23 / 12 / 2024

Bursa'daki kentsel dönüşüm çalışmaları TBMM'de!

Bursa'daki kentsel dönüşüm çalışmaları TBMM'de!

Bursa'nın 1/100 binlik planına yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığına, şehirdeki fay hatlarının tespitine ve kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırlandı..



Bursa daki kentsel dönüşüm çalışmaları TBMM de!


CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Bursa'nın 1/100 binlik planına yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığına, şehirdeki fay hatlarının tespitine ve kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. CHP'li Aydın, Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye sordu.

 

Aydın önergesinde "Bilindiği üzere; kent planlaması 1/100 binlik planlardır, yapılır ise bunun alt planları olan 1/10 binlik, 1/5 binlik ve sayılır. 1998 yılında yapılan ve Bursa'nm bugünlerinin planlandığı 1/100 binlik planda maalesef depremsellik ve doğal afetler açısından herhangi bir planlama bulunmamaktadır. Halen Bursa'da 1998'de yapılmış ( 17 Ağustos deprem öncesi) 1/100 binlik planlar uygulamaktadır Bursa'nın 2040 yılını hedefleyen 1/100 binlik planları üzerine bir çalışma ortaya konmamaktadır." dedi.

 

"Bilim insanlarına göre; Bursa'da hala tespit edilemeyen fay hatları bulunmaktadır. Bunun için Bursa'daki tüm fay hatlarını tespit etmek zorunludur Bununla ilgili fay hatlarının bulunduğu yerlere tampon bölge yapıp yapı yasağı getirmek daha sonra da konut yapımına devam etmek gerekmektedir." şeklinde açıklamalarda bulunan Aydın 5 soru sordu.

 

Aydın'nın soruları


1. Bursa'nın 1/100 binlik planı çalışmanız bulunmakta mıdır? Var ise bu plan ne zaman tamamlanacaktır?

 

2. Bursa'da kentsel dönüşüm çalışmaları devam etmektedir. Ancak fay hatlarının net olarak bilinmemesine rağmen nasıl yeni yerleşim alanları açılmaktadır?

 

3. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan planda Yıldırım ilçesinden başlayıp Osmangazi ilçesinin belirli bir yerine kadar giden fay hattı net bir şekilde görülebilmektedir. Büyükşehir Belediyesi'nin bu çalışması ilçe belediyelerinin planlarına neden yansıtmamaktadır?

 

4. MTA'nın yaptığı en son çalışma haricinde Bursa üzerinde ele alınmış, tüm fay hatlarının tespit edildiği bir çalışma neden yapılmamaktadır?

 

5. Bursa'nın merkez ve ilçelerinden şu ana kadar belirlenmiş 2 tane fay hattı geçmesine rağmen depreme karşı neden önlem alınmamaktadır? Bunca acılara rağmen depreme karşı neden hazırlık yapılmamaktadır?

 


Geri Dön