24 / 12 / 2024

İzmir kentsel dönüşümde gecikiyor mu?

İzmir kentsel dönüşümde gecikiyor mu?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, İzmir'de başlatılan dönüşüm çalışmalarının yavaş ilerlediği uyarısında bulunarak, "Riskli alanların dönüşümünü geciktirerek risk almayalım" dedi...



Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, İzmir'de başlatılan dönüşüm çalışmalarının yavaş ilerlediği uyarısında bulunarak, "Riskli alanların dönüşümünü geciktirerek risk almayalım" dedi. 


İmar affı sorunu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Event Ayna organizasyon tarafından düzenlenen "Şehrin Geleceği, Geleceğin Şehri Kentsel Dönüşüm Zirvesi" yapıldı. Toplantıya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, Ege İşadamları Derneği Başkanı(EGİAD) Seda Kaya da katıldı. Varan, İzmir'de yapı stokunun hızlı şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirterek, imar aflarının bu sorunu tetiklediğini dile getirdi. Varan, Türkiye'nin ve İzmir'in deprem kuşağında olduğunu hatırlatarak, "14 milyon yapının 20 yıl içinde 6.5 milyonunun dönüşmesi gerekiyor. İzmir'in hızlı ciddi bir şekilde ameliyat masasına yatırılması lazım. Süreç işliyor, zaman geçiyor. Mutlaka bu dönüşümü yapılmalıdır. Vatandaşın hukukunu koruyarak, yerinde dönüşüm yapılmalı" diye konuştu.


Yüksek yaşlı bina

Kentsel dönüşüm çalışmalarının yavaş ilerdiğini dile getiren Varan, "Sayıştay raporlarına göre kentteki binaların yaş ortalaması 25, kaçak ve çarpık yapılaşma oranı ise yüzde 60-65 civarında. 1 milyon konutun hemen dönüşmesi gerekiyor. Bakanlığımız Karabağlar'da en büyük kentsel dönüşümü yapıyor. Bakanlığımızın yürüttüğü dönüşüm büyükşehirin 3 katı büyüklüğünde. Belediye ve Bakanlık ortak çalışma yapıyor" dedi. 

Son bir yılda dönüşüm için başvuru sayısının 10 kat arttığını anlatan Varan, "Dönüşüm için 2013'te 793, 2014'te ise 8 bin başvuru oldu. Dönüşüm nedeniyle her ay 4.5 milyon lira kira yardımında bulunuyoruz" diye konuştu. Kaya ise, "Kentsel dönüşümde amaç binaları yıkıp yeniden yapmak değildir. Kentsel dönüşüm aynı zamanda şehirlerin yeniden planlanması ve bir bütünlük içinde yapılaştırılması açısından bir fırsattır. Şehirlerimizi yeni ve uygar bir geleceğe taşımalıyız" dedi.

Zirvede sunum yapacakları açıklanan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ile İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise toplantıya katılmadı. 


1 ilçe için 1 milyon TL

MÜFED Başkanı Necip Nasır, imar planlarının hızlı şekilde tamamlanmasını isteyerek, "Bir ilçenin planlanması için 500 bin ila 1 milyon liralık bir kaynak yeterli. Toplamda 30 ilçenin planları 20-25 milyon liraya yapılır. Bu planlamalar Büyükşehir ve Çevre İl Müdürlüğü'nün koordinasyonunda olmalı. Özel sektör iş yapmak istiyor. İzmir'in çıkarlarını, İzmir planlarıyla birleştirirsek, 10 yılda dünya markası oluruz. Kültür, tarih, altyapısıyla mazereti olmayan bir kentiz" diye konuştu.


Yeni Asır


Geri Dön