Kent Haberleri

İzmir Atatürk OSB, teknoparkta temeli bu yıl atacak!

İzmir Atatürk OSB'de birincil ihtiyaçları tamamladıklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, " Artık ikincil, üçüncül ihtiyaçlara yönelik çözümler üretiyoruz " dedi.

Geçen yıl İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle güneş enerjisi santrali kurduklannı kaydeden Uğurtaş, "Santralde üretime başladık. 500 kW'lık kurulu gücümüz var. Bölge açısından önemli bir gelişme de 2014 yılı Eylül aymda Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin 96 öğrencisiyle eğitime başlaması oldu" diye konuştu. Ayrıca, gündemlerinde teknoparkın da bulunduğu bilgisini veren Uğurtaş, "Katip Çelebi Üniversitesi ile yürüttüğümüz Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin dosyasım bakanlığa gönderdik. Bu yıl temel atmayı umuyoruz" dedi. 



Önümüzdeki dönemde hayata geçirecekleri projeler ve OSB'lerin taleplerini dile getirme anlamında İAOSB'nin diğer bölgelere öncülük etme görevini sürdüreceğinin altım çizen Hilmi Uğurtaş, alt ve üstyapılarını bitirmelerinin yanında pek çok avantaja sahip olduklarını söyledi. Uğurtaş, "Bölgemiz şehrin dibinde. İstihdam açısından oldukça avantajlı bir konumda. Otoyol üzerinde, havalimanına yarım saat, limana 15-20 dakikada ulaşılabilecek, merkezi bir konumda. Doğalgaz, arıtma tesisi, enerji santrali gibi hizmetleri kesintisiz sunuyoruz. Türkiye'de kreş kuran, sergi alanı oluşturan ilk bölge olduk. 120 MW gücünde santralimiz var. Meslek lisemizi açtık. Teknopark kuruyoruz" dedi. İşletme Yüksek Lisans (MBA) Programı'nın 4'üncü dönemine girdiğini kaydeden Uğurtaş, "Türkiye'de Ar-Ge ve inovasyon yarışması yapan, vakıf kuran, dergi çıkaran ilk OSB'lerden biriyiz" şeklinde konuştu. 




"AVM için arazi kiralayarak düzenli gelir sağlayacağız" OSB'lerin taleplerini kamuoyunda dillendirmeye çalıştıklarını söyleyen Hilmi Uğurtaş, "Güçlü bir birikime sahibiz. OSB'lerin kendi kendilerini yönetmelerinden, OSB'lerin yaşaması için yapılması gerekenlere kadar hep öncü olduk. 

Bu kapsamda uzun zamandır OSB'lerin düzenli gelir kalemlerine kavuşturulması görüşünü dillendiriyoruz. Emlak ve çevre vergüeri, hatta buradan doğan gelir ve kurumlar vergisinin bir kısmının bölgeye aktarılması gerektiğini söylüyoruz" açıklamasını yaptı. İzmir Atatürk OSB'nin kentin yanında olmasından dolayı avantajlı olduğunu söyleyen Uğurtaş, "Bunu da bölgemizin girişinde yer alan yaklaşık 50 bin metrekarelik bir parseli AVM ya da outlet merkezi yapüması için kiraya vererek değerlendireceğiz. Böylelikle düzenli bir gelire kavuşacağız. Fakat her OSB kendi gelir kalemini oluşturamaz. Bu durumda arsa satışları bitince kendilerini geliştirmeleri mümkün olmaz.Sanayicilerden alınan aidatlarla başlangıçtaki imkanlar sürdürülemez" diye konuştu. 



OSB'lerin güncel sıkıntılarından birinin de emsal oranları olduğunu ifade eden Hilmi Uğurtaş, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı geçtiğimiz yıl sonunda OSB'lerdeki emsal oranlarını yükseltti. Fakat bu, özellikle bizimki gibi parsel büyüklükleri genelde 10 bin metrekare ve altında olan OSB'lere neredeyse herhangi bir avantaj getirmedi. Türkiye'de bazı OSB'lerde yedi ila sekiz katlı binalarvar. Buralarda emsal, bire 10 mu, 20 mi belli değil. Ama bizde bu oran yalnızca 0.70" bilgisini verdi. Türkiye'de OSB'lerin tarım arazileri üzerinde yapıldığını söyleyen Uğurtaş, "Ayrıca işletmelerin sermayeleri çok az. Burada işini büyütmek isteyen biri, başka bir OSB'ye gitmek zorunda. Bu ekstra bir maliyet demek. Kaynakların verimli kullanılması açısından da emsal oranları yeniden düzenlenmeli. Eğer iş kolu uygunsa yukarıya doğru katyapmaizni verilmeli. Bu olursa İzmir Atatürk OSB, kendi içinde üç OSB daha yaratır" dedi. 



"Zor bir yıl öngörüyoruz" 2014'te Türkiye'nin beklenen büyüme oranlarını yakalayamadığını anlatan Hilmi Uğurtaş, "Bizim bölgemiz de bundan nasibini aldı. Sanayiciler hallerinden memnun değiller. Bunu eleman arayan firmaların sayısındaki düşüşten bile anlayabiliyoruz. 2014, 2013'ten daha zor bir yıldı. Şimdi 2015'in de 2014'ten daha zor olacağını öngörüyoruz. Bölgemizde de çok sayıda ihracatçı var've ihracatın yarısı AB ülkelerine yapılıyor" diye konuştu. Euro'daki ve Avrupa pazarındaki gerileme nedeniyle 2014 yılı sonuna doğru Avrupa'dan alman siparişlerin ciddi ölçüde düşmeye başladığını aktaran Uğurtaş, "Bunlara bir de maliyetlerdeki artış eklenince üçlü bir baskı ortaya çıkıyor. Bu tablo uzun süre sürdürülemez" görüşünü dile getirdi. Şimdiye kadar yürüttükleri projelerin üçünde İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) desteğinden yararlandıklarım kaydeden Hilmi Uğurtaş, geçen yıl iki proje için daha bu hakkı kazandıklarını vurguladı. Uğurtaş, "Eğitim, enerji, sanayi, kümelenme, bilişim alanlarında hazırladığımız projeleri hayata geçiriyoruz. İZKA'nın son olarak teklif aldığı Bilgi Toplumuna Dönüşüm ve Bilgi İletişim Teknolojüeri Mali Destek Programı'nda kâr amacı gütmeyen kurumlar arasında destek almaya hale kazanan tek OSB olduk. Bukapsamda 'Enerji, Kaynak ve Bilgi Yönetim Sistemi ve İzmir İçin Bilişimde Paydaşlık Organizasyonu projelerini hayata geçireceğiz" diye konuştu. 



İzmir Atatürk OSB'nin yıllık 8 milyar dolara ulaşan üretim hacmi ile önemli bir üretim ve istihdam merkezi konumunda olduğunu söyleyen Hilmi Uğurtaş, şunları söyledi: Bölgemizde büyüklükleri 350 ila 800 metrekare arasında değişen 177 parsel, bin 300 ila 2 bin metrekare arasında değişen 70 parsel ve 3 bin ila 90 bin metrekare arasında değişen 389 olmak üzere, toplam 636 sanayi parseli bulunuyor. Yaklaşık 600 firmanın faaliyette olduğu bölgemizde, 37 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Bu firmalar ağırlıklı olarak; makine, plastik, tekstil-hazır giyim, gıda, elektrik-elektronik, kimya, metal ve otomotivyan sanayi sektörlerinde yoğunlaşmış durumda." 


Dünya Bölge