İzmir Bayraklı kentsel dönüşümde yüzde 10 emsal artışı!
Bayraklı Belediyesi tarafından depremzedeler için hayata geçirilen yüzde 10'luk emsal artışı hakkında açıklama yapan Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, sorunların çözüme kavuşacağını dile getirdi.
İzmir'in Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından kent genelinde 79 bin bağımsız birim hasara uğramıştı. Yapıların dönüşümü için depremzedeler sıkça 'emsal artışı' talebinde bulunurken, Bayraklı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 4 Ekim tarihindeki mecliste yüzde 10'luk emsal artışı teklifi oy birliği ile onaylandı.
Egedesonsöz'den Oktay Güçtekin'in haberine göre; Emsal artışı kararının ardından depremzedeler 'çocuk kandırmak' yorumu yaparken, Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman, emsal artışı oranı hakkında değerlendirme yaptı.
İstanbullu müteahhitlerin Bayraklı'da dolaşarak yer topladığı iddiaları hakkında konuşan Kahraman, "Depremden kaynaklı insanlar yerlerini satıyor. Yeni yer almak isteyenler, taşınmak isteyenler ya da kentsel dönüşüme verildiğinde üzerine koyacağı parayı bulmakta sorun yaşayacak vatandaşlar yerlerini satıyor. Bu şekilde işlerde cebinde parası ile dolaşan vatandaş da var iş adamı da var, yurt içinden farklı yerlerden olanlar da var. Ancak İstanbullular dolaşıp tek tek yer topluyor dersek doğru olmaz. Böyle bir durumu somut olarak duyduğumuz, gördüğümüz yok. Ancak şehir efsanesi gibi birileri çanta ile dolaşıp yer topluyor deniyor. Ancak sizin bir binanız olduğunu düşünün kentsel dönüşüme verdiğinizde 150 metrelik bir dairede yaklaşık 600-650 bin TL'lik bir ödeme yapmanız gerekecek. Vatandaş da diyor ki bu haliyle 250- 300 bine satayım ve üzerine bir daire alayım diyor. Bu düşüncede olan kişi sayısı çok ciddi seviyede mevcut" dedi.
DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAKTIR
İzmir'deki kentsel dönüşümün emsal artışı olmadan gerçekleşmeyeceğini belirten Kahraman, "Kentsel dönüşümün olmamasının en önemli sebebi emsal artışının olamaması… Siz bin metre yeri yıkar yine geriye bin metre yaparsanız vatandaşların bunu ödeyecek gücü olmuyor.
Bir diğer yerden de yönetmelikler değişti. Bin metrelik inşaat yerinde yeni yönetmeliklere göre ancak 750 metre inşaat yapma hakkı tanınıyor. Kazanılmış hakları da kaybetmiş oluyorsunuz. Bunlarla ilgili gerek bakanlığın gerek Büyükşehir Belediyesi'nin bir çalışması var. Bunlar önemli bir katkı sağlayacak. Bu planlar korunup üzerine emsal konulursa 500 bin TL vereceğine vatandaş 300 bin TL verecek. Bu dönüşümü hızlandıracaktır. Bu süreçten sonra biraz hareketlilik olacağını düşünüyoruz. Emsal artışı bizim yıllardır ifade ettiğimiz bir şey. Emsal artışı olmadan kentsel dönüşümün olması mümkün değil. Biz burada gelişi güzel emsal artışı olsun demiyoruz. Plan ruhuna mantığına sadık kalma koşulu ile emsal artışı olması gerektiğini söylüyoruz" şeklinde konuştu.
YÜZDE 10'LUK ARTIŞ OLDUKÇA OTURAKLI
Bayraklı Belediyesi tarafından verilen yüzde 10'luk emsal atışın mevcut katların korunması ile beraber yüzde 25'e denk geldiğine dikkat çeken Kahraman, "Mevcut yapıdaki inşaat alanını koruduktan sonraki yüzde 10, brütte yüzde 25'e tekabül eder. Yüzde 10 emsal artışı demek bin metre de 100 metre demek. Ben bin metreyi yeni yönetmelikler ile yapmaya kalksam zaten 750 metrekareye düşecekti. Böyle baktığımızda 150 metre hakların korunması ve emsal artışı ile birlikte 100 metrenin eklenmesi ile toplamda 250 metrelik bir kazanım oluyor. Bu şekilde baktığınızda yüzde 10'luk artış oldukça oturaklı, mantıklı hem de şehircilik anlamında çözüm oluşturabilecek süreci başlatır" ifadelerine yer verdi.
KİMSEYE YERİNİZİ VERMEYİN
Kahraman, evlerini kaybeden depremzedelere tavsiyelerde de bulurken, "Bizi de arayan vatandaşlarımız var. Şu anda yerlerinizi kimseye vermeyin dedik. Çünkü plan notları ile ilgili Büyükşehir'in çalışması var, kentsel dönüşüm daire başkanlığı kurulacak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, bu yüzden biraz daha bekleyin dedik. Burada çıkacak olan rant vatandaşa kalmalı. Çünkü burada mağduriyet var. Bir diğer önerimiz de bu süreçte dönüşüm anlaşmaları yapıldı ancak birçoğu malzeme fiyatları artıştan kaynaklı iptal edildi. Kentsel dönüşümde binasını vermek isteyen vatandaşlarımız ilk olarak emsal artışı sürecini beklemeli. Yapılan geçmiş sözleşmelerdeki sorunlara istinaden bir teknik şartname yapılması. Vatandaş isteklerini taleplerini bir standarda döküp öyle gitmeli. Firmaları karşılaştırdığında malzeme farklılıkları ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Vatandaşa düşen ne istediğine kadar yaptırmak istediğine karar vermesi olacaktır" dedi.
İzmir deprem konutlarından 397 tanesi bu yıl teslim edilecek!