15 / 05 / 2024

İzmir Ergenli Barajı'nın temeli atıldı!

İzmir Ergenli Barajı'nın temeli atıldı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İzmir'in Bayındır ilçesindeki Ergenli Barajı'nın temelini attı. Baraj tamamlanınca Küçükmenderes ovasında toplam 30 bin 470 dekar zirai alan suya kavuşacak.



Küçükmenderes Ovası'na hayat verecek Ergenli Barajı'nın temeli, Bayındır'da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atıldı. Törende konuşan Prof. Dr. Eroğlu 60 yıldır beklenen ve bu süreçte her hükümetin "biz yapacağız" dediği Ergenli Barajı'nın temelini attıklarını, tesisin açılışının tarih ve saatini de ilan edeceklerini söyledi. Eroğlu "Farkımız bu işte, bazıları konuşur biz yaparız. Bazıları laf üretir biz hizmet üretiriz. Sayın Cumhurbaşkanımız İzmir'e teşrif edecek. Dev bir merasimle 626 tesisin açılışını yapacak. Bu tesislerin maliyeti 769 milyon lira.  İzmir  İzmir olalı böyle bir yatırım gördü mü? Bir seferde bu kadar tesisin açıldığı bir yatırım görüldü mü? Bir bakan tarafından dev barajların dere ıslahlarının temelinin atıldığı görüldü mü? Bizimle beraber İzmirliler bunu görüyor. Bizden önce Türkiye'nin en büyük yatırımcı kuruluşu olan DSİ 3,5 yılda 9 tesisi hizmete açıyordu, yani yılda sadece 3 tesisi açarken o zamanın parasıyla 8 katrilyon harcamış. Ben de gurur duyasınız diye söylüyorum içinizden biri olarak aynı kurumla aynı çalışanlarla her yıl 350 tesisi tamamlayıp aziz milletimizin hizmetine sunuyoruz işte milliyetçilik bu. Milliyetçilik lafla olmuyor millete hizmet etmekle oluyor" ifadelerini kullandı. 


ÇİFTÇİYE FAZLA KAZANÇ 

Eroğlu, Küçükmenderes ovasının çok münbit topraklara sahip olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: "Bölgeye biz gelene kadar çivi çakılmamış. 13 tane baraj ve göletle Küçük Menderes havzasının tamamını sulayacağız. İşte heyecan bu, bayrak sevgisi bu, millet sevgisi bu. Biz İzmir'deki bütün barajları yapacağız. Yapacağımız tesislerle İzmir'de 750 bin dekar araziyi sulayacağız. Su olamadan ürün almak mümkün değil, su olunca yılda 3 kez mahsul alınıyor. Dekar başına çiftçimizin cebine 1000-1500 lira fazla para giriyor. İzmir'i dünyaya gıda üreten ve ihraç eden bir üs haline getireceğiz" diye konuştu. İzmir'i Ankara'ya, İstanbul'a bölünmüş yollarla bağladıklarını ve hızlı trenle de bağlayacaklarını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu tesislerin hepsini yerli müteahhit, yerli firma ve yerli malzemeyle yaptıklarını söyledi. Eroğlu, " Türkler inşaat sektöründe dünyada Çin'den sonra ikinci sırada. Ormanları halkımız için kullanacağız 1.5 milyon deliceyi aşılayıp vatandaşımıza dağıtacağız" diye bilgi verdi. 


FETREK'TE BİR İLK UYGULANACAK

Fetrek Deresi'nde incelemelerde bulunan Bakan Veysel Eroğlu burada yaptığı açıklamada "Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Torbalı Belediyesi burada muhteşem bir seferberliğe başladı. Islah projesini inşallah mahcup olmadan çok kısa bir sürede bitireceğiz. Buranın üzerine tarihi köprüler ve güzel bir gölet yapacağız. Muhteşem bir rekreasyon alanı oluşturacağız.Suyun sürekli aktığı kısma kılavuz dere inşa edeceğiz. DSİ bu uygulamayı ilk defa hazırlıyor" dedi. 


Sabah


Geri Dön