İzmir Atatürk OSB birincil ihtiyaç eksikliklerini tamamladı!
Altyapı başta olmak üzere birincil ihtiyaçlar konusunda eksiği bulunmayan İzmir Atatürk OSB (İAOSB), ikincil ve üçüncül ihtiyaçlar konusunda da gereken çalışmaları hayata geçirdi.
Bölge, şimdi de düzenli gelire sahip olmak için proje geliştirmeye başladı. OSB'lerin başlıca gelir kaynaklarmı arsa satışları ve üye aidatları oluşturuyor. Bazı OSB'lerin doğalgaz, su ve enerji gibi hizmetlerden sağlanan gelirleri olsa da Türkiye'de devlet politikalarında tutarlılığın bulunmaması, bölgeleri uzun vadeli planlama yapmaktan alıkoyuyor. Bu durumda tüm parsellerini satmış ve yeni alan bulmakta sıkıntı yaşayan bölgelerin, üyelerine kaliteli hizmet sunması da zorlaşıyor. Faaliyetlerine 1990 yılında başlayan İAOSB'de ise OSB yönetimi, söz konusu sorunla karşı karşıya kalmamak için çalışmalarını hızlandırdı. İAOSB yönetimi bir yandan bölgede yer alan firmaların emlak, temizlik ve gelir vergilerinin bir kısmının bölgede kalması konusunda çalışmalar yaparken, bir yandan da düzenli gelir sağlamak için yeni bir proje başlattı.
Bu kapsamda bölgenin girişinde yer alan 50 bin metrekarelik alan, AVM ya da outlet merkezi yapılması için kiraya verilecek. Şehrin kuzey aksında bu tür bir yatırım bulunmaması nedeniyle çıkılan ihalenin yoğun ilgi görmesi bekleniyor.
Diğer OSB'lere örnek oluyor
İAOSB, bugüne kadar yaptığı çalışmalarla diğer OSB'lere de örnek oluyor. İzmir ve civarındaki OSB'lerin büyük bölümü genelde altyapıya yaptıkları yeni yatırımlar ya da çektikleri yeni yatırımcılarla gündeme geliyor. İAOSB ise Güney Afrika Cumhuriyeti'nden Japonya'ya kadar pek çok ülkeden ağırladığı ziyaretçilerle, yürüttüğü eğitim, inovasyon çalışmalarıyla öne çıkıyor.
İzmir'de OSB dendiğinde Çiğli'nin akla gelmesi boşuna değil. İAOSB, sadece İzmir'in ya da Ege'nin değil, Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri. Bölgenin yıllık üretim hacmi 8 milyar dolara ulaşıyor. 636 sanayi parselinde, yaklaşık 600 firma faaliyet gösteriyor. Bölgede 37 bin kişi istihdam ediliyor. Makine, plastik, tekstil- hazır giyim, gıda, elektrikelektronik, kimya, metal ve otomotiv yan sanayi firmalarının yoğunlukta olduğu bölgede, yıllık doğalgaz tüketimi 170 milyon metreküpe, elektirik tüketimi 600 milyon kWh'ya, su tüketimi ise 4 milyon metreküpe ulaşıyor.
Yenilikçilik kağıt üstünde kalmadı
Vizyonunu 'yenilikçilik' olarak belirleyen İAOSB yönetimi, bunu kağıt üstünde bırakmayarak da hakkım veriyor. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarım yakından takip eden bölge yönetimi, hayata geçirdiği projelerle bölge katılımcılarının vizyonunu genişletip, farkındalıklarını artırmayı, ArGe ve inovasyon çalışmalarını bölge genelinde teşvik etmeyi amaçlıyor. Bunaen önemli örnek; Türkiye'deki OSB'ler arasında bir ilk olan Ar-Ge ve İnovasyon Yarışması. Ege Üniversitesi ve EBİLTEM işbirliği ile gerçekleştirilen yarışma, bölgedeki firmalardan ilgi görüyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile işbirliğiyle yürütülen Teknoloji Geliştirme Bölgesi, İAOSB'nin bu konudaki bir diğer çalışması. Dosya, Bakanlar Kurulu tarafından imzalandıktan hemen sonra inşaat çalışmaları başlayacak.
İAOSB'deki yatırımcılar ve, çalışanlar eğitim konusunda da şanslı. Yaşar Üniversitesi ile sürdürülen İşletme Yüksek Lisans programı başarıyla sürüyor. Ancak, İAOSB'nin eğitim konusundaki en büyük projesi geçen sene eğitime başlayan meslek lisesi. Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, geçen yıl 96 öğrenciyle geçici binasında eğitime başladı. Okulun yaklaşık 14 bin metrekare alana kurulacak binası tamamlandığında burada 500 öğrenci eğitim alacak. Özel okul statüsünde işletilecek lisede tüm öğrenciler yüzde 100 burslu olacak.
Yine 2014 yılında, İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) desteği ile kurulan güneş enerjisi tesisinde elektrik üretmeye başlayan İAOSB yönetimi, bu yıl iki projesiyle daha İZKA desteklerinden faydalanmaya hak kazandı. Bunlarla birlikte bölgenin İZKA destekli proje sayısı beşe yükseldi. 'İAOSB Enerji, Kaynak ve Bilgi Yönetim Sistemi' projesi 24 ay, 'İzmir İçin Bilişimde Paydaşlık Organizasyonu' projesi ise 12 ay içinde tamamlanacak. İzmir Atatürk OSB, fiziksel anlamda çok fazla büyüyemese de bünyesinde yer alan firmaların daha verimli proseslerle, daha katma değerli ürünler üretmeleriyle bölge ve ülke ekonomisine katkısını artırmayı sürdürecek.
Dünya Bölge