28 / 10 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMSF anlaşmıştı: Koruma Kurulu’ndan Basmane Çukuru için veto geldi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMSF anlaşmıştı: Koruma Kurulu’ndan Basmane Çukuru için veto geldi!

İzmir’de Basmane Çukuru olarak bilinen değerli arsa ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMSF'nin üzerinde mutabık kaldığı yeni plan notu ve proje alanının son halini veto etti.




Kamuoyunda Basmane Çukuru şeklinde bilinen  İzmir  Konak'taki arazide yaşanan sorunun aşılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Egedesonsöz’de yer alan  habere göre İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 30 oranındaki hissesi ile TMSF'ye ortak olduğu değerli arsada takas gündeme gelmişti. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre TMSF'nin belediye hissesini satın alması sonrasında ise Konak Meydanı'nda yıkılan belediye binasının yerine yenisini yaptırmasını öngören protokol İzmir kamuoyunda çok konuşulmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nın meclis toplantısında Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'a yetki verilirken sürece ilişkin ilerleyen zamanlarda net açıklamaların yapılacağı açıklamıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yeni belediye binasına ilişkin proje ve inşaat sözleşmesi çalışmalarının sürdüğü belirtilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda çalışan İzmir'deki 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu İzmirlilerin gündeminden düşmeyen konuyu gündemine aldı. Başkanlığını Emre Karahan'ın yaptığı koruma kurulu İzmir Basmane Çukuru'nda yapılan değişiklik ve yeni plan notunu değerlendirdi. Söz konusu kurul, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF'nin üzerinde mutabık kaldığı; inşaat metrekaresinin 104 binden 72 bin metrekareye düşürülmesi, yüksekliğin Hilton Oteli'nin yüksekliği olan 84 metreyle sınırlandırılması gibi önemli konuları masaya yatırdı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMSF anlaşmıştı: Koruma Kurulu’ndan Basmane Çukuru için veto geldi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi yetkililerinin de yasa gereğince hazır bulunduğu toplantıda gündeme gelen plan notu değişikliği veto edildi. Daha önce Kültürpark'a etkisi ve koruma alanlarına olası müdahalesi sebebiyle de tartışmalara sebep olan söz konusu projede bu kez tarihi yapılara etki unsuru değerlendirildi. İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından kullanılan Basmane'deki eski TEKEL Binası'na komşu olması ve tarihi dokusunu bozacağı gerekçesiyle söz konusu öneri ret edildi. 

BELEDİYE BİNASI PROJESi DE ASKIYA ALINACAK

Paylaşılan detaylara göre Basmane Çukuru'nda yaşanan olumsuz gelişmeden sonra çalışma gerçekleşmez ve mutabık kalınan yeni plan notu geçmez ise Konak Meydanı'ndaki yeni hizmet binası projesi de askıya alınmış olacak. TMSF ve İzmir Büyükşehir'den tüm araziyi satın alacak şirket tarafından yapılması planlanan yeni belediye binası projesi de gerçekleşmeyecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynaklarıyla yapmayı kararlaştırması durumunda ancak ilerleyecek yeni proje ayrıca koruma kurulunun onayına sunulacak. Konak'taki tarihi Saat Kulesi, İzmir Valiliği ve Kemeraltı dokusu üzerinden farklı bir toplantıda değerlendirilecek olan Konak'taki yeni hizmet binasının projesine ilişkin çalışmalar ise bir taraftan sürüyor. Diğer taraftan zmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın konuya ilişkin açıklama yapması bekleniyor.

 

Didim'deki 1.137 konutluk Sahil Sitesi'nde kentsel dönüşüm adımı: Tabut binalar için riskli yapı kararı çıktı! 

TOKİ’den 7 bin 224 taksitle 3+1 konut için son 4 gün! Yastık altında 2 bin TL’si olan başvurabilecek!

Kasım 2024 aile destek ödemelerini bekleyenler dikkat! 850 TL, 950 TL ve 1.250 TL ilgili hesaplara ne zaman yatırılacak?


Geri Dön