. Park Yaşam Mavişehir gibi uydu kent büyüklüğünde alanlar yarattı ve şimdi 3 büyük projeye daha hazırlanıyor. Hani bugünlerde 'ekonomi gidiyor da ne yöne gidiyor' tartışmalarının ortasındayken, Azat Yeşil'den hedeflerini dinlemek, Türkiye'nin dört yanındaki hareketliliğe tanık olmak iyi geldi. Tabii bir de kentsel dönüşüm tecrübelerine dayanarak dile getirdiği uyarıları dikkate almakta yarar var. 


¦ Diyarbakır'dan İzmir'e, ülkenin neredeyse iki ucu. Sizi inşaat sektöründe dev projelere götüren serüven nasıl başladı? 

Mimarım ve şehir planlama yüksek lisansı yaptım. Şirketi 1995'te Ankara'da kurdum, ilk kamu inşaatları yapımı ile başladık. Birikimimiz arttıkça özel konut sektörüne yöneldik. 


¦ Bu kadar projeden sonra sanırım artık İzmirli oldunuz? 

35.5'lu, Karşıyakalı'yım! 


¦ Bakıyorum ruhu çabuk kapmışsınız.... 

Karşıyakalılık öyle bir bir şey. İnsanın kanına hemen bulaşıyor. 


¦ Peki gelip yerleştiğiniz, ailenizle yaşadığınız bu kenti nasıl buluyorsunuz? 

Gelişmekte olan bir ülkenin biraz daha az gelişmiş bir şehri olarak görüyorum İzmir'i. Daha güzel gelişmeleri hak eden iç dinamikleri içinde barındıran bir şehir. 


¦ Yani yetersiz... 

Evet, 2003-2008 arası ülkenin hızlı değişiminden az pay aldı İzmir. 

Üstelik yaşanabilir bir kent olduğu için ciddi anlamda göç alıyor. İnanın yabancı heyetler, konuklarım geldiğinde İzmir'e hangi yoldan getireceğimizi bilemiyoruz. Ankara, Eskişehir, İstanbul, Bursa, Antalya, Kayseri, Konya ve keza Diyarbakır ana arterlerde yeni bir kent görüntüsü yarattı. İstanbul'da Bağdat Caddesi genişliğinde en az 10 cadde yapıldı.  İzmir  ulaşımında protokol yollarında yetersizlik mevcut. Kamulaştırma ağır ilerliyor. 


¦ Kentsel dönüşümün etkilerinden söz ediyorsunuz.. 

Evet çünkü içerisindeyiz. Ankara, ve İstanbul'da yoğun projelerimiz devam ediyor. Anadolu'nun birçok şehrinde yeni projeler gerçekleştiriyoruz. Uşak ve Kütahya'nın da kentsel dönüşümünü biz yapıyoruz. 


¦ Kentsel dönüşüm dedikleri apartmansal dönüşüm.. 

Kentsel dönüşümler geniş, ada bazlı dönüşümler demektir. Uşak'ta 450 dönüm alanda dönüşüm sağlıyoruz mesela. İçinde 780 işyeri ve konutların olduğu bir projeden söz ediyorum. Bu dönüşümü iki yılda bitireceğiz. Kütahya'da yine 150 dönümlük alanda dönüşüm hamlesi yapıyoruz. 


ÜÇ YENİ PROJE GELİYOR

¦ İZKA'nın içinde İz olmasından mı bilemiyorum bizlere İzmir firması çağrışımı yapıyorsunuz... 

İzmir her zaman yoğunlaşacağımız bir kent olacak. Şu an hazırlığını sürdürdüğümüz 3-4 proje var. İzmir'deki ağırlıklı payımız yüzde 40 seviyesindeydi yüzde 75'e kadar çıkaracağız. 


DENGE KAÇMAMALI 

¦ Peki İzmir ve özellikle sözünü ettiğiniz o bölge bu kadar çok iş merkezi ve AVM'yi kaldırır mı? 

Biz AVM yapmıyoruz, kentte ticari alanların sayısı zaten çok. Ayrıca İzmir'e uygun mekanlar yapılmıyor. İzmirli'nin gezip alışveriş yapmayı seven bir yapısı var. Açık hava, peyzaj, geniş alanlar mutlaka olmalı. Onu da her yerde yapamazsınız. Yeni projelerimize ihtiyaç kadar ticari üniteler koyuyoruz. İzmir'in de dengesini bu açıdan kaçırmamak lazım. 


KATKI SAĞLANIR, VATANDAŞ DA İSTEKLİ 

¦ Kentsel dönüşümle ilgili projeniz hangisi? 

Konak'ta eski Besaş'ın olduğu yere geliştirdiğimiz proje. İleride, o bölgede kentsel dönüşüme çok katkı sağlayacak. Ballıkuyu mahallesi olduğu gibi kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. 

Vatandaş çok istekli. 6306 sayılı yasa çerçevesinde dönüşüm yapılmalıdır. Bakanlık onay verdi. Belediyenin çalışmaları devam ediyor. 


¦ İstanbul ve Ankara'da projeleriniz devam ediyor mu ? 

Hadımköy'de Bahçekent Flora adıyla büyük bir projeyi hayata geçiriyoruz. Ankara'da Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ni yapıyoruz. Ekim ayında açılışı olacak. Ayrıca en büyük projelerimizden biri Diyarbakır'da. 


¦ Doğu kentlerinin yeniden yapılanması kapsamında mı bu proje? 

Başbakanımız Binali Yıldırım bölgede ekonomik paketi açıkladıktan sonra biz de projemize hız verdik. Evet. Bölgenin, Diyarbakır'ın en büyük projesine başlayacağız. 200 bin metrekareli bir inşaat olacak. İçinde konut, işyeri, rezidans, okul, AVM, yerel sokaklar, yöresel mimari esintileri olacak. 


¦ Kentsel dönüşümden söz ettiniz ama Uzundere ihalesine girmediniz... 

Orası bizim için çok küçüktü. Makro ölçekte dönüşüm projeleri ile ilgileniyoruz. 


¦ Bu konuda uzman olduğunuza göre size sormak gerekir. İzmir nasıl dönüşüyor? 

Dönüşemiyor, çok yavaş ilerliyor. Sosyal donatılar olmadan, parkı peyzajı, yolu, bulvarı okulu, sağlık ocağı ayrılmadan kentsel dönüşüm yapılmaz. İZKA olarak yaptığımız dönüşüm anlayışları içinde her türlü sosyal donatı olanakları mevcut. (Spor alanları, okul ve hizmet binaları vs..) Binaları değil, adaları planlamaksınız. 


¦ Diğer kentlerden çok mu farklıyız? 

En azından bizim proje gerçekleştirdiğimiz kentlerden farklı. İzmir'in kentsel dönüşüm anlayışı bina sağlamlaştırma üzerine ilerliyor. Gümüşpala'da gözümüzün önünde eski imar planından dolayı çağdaş gecekondular yapılıyor, araba giremiyor, otobüs giremiyor, yeşil alan yok, yetersiz sosyal donatı alanı mevcut. Maalesef bu şekilde gelecekteki dönüşümler de engelleniyor. 


¦ Birkaç büyük ölçekli kentsel dönüşüm projesi hazırlandı ama nedense hayata geçmesi çok zor.. 

Bu hızla giderse 100 yıl dönüşüm yapamaz İzmir. Sağlıklı bir kentsel dönüşüm için yılda 30 bin konutluk dönüşüm alanı oluşturmak lazım. Kore, Singapur, Kanada bu örneklerle dolu. İzmir'de dönüşen konut sayısı yılda 3-4 bini geçmez. Oysa dönüşüm hızlı olsa İzmir'in marka değeri yükselir. 


¦ Çözümü nerede görüyorsunuz? 

Dönüşüm projelerinde bir dağınıklık var. Ada bazında yapılmalı. İzmir'in geleceği için gücü birleştirmek lazım. Şehir plancıları, mimarlar odası da bakış açılarını yenilemeli. Yoksa bu şehir yine büyür ama gelişemez ve bizler hayıflanmaktan başka bir şey yapmamış oluruz. İdeali ararken, eldekini kaybediyoruz. Adam binayı yıkıp yerine aynı binayı yapınca o bölgenin gelecek 30 yılını tıkamış oluyor. 


¦ Sizin projeleriniz, yeşilin içinde kaybolmuş toplu konutları andırıyor. 

Park Yaşam konsepti doğayla iç içe peyzaj kombinasyonundan oluşuyor. Şu anda kiralık da satılık da daire yok. 52 dönümde yer alan ve yapımı süren Ataşehir Park Yaşam 2016'nın ilk çeyreğinde en çok satan proje seçildi. 2017 Aralık'ta teslim edeceğiz. 


Habertürk Egeli



Geri Dön