28 / 05 / 2024

İzmir, ‘Avrupa deniz kirası lideri’ çıktı!

İzmir, ‘Avrupa deniz kirası lideri’ çıktı!

Türkiye’nin en pahalı denizine sahip olduklarına dikkat çeken İzmirli su ürünleri yetiştiricileri, deniz yüzeyi kiralarındaki farklılıktan şikayetçi



“Aynı denize farklı tarife” uygulanmasından yakınan  İzmir  Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği üyeleri, “Fahiş kira farklılığı devam ederse İzmir sadece Mersin, Muğla, Aydın ve Ordu’nun değil su ürünleri sektöründe Yunanistan’ın bile gerisinde kalacak” dedi.

İtalya, Fransa, İspanya, Yunanistan başta olmak üzere pekçok Avrupa Birliği ülkesine çipura ve levrek ihraç ederek önemli döviz girdisi sağladıklarına dikkat çeken İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği üyeleri, deniz yüzeyi kiraları nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşandığını vurguladı. Türkiye’de İl Özel İdareleri tarafından farklı fiyatlar uygulandığını belirten üyeler, “Ancak İzmir’de yaşanan durum fahiş bir ücret politikası” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Deniz aynı, kira farklı

Mersin’de dönüm başına 300 lira ödendiğini , İspanya’da ise bu rakamın bugünkü kura göre 430 lira olduğuna dikkat çeken İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes, bu konudaki tepkileri şöyle dile getirdi: “İzmir’deki tüm kültür balıkçılığı tesisleri ilgili tebliğler uyarınca açık denize taşınmış ve Ege Denizi ile diğer denizlerimiz arasında hiçbir ayrıcalık kalmamıştır. Buna karşın halen İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan İl Özel İdareleri’nin deniz yüzeyi alanı kiralarında ciddi farklılıklar gözleniyor. Örneğin aynı denizi kullanan Muğla’da 1800 lira kira ödenirken Aydın’da 1750, İzmir’de ise adeta rekor bir artışla 4 bin 100 lira ödenmektedir. Oysa Mersin’de 300 lira, Ordu’da ise 450 lira kira verilmektedir.”
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Avrupa’nın en pahalı deniz kirası İzmir’de  

İzmir'de deniz yüzeyi kirasının İspanya ve Yunanistan'a göre daha pahalı olduğuna dikkat çeken su ürünleri yetiştiricileri, uluslararası rekabette sıkıntı yaşadıklarını söyledi

İzmir'de deniz yüzeyinin diğer kentlere göre daha pahalıya kiralandığını öne süren su ürünleri yetiştiricileri, ev sahibi konumundaki İl Özel İdaresi'nden yardım isteyerek, "Artan rekabetin altında adeta ezilmeye mahkum oluyoruz" diye konuştu.

LEVREK İHRACI
İtalya, Fransa, İspanya, Yunanistan başta olmak üzere pekçok Avrupa Birliği ülkesine çipura ve levrek ihraç eden İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Girenes, deniz yüzeyi kiralarında İzmir ile diğer kentler arasında büyük fark olduğuna dikkat çekti. Mersin'de dönüm başına 300 TL ödendiğini, İspanya'da ise bu rakamın bugünkü kura göre 430 TL olduğunu vurgulayan Birlik Başkanı Hasan Girenes, "İzmir'deki tüm kültür balıkçılığı tesisleri, ilgili tebliğler uyarınca açık denize taşınmış ve Ege Denizi ile diğer denizlerimiz arasında hiçbir ayrıcalık kalmamıştır. Buna karşın halen İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan İl Özel İdareleri'nin deniz yüzeyi alanı kiralarında ciddi farklılıklar gözlenmektedir" diye konuştu.

Girenes, şunları kaydetti: "Örneğin aynı denizi kullanan Muğla'da bin 800 TL kira ödenirken, Aydın'da bin 750, İzmir'de ise adeta rekor bir artışla 4 bin 100 TL ödenmektedir. Oysa Mersin'de 300 TL, Ordu'da ise 450 TL kira verilmektedir. Bugün ticari rakibimiz olan ve dış pazarda ülkemize üstünlük sağlamaya çalışan Yunanistan'da aynı deniz yüzeyi için ödenen kira günlük kur üzerinden sadece 700 TL'dir."

Bu rakamların İspanya'da 430 TL, İtalya'da ise 30 TL olduğuna işaret eden Girenes, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nedenle İzmirli su ürünleri yetiştiricileri gerek iç gerekse dış pazarda artan rekabetin altında ezilmeye mahkum olmaktadır. Bu nedenle İzmir İl Özel İdaresi'nin çok acil bir şekilde sektörümüzde yaşanan bu adaletsizliğin önüne geçmesini talep ediyoruz. Kendilerinin atacağı her türlü olumlu adıma katkı sağlamaya hazırız. İzmir'de su ürünleri sektöründen binlerce aile geçimini sağlıyor. Bunun göz ardı edilmemesini bekliyoruz."
YeniAsır


Geri Dön