Ulaşım

İzmir Agora - Kadifekale Teleferik Projesi'nde son durum ne?

İzmir Agora‘dan Kadifekale’ye yapılacak olan teleferik projesinde son durum ne? İşte ayrıntılar...

Anıl Talat Eryontuk, Cumhuriyet'in Egesi'nde Agora - Kadifekale Teleferik Projesi'ni kaleme aldı. 

İşte Anıl Talat Eryontuk'un 'Agora - Kadifekale Teleferik Projesi ne durumda?' başlıklı yazısı..

İzmir; beş bin senelik geçmişe sahip tarihi ile geçmişten günümüze birçok kavim ve toplulukların uğrak noktası olmakla beraber, medeniyetlerin kurulduğu, kültürlerin kaynaştığı bir kent. 

Agora ve Kadifekale de eski İzmir’i günümüze getiren en önemli simgeler arasında bulunuyor. 

Bu iki tarih kokan yerin birleştirilmesi için düşünülen en önemli adımlardan bir tanesi de Agora‘dan Kadifekale’ye teleferik projesi oldu. Bu proje ilk defa dile getirildiğinde bütün İzmirlilerde büyük heyecana neden oldu. 

İzmir ve ülke turizmi için güzel bir proje olmasına karşın her nedense uzun süredir sessizlikte kaldı. 

Tunç Soyer’in projeye sahip çıkmasıyla yeniden önemli hale gelmiş ve büyük destek görmüştür.

Özellikle Antik dönemlerde Pagos denilen Kadifekale'nin kentsel dönüşüm ile çevresinin açılması, üzerinde tarihi olaylara sahne olmuş 20 bin kişi kapasiteli antik tiyatrosunun gün yüzüne çıkarılması, çok sayıdaki Osmanlı dönemine ait konut yapıları, dini yapılar ve hamam, çeşme, sebil gibi su yapılarının korunması ve restorasyonu sevindiren gelişmelerden oldu. 

Bu gelişmelerin heyecanını Agora’ya yapılacak olan teleferik projesi daha da yükseltecek. 

Tarihin ortaya çıkmasının yanı sıra kentsel dönüşüme de hız kazandıracak bu projenin İzmirlilerce canlandırılması şarttır. 

Özellikle Agora yanında yer alan katlı otoparkın 1. Dereceden Arkeolojik bölge olduğu için bir soruna neden olduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bunu aşmaya çalıştığı haberleri bulunuyor. Bu problem çözülürse teleferiğin buradan başlayacağı öngörülüyor.

Zaten bahse konu olan katlı otoparkın yıkımının gerçekleşmesiyle Mezarlıkbaşı ve etrafının İzmir’e yakışmayan kent ve kentli dokusunda da doğal değilşimler yaşanacak, Agora kazı alanı da özgürleşecek. 

Belki de İzmir’in şehir kimliğine büyük yangından bu yana yapılacak olan en önemli müdahale özelliğine sahip olacak. 

Şu an Agora ve etrafında yıkılan,  yıkım kararı bulunan yahut yıkılması planlanan alan 65 bin metrakare olarak belirlendi. 

Kadifekale de dahil edilirse İzmir’de tarih ve doğa ile tekrar birleştirilebilir. 

Bu proje partiler üzerindedir ve İzmir için oldukça önemli. 

Şehir turizmini canlandıracak, Agora ile Kadifekale arasını 5 dakikaya düşürecek, kentsel dönüşümün hızlanmasını ve tarihin gün yüzüne çıkmasını sağlayacak bu projeye İzmirliler destek olmalı.

İzmir Örnekköy-Girne Tramvay Hattı'nın ihalesi 20 Ağustos'ta!