28 / 04 / 2024

İzmir Hızlı Tren Projesi'ne ilave iki istasyon yapılacak

İzmir Hızlı Tren Projesi'ne ilave iki istasyon yapılacak

Yeni hizmete giren Hızlı Tren Projesi'nde, biri Hilal ile Kahramanlar arasına, diğeri de Kemer ile Buca şžirinyer arasına olmak üzere iki istasyon daha geliyor



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin TCDD ile ortaklaşa hayata geçirdiği Aliağa Menderes Hızlı Tren Projesi'nde Hattın tamamı Ocak ayı sonu itibariyle devreye girerken  İzmir  Büyükşehir Belediyesi 31 olan 80 kilometrelik hat üzerindeki istasyon sayısını artırmak amacıyla çalışma başlattı.

İstasyonlardan ilkinin Halkapınar Aktarma İstasyonundaki sıkışıklığı gidermek ve burasını rahatlatmak amacıyla Hilal ile Kahramanlar arasına yapılması öngörülürken diğer istasyon ise Kemer İstasyonu ile Buca şžirinyer istasyonu arasındaki bölgeye yapılması planlandı. Buraya istasyon yapılmasına neden olan etken ise diğer istasyonlara göre bu iki istasyon arasındaki mesafenin fazla olması gösterildi.

33'E çIKACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin TCDD ile ortaklaşa hayata geçirdiği Aliağa Menderes hattında yaklaşık 5 yıl süren serüvenin sonuna yaklaşılırken hatta başlayan deneme seferlerine paralel olarak projedeki eksiklikler de bir bir ortaya çıkmaya başladı. Önce 80 kilometrelik hat üzerindeki yaya üst geçit sayısını vatandaşlardan gelen yoğun talepler üzerine 11 olan sayıyı artırma kararı alan Büyükşehir Belediyesi ardından da özellikle Halkapınar'daki aktarma istasyonunda yaşanan ve bundan sonra yaşanabilecek olan sıkışıklığı gidermek amacıyla çalışma başlattı. Yürütülen çalışmalar kapsamında 80 kilometrelik hat üzerindeki 31 istasyona ilave olarak da 2 istasyonun daha yapımı gündeme geldi.

ETÜT çALIşžMASI

Başkan Kocaoğlu'nun talimatı ile belediye bürokratları Hilal ile Kahramanlar arasında ve Kemer ile Buca şžirinyer arasında ilave istasyon yapmak için etüt çalışmalarını başlattı. Yürütülen çalışma kapsamında bürokratlar söz konusu bölgelerde istasyonların oturabileceği yer arayışına girdi. Hilal ile Kahramanlar arasındaki bölgede yapılması öngörülen istasyonun Halkapınar Aktarma İstasyonu'daki sıkışıklığı gidermek ve Güney'den yani Cumaovası yönünden gelen vatandaşların daha çabuk bir şekilde Konak'a varmalarının sağlanması amacıyla planlandığı öğrenildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geçtiğimiz günlerde Yeni Asır TV'de yaptığı açıklamada Hızlı Tren Projesi'nin en önemli ayaklarından birisi olan Halkapınar'daki aktarma istasyonunda sıkışıklık yaşandığını bu nedenle aktarma istasyonu'nu revize etmek için proje çalışması başlattıklarını açıklamıştı.

KARAR BAşžKAN'IN

Kocaoğlu'nun talimatı ile bürokratlar yeni yapılacak istasyonlarla ilgili etüt çalışması başlattı. Bölgede yapılan incelemelerde ilk etapta Hilal ile Kahramanlar arasında yer bulunamazken Kemer ile şžirinyer arasındaki bölgede yapılacak istasyonun yeri konusunda henüz kesin olmamakla birlikte yer belirlemesi yapıldı. İstasyonun Gürçeşme yakınlarında bir parka yapılması öngörüldü. İstasyonlar ve yapılacağı yerler konusundaki son kararı önümüzdeki günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun vereceği öğrenildi. TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, 80 kilometrelik hat üzerinde 31 olan istasyon sayısının 33'e çıkarılmasına ilişkin talebin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden geldiğini söyledi. Halen yapımı devam eden Üçyol-Üçkuyular ile Ege Üniversitesi Evka3 Metro hattı inşaatlarının bitmesinin ardından Halkapınar'daki aktarmaların artacağını bu nedenle sıkışıklık yaşanabileceği konusunda büyükşehir belediyesinin çekinceleri olduğunu belirten Eriş, 'İzmir büyükşehiri belediyesi bu konuda haklı bir talebi var. 80 kilometrelik banliyö sisteminin tek aktarma merkezi Halkapınar. O nedenle diğer metro hatları da devereye girince sıkışıklık yaşanabilir. İlave istasyonlardan biri Halkanıpar ile Hilal arasına diğeri de eiki istasyon arasındaki mesafa fazla olduğu için Kemer ile şžirinyer arasında Gürüçeşme'ye yapılması öngörülüyor. Talep TCDD Genel Müdürlüğüne iletildi. Önümüzdeki hafta Ankara'dan gelecek teknik heyet taleplerin yapılabilirliğini inceleyecek. Teknik heyetin raporuna göre karar verilecek' diye konuştu.
Yeni Asır/ERTAN GÜRCANER


Geri Dön