Kent Haberleri

İzmir Çamdibi imar planları bitmek üzere!

İzmir Müteahhitler Federasyonu'na konuk olan Bornova Belediye başkanı Olgun Atilla, müteahhitlerin sorularını cevapladı.Atilla, “Çamdibi’nde planlarımızı bitirmek üzereyiz." dedi.

İzmir Müteahhitler Derneği (İMFED) Bornova Öğretmenevinde düzenlediği kahvaltıya Bornova belediye başkanı Olgun Atilla, imar birimi yetkilileri ve çok sayıda müteahhit katıldı. Müteahhitler Bornova ile ilgili sorun, şikayet ve önerilerini belediye başkanı ve imar yetkililerine anlattı.


BELEDİYE BAŞKANININ BABASI İMFED ONURSAL BAŞKANI

İzmir Müteahhitler Federasyonu başkanı Ziya Dağlıer toplantıya katılan müteahhitlere ve belediye yetkililerine teşekkür etti. Belediye başkanının kendilerine yabancı olmadığını belirten Dağlıer Olgun Atilla’nın babası Halil Atilla’nın İMFED’in onursal başkanı olduğunu hatırlattı. Dağlıer, belediye ve müteahhitler arasında iyi bir koordinasyon kurmak ve sorunlara ortak çözüm aramak adına böyle bir toplantıyı düzenlediklerini ifade etti.


Bornova belediye başkanı Olgun Atilla, “Bornova İzmir’in gelişmiş kenti olma yolunda çok ilerleme kaydetti. Görev süremizde birçok yatırım yaptık. Ancak Bornova’nın gelişimi sadece belediye ile sınırlı değil. Burada yatırım yapan herkesin kenti düşünmesi lazım. Bornova’nın gelişmesine katkı sunacak projeler üretmesi lazım. Bürokrasideki engelleri ortadan kaldırarak yatırımcının önünü açmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.


ÇAMDİBİ MAVİŞEHİR’İ GEÇECEK

Çamdibi’nde yapılan plan çalışmaları ile ilgili ayrıntıları aktaran Olgun Atilla şu ifadeleri kullandı, “Çamdibi’ndeki imar planları 1997 yılında hazırlandı. Yoğunlukları az değil. Emsal 2, emsal 2,5, emsal 3 olan yerler var. Biz 20 yıldır yapılmayan planları yaptık. Yaklaşık 400 hektar alanın planlarını çıkardık. Bize göre mükemmel bir plan oldu. Mutlaka eleştirisi olan vardır. Eleştirenlere şunu soruyorum sizin öneriniz var mı? Vatandaşların ne alacağı belli. İmar artışı bizim konumuz değil. Emsale göre bir oran çıkardık. O bölgeyi çok iyi biliyorum. Benim dedemin damları vardı. Biz istesek de istemesek de o bölge gelişiyor. Orada müteahhitler büyük projeler yapıyor. Bizde oraya yol ve yeşil alan yapıyoruz. İş adamlarının önünü açıyoruz. Şu anda ortaya koyduğumuz planda yüzde 60 zayiat söz konusu. Tam yönetmenliklere göre yapılsa zeminde yüzde 90 zayiat oluşur ki bu da mümkün değil. Büyükşehir Belediyesi’nin de bir plan çalışması var. İmar artışı yapılmadan kat yüksekliğine olanak sağlayan bir çalışma yapılıyor. Bunların hepsi tamamlandığında bugün İzmir’in en güzel semti olan Mavişehir’in çok çok önüne geçecek.”


Başkan Atilla sözlerini şu şekilde sürdürdü, “ Burası dönüştüğünde kimsenin kaybı olmayacak herkes kazanacak. 2 dairesi olana 3 daire vermek mümkün değil. Ama Çamdibi’ndeki binalar yeni planlara göre yapıldığında iki kat değerlenecektir. Vatandaşın bunu anlaması gerekir. Vatandaş baştan bize şüpheci bakabilir ama düşünüp tartışıldığında ne kadar isabetli, ne kadar adaletli bir plan yaptığımız görülecektir. Tahmin ediyorum ki halkımızın yüzde 65-70’i bu plana olumlu bakıyordur.”


MÜTEAHHİTLERİN SORULARINI CEVAPLADI

Bornova Belediyesinin yaptığı hizmetlerden söz eden belediye başkanı toplantının ilerleyen kısımlarında müteahhitlerin sorunlarını yanıtladı. Belediye başkanı özellikle imar plan değişiklikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. 


SORU – CEVAP

Bornova Bayraklı Müteahhitler Derneği Başkanı Cemil Turan: Kızılay mahallesinde bir plan tadilatı olacağı söyleniyor. Orada son durum nedir. Planlama ile ilgili bir çalışma var mı?


Olgun Atilla: Kızılay mahallesi, Çamdibi mahallesi ve Altındağ mahallesi gibi mahallelerde planlama çalışmaları yaptık. Bu yaptığımız planların hepsinde amacımız daha sağlıklı, depreme dayanıklı, insanların daha iyi ortamlarda oturabileceği mekanlar yaratmak. Bunu yaparken vatandaşın kaygıları var. Bu planı kime yapıyorsunuz diye soruyorlar. Biz plan yaparken herkese adaletli davranıyoruz. Hakkı neyse onu veriyoruz. Örneğin Mevlana mahallesinde bir bina var 8 katlı.  Hemen yolun karşısında 3 kat var. İnsanlar neden buna 8 kat da buna 3 kat diyor. Ya kardeşim bu adam zamanında 5 bin metrekareymiş. Bu adam 3 kat yapsa da inşaat alanı 10 bin metrekare, 8 kat yapsa da 10 bin metrekare.  8 katlı yapan adamın zeminde kaybı var. O adam sayesinde yeşil alan, ve otopark yapılmış. Bunu vatandaşlar bilmiyor. Farklı uygulama yapılıyor diyor. 50 kat yapan da, 2 kat yapan da hakkı neyse onu yapıyor."


İnşaat Yüksek Mühendisi Necmi Okumuş:  İnsanlar kentsel dönüşüm hakkında bilgi sahibi değil. Çok ciddi yanlış algılar var. Kentsel dönüşüm planlamasını anlatamıyoruz. Belediyeler ve müteahhitlerin planlamayı ortak yapıp bunu vatandaşa anlatması gerekiyor. Halkı kentsel dönüşüm konusunda doğru bilgilendirmek adına sizlerden destek bekliyoruz. Belediye ile ortak bir çalışma yapabilir miyiz?


Olgun Atilla: Hızlı bir şekilde Bornova’yı vizyon kent yapmaya çalışıyoruz. Biz yerel belediye olduğumuz için halkla iç içeyiz. Yeni gelişmeler hakkında bilgilendiriyoruz. Bu konuda da hem vatandaşlarımız hem de iş adamlarımıza yardımcı olmak maksadıyla üstümüze düşen görevi yapmaya hazırız. Bizim tek istediğimiz Bornova’nın kazanması, Bornova’nın gelişmesi.


Özemeksan Yönetim Kurulu Başkanı Binali Özbaykiz: Ege Üniversitesi hastane binası yakınındaki tüm otopark alanları bariyerle kapatılarak ‘Hastane çalışanlarına aittir’ yazısı asılmış. Peki vatandaşlar kendi araçlarını nereye park edecek. Park yeri olarak ayrılan yerden hastaneye yürüme mesafesinde değil. Hastanenin tüm otoparkını çalışanlara ayırmak doğru değil. Gerekirse ücretli yapsınlar, ücretini verelim ama o otoparkı vatandaş da kullansın


Olgun Atilla: Üniversite hastanesi bizim yetki alanımız değil. Ama Üniversite ile iştişareler yapıyoruz. Bu konuyu üniversite yönetimi ile konuşacağım


Harita Mühendisi Hasan Yılmaz:  1997 yılında yapılan planlarından sonuç alınamamasının en önemli nedenlerinden biri bence müteahhit ile mal sahibinin karşı karşıya kalması. Parseller bölününce planlar uygulanamıyor. Plan geçtikten sonra uygulanmasını belediye takip edecek mi? Planın imar uygulanması ve terklerinin alınması konusunda belediye rol alacak mı?


Olgun Atilla: Planların işlememesinin en büyük nedeni sürekli burayı yık, burayı yap, burayı boşalt şeklinde karmaşık bir yapılaşmanın olması. Böyle olunca işler baya bir karıştı.


Harita Mühendisi Hasan Yılmaz: Kayadibi köyünde dışarıdan yatırımcılar geliyor. Bu köylerde yapılan planlara plan notları ekleyerek köylülerin ticari faaliyet yürütebileceği plan notları ekleyebilir miyiz? Planda 7 metrelik yollar var. 7 metrelik yol artık olmasın. 7 Metrelik yollar yetmiyor. Planda köylünün hizmetine verilecek bir köy meydanı oluşturalım.


Olgun Atilla: Köyün mevcut yapısı korundu. Köylerde bulvar yapmak olmaz. Köylerin de köy gibi olması lazım. Planda piknik alanı, Pazar alanı ve hafif ticari alanlar zaten var.


BORNOVA’NIN GELİŞMESİNE DAHA ÇOK KATKIDA BULUNACAĞIZ

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Niyazi Gültekin, “Olgun başkanımızın göreve geldiği 2,5 yıllık sürede özellikle imar bölümünde çok ciddi iyileştirmeler gördük. Bizi bir araya getiren İMFED yönetimine teşekkür ediyorum. İnşallah bu tür toplantılarla daha çok bir araya geliriz. Bornova’nın gelişimi için daha çok katkıda bulunuruz” dedi.


Yenigün