25 / 11 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 projeleri neler?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 projeleri neler?

AOSB’deki sanayici ve işadamlarıyla sabah kahvaltısında buluşan Başkan Aziz Kocaoğlu, İnciraltı planları ile ilgili konuştu: "Doğru planlama istiyorum. İnciraltı doğru planlandığında, İzmir’i kimse tutamaz.” dedi




İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde “Cuma Dostları” grubuna konuk oldu. Çiğli’de her kesimden meslek sahibinin ve işadamlarının bir araya gelmesiyle oluşturulan grubun sohbet toplantısına Başkan Kocaoğlu’nun yanı sıra Çiğli Kaymakamı Dr. Mustafa Arı, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, Çiğli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Aziz Eroğlu da katıldı.


Sanayici ve işadamlarına Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 projeleri hakkında bilgi veren Başkan Aziz Kocaoğlu, İnciraltı’nın planlanması konusunda en çok kendisinin çaba gösterdiğini hatırlatarak, “İnciraltı’nın planlanmasını kent gündemine getiren benim. ‘Burası için özel yasa çıkmalı’ demekten dilimde tüy bitti. Ama yanlış yapılanlara karşı da bu kentin geleceğini korumak durumundayım; bu benim görevim. Doğru planlama istiyorum. İnciraltı doğru planlandığında, bu kenti kimse tutamaz” dedi. 


İzmir Limanı’nın kent için “hayati” önem taşıdığını vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, sığlaşmadan dolayı  İzmir  Limanı’nın bitmek üzere olduğuna ve 3. nesil gemilerin limana giremediğine dikkat çekti. TCDD ile yaptıkları ortak projenin, bu sorunu ortadan kaldıracağını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “ÇED sürecinde olan ‘Yüzülebilir Körfez’ ise kentin en önemli projesi olacak. İzmir Körfezi Türkiye’nin adını dünyaya duyuracak” diye konuştu.


Sanayicilere çağrı yaptı

İzmir sanayisinde yaşanan en büyük sıkıntının “teşvik” konusu olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir’in sanayi yelpazesi çok geniş. Ama teşvik unsurundan dolayı sağa sola kaçıyor. Şimdi biz diyoruz ki, en azından organize sanayi bölgelerimiz doluncaya kadar yakın vilayetlerle aramızdaki teşvik farkını eşitleyin. İstiyorsanız sonra yine alın! Bunun için hiçbir parti ayrımı yapmadan siyasilerin, milletvekillerinin, il başkanlarının harekete geçmesi gerekiyor. Önce Manisa ile İzmir arasındaki teşvik farkını giderelim.”


Fuarcılığa 500 milyon TL

Yıllardır fuarcılığı sübvanse ettiklerini ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, fuarlara dışarıdan alım heyetleri getirdiklerini ve böylece kent ekonomisine ve hizmet sektörüne yaklaşık 500 milyonluk direkt kaynak yarattıklarını bildirdi. Gaziemir’deki Yeni Fuar Alanı’nın yaklaşık 400 milyon TL’ye mal olacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu şöyle devam etti: “7 – 8 senedir uğraşıyoruz. Yerini bulduk, kamulaştırdık, projeyi bitirdik, ihaleye çıktık. İtirazlar oldu. Kamu İhale Kurulu 7.5 ayda ‘Evet Büyükşehir Belediyesi doğru yapmış’ dedi. Neyse, yine de çok şükür. Allah fakiri sevindirecekse önce kaybettirir, sonra buldururmuş. Biz bu fuar alanının kamulaştırmasına 35 milyon verdik. İhale bedeli KDV’siyle 340 milyon lira. İç tefrişatıyla birlikte 400 milyon TL. Türkiye’de, belki de dünyada ‘fuarcılık yürüsün’ diye böyle bir projeye tek başına bu kadar çok parayı harcayan bir yerel yönetim bulamazsınız. Biz hangi proje olursa olsun, bu kentin kalkınmasına ne faydası var, hangi proje neyi tetikliyor diye bakıyoruz. Eski fuar hollerinde de girişteki basık yerleri yarı açık avlu haline getirerek 3000 kişilik şov merkezi ve konferans salonuna dönüştüreceğiz. Kongre ve fuarcılık için 2013- 2014 yıllarında yaklaşık 500 milyon yatırım yapacağız.”


İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön