29 / 04 / 2024

İzmir Karaburun'da çatı katı krizi!

İzmir Karaburun'da çatı katı krizi!

İzmir Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan göreve geldikten sonra konut şeklinde çatı katı inşaatını yasaklamıştı. İddialara göre; Karaburun kendi döneminden önce yapılan binalar için 40 bin TL ruhsat ücret istendi. 



Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan göreve geldiği an hayata geçirdiği uygulamayla tepki çekiyor. Yeni Asır'dan Erhan Gülenç'in haberine göre; Karaburun inşa edilecek binalarda konut şeklinde çatı katı yapılmasını yasaklamıştı. Sonrasında ise mevcutta çatı katlı binalar için 30-40 bin TL ruhsat ücret istemişti. 

Sayıları 150 olan binalar için metrekare başına  300 TL isteniyor. Bu ücret ile ev sahipleri için astronomik rakamlara ulaşıldı. 

Konuyla ilgili iddialar hakkında açıklama yapmayan Başkan İlkay Girgin Erdoğan, "İlgili müdürümle görüşüp size hafta başında dönerim" yanıtını verdi. 

İzmir Karaburun da çatı katı krizi!

CHP Büyükşehir Belediyesi tarafından onay verildiği belirtilen kararda belediyenin içerisinde olduğu borç nedeniyle gelir sağlamak için böyle karar aldığı iddia edildi. Söz konusu karara karşı çıkan AK Parti'nin Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, "Bu insanların hepsi belediyeye güvenerek çatı katlı bina yapmak için ruhsat almış. Alırken de harçlarını ödemiş. Belediye insanlar bunu yaptıktan sonra ikinci kez karar alarak bu kişilerin binalarını kaçak duruma düşürüyor. Sonra da kalkıp binaların tamamı üzerinden metrekare başına 300 lira gibi yine eşi benzeri görülmemiş fahiş bir para istiyor. Bunun adı pandemi döneminde yapılmış soygundur. Oysa belediye şu an başka konutlardaki tadilatlardan ilave edilen metrekare başına 11 TL ücret alıyor. Şu an Karaburun'da bu kapsam dışında herhangi bir tadilata gidersen metrekaresi 11 liradan ödüyorsun. Belediye şimdi de çatı katının büyüklüğü kadar 11 TL'lik tarife üzerinden ücret alsın. CHP'li Başkan fırsatçılık yapıyor"dedi.

600 bin TL ödeniyor 

Alınan karar ile  vatandaşların yasal haklarının elinden alındığını söyleyen Yıldız, "Bu vatandaşların tek suçu seçimden önce oturma ruhsatlarını alamamak mı, yoksa hiçbir kanun tanımayan dediğim dedik para odaklı yönetime denk gelmeleri midir? Belediye bu karar Büyükşehir'den daha onay almadan tahsilata başladı. Örneğin, bir müteahhit 600 bin TL'den fazla harç bedeli ödeyerek, yasal hakkını satın aldı. Bu yapılan en basit tabirle zulümdür ve suçtur." şeklinde konuştu. 

Karara imza attı

Diğer yandan Erdoğan'ın geçmişte çıkan ve inşaatlara çatı katı yapma izni veren kararlar için imza attığı belirlendi. Erdoğan söz konusu karar için imza attığı dönemde belediye meclisinin imar komisyonunda görevlisiydi. Erdoğan'ın kendi imzaladığı kararı iptal ettiği ifade ediliyor.

İzmir Karaburun'da depremde evi hasar gören ailelere kira yardımı yapılıyor!


Geri Dön