27 / 04 / 2024

İzmir Karabağlar'daki kentsel dönüşüm çalışmaları TBMM'de!

İzmir Karabağlar'daki kentsel dönüşüm çalışmaları TBMM'de!

İzmir Karabağlar'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik şikayetler mecliste konu oldu. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



İzmir Karabağlar daki kentsel dönüşüm çalışmaları TBMM de!

İzmir Karabağlar'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik şikayetler mecliste konu oldu. CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, konuya ilişkin soru önergesi hazırlayarak sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Kayseri Mehmet Özhaseki'ye sordu.

CHP'li Bakan önergesinde "Karabağlar’da halkın itirazlarına rağmen yükselen rezerv kentsel dönüşüm konutlarında, inşaatı yapan şirketin, rezerv kentsel dönüşüm konutlarının ilk etabını “lüks konut" olarak satışa çıkardığı, bu konutlar için 400 bin liraya varan fiyatlar istediği, Karabağlılar’ın da bölgede yaşayan yoksul bir ailenin bu fiyatlardaki lüks konutlara geçmesinin mümkün olmadığını söyledikleri ve ‘Bu nasıl kentsel dönüşüm?’ sorusunun tartışıldığı iddia edilmektedir." dedi.

2012 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla, herhangi bir bilimsel çalışma olmadan riskli alan ilan edilen Karabağlar’ın Cennetçeşme, Limontepe ve Uzundere semtlerindeki yer alan 540 hektarlık alan ve 16 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm çalışmalarının halkın açmış olduğu davalara rağmen devam ettiğini dile getiren Murat Bakan, "Bakanlığın ihalesini alan Nuhoğlu isimli inşaat şirketi projenin ilk etabı olarak görülen Uzundere Mahallesi’nde planlanan 20 blok 1500 konutun inşaatında her geçen gün yeni bir kat çıkmakta ve 101 hektarlık alanda inşaat günden güne ilerlemektedir. İhale şartnamesine göre yapılan konutların yarısı ihaleyi alan şirkete aittir." diye konuştu.

Öte yandan Karabağlar halkının yaptığı toplantı ile yeni kararlar aldığını, düzenlemeden kaynaklı hak mağduriyeti yaşayanların tapu sorununu çözülmemesi durumunda da haklarını arayacaklarını dile getirdiklerini söyleyen Bakan önergesindeki açıklamalara şu şekilde devam ederek 3 soru sordu.

"Evrensel Gazetesi’ne konuşan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Demeği Başkanı Halil Ecevit, açtıkları davaların bilirkişi sürecinde olduğunun bilgisini vererek "Katlaryükselmiş olabilir ama hiç bir şey bitmiş değil. Bizi taşımayı düşündükleri yer yüzyıllardır imara açılmayan heyelan bölgesi. Buradaki ticari alanlar, özel hastaneler, benzinlikler kimin için yapılacak? Burada halkın tasfiye edilmek istendiği açık. 6306 sayılı yasa halkı koruyan bir yasa değil. İnşaat mahallelerimize sığınan yoksul ailelerin evlatlarına mezar oldu ama hiç bir şey olmamış gibi inşaat her şeye rağmen devam ediyor ” demiş, “Bizden evlerimiz alınacak ve bir de borçlandırılmamız istenecek. Bizim gücümüz bu evlerde yaşamaya yetmez. Mevcut kentsel dönüşüm bizim gibi yatay binalarda yaşayanların hayatlarını zindana çevirecektir. Mahalle kültürümüzü kaybolmaması için birlikteliğimizi sürdürmeyi çalışıyoruz. ” diye de eklemiştir. Bu bağlamda;

1.) Yukarıda bahsi geçen projelerin bitiminde iddia edildiği gibi hak sahibi Karabağlar halkının bölgeden tasviyesi mi planlanmaktadır?

2.) Bakanlığınız buradaki hak sahiplerinin haklarını korumak ve gözetmek adına tedbir almış mıdır?

3.) Satışa çıkmış konutların bölge halkının gelir düzeyine uygun bir fiyata çekilmesi için inşaat şirketine Bakanlık tarafından tavsiyede bulunulmuş mudur?"

 


Geri Dön