27 / 12 / 2024

İzmir kentsel dönüşüme hazırlanıyor!

İzmir kentsel dönüşüme hazırlanıyor!

Van'da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye'nin her kentinde olduğu gibi İzmir'de de mevcut yapı stoğunun yenilenmesi için başlayan çalışmalar hızlandı



Hükümet de “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun tasarısıyla kent dönüşümünü kolaylaştırmak için kolları sıvadı. İzmir’de en büyük kentsel dönüşüm projesi, Büyükşehir Belediyesi’nce Kadifekale heyelan bölgesinde gerçekleştirildi. Toplam 420 bin hektar alanda bin 980 bina yıkıldı. Hak sahiplerinin bir kısmına arazi ve konutlarının bedelleri ödendi, bir kısmı ise Uzundere’de  TOKİ  tarafından yapılan ve Büyükşehir tarafından satın alınan konutlara taşındı.

100 BİN BİNA YIKILACAK
İzmir genelinde kentsel dönüşümü hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, 1/25 bin ölçekli  İzmir  Kentsel Bölge Nazım İmar Planı’nın revizyonunda belirlediği 4 bin 70 hektarlık kentsel dönüşüm bölgesinde 100 bin binanın yıkılarak en az 200 bin konut yapılmasını öngördü.

Bu kapsamda ilk etapta 470 hektarlık alanı kapsayan projeler hazırlandı. Hükümet tarafından Roman açılımı kapsamında Bayındır, Menemen ve Torbalı’da yapılacak 3 projeyle kendi hazırladıktan 6 projeyi onay için Bakanlar Kurulu’na gönderen Büyükşehir, onayın ardından çalışmalara başlayacak.

ÖZEL SEKTÖR DEVREDE
Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi dışındaki kentsel dönüşüm projelerinde özel sektörü devreye alacak, hak sahipleriyle müteahhitler arasında aracı olacak. Büyükşehir, bu yöntemle kentin kalkınmasına da katkıda bulunacak. Projelerin tamamlanması da bu sistemle hızlanacak.

 BÜYÜKŞEHİR’İN ONAY BEKLEDİĞİ PROJELER
■ Menemen-Torbalı-Bayındır: Menemen Ahıhıdır, Bayındır ve Torbalı’da toplam 26.7 hektarlık alanda, 2 bin konutu içeren proje alanları hazırlandı.
■ Örnekköy: 18 hektarlık alanda uygulanacak ve bin 500 konutu kapsayacak.
■Ege Mahallesi: 7 hektarlık alanda uygulanacak ve bin konutu içerecek.
■ Ballıkuyu: 48 hektarlık alanda uygulanacak ve 5 bin konutu kapsayacak.
■ Aktepe ve Emrez: 122 hektarlık alanda uygulanacak ve 6 bin konutu içerecek.
■ Uzundere: 32 hektarlık alanda uygulanacak ve 4 bin konutu kapsayacak.

 BAKANLIĞIN BELİRLEDİĞİ ALANLAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kentsel dönüşümde öncelikli kentlerden birinin İzmir olduğunu açıkladı. Bakanlık, yeni yasayla birlikte çalışmalarını hızlandıracak. TOKİ, Büyükşehir ve ilçe belediyelerle birlikte çalışmalar yapılacak. İzmir’de öncelikle proje uygulanacak alanlar da tespit edildi.

Çiğli’de; Küçük Çiğli, Köyiçi, Şirintepe, Gü- zeltepe, Maltepe 242 hektar.

Karşıyaka’da; Cumhuriyet ve İnönü 12 hektar, Örnekköy ve İmbatlı 115 hektar, Şemikler, Yalı, Fikri Altay, Demirköprü 79 hektar, Zübeyde Hanım 129 hektar.

Bayraklı’da; Onur 59 hektar, Postacılar, Soğukkuyu, Org. Nafiz Gürman, Emek, Gümüşpala 38 hektar, Refik Şevket İnce, Muhittin Erener, Cengiz Han, Alparslan, Çay, Osmangazi, Tepekule, Fuat Edip Baksı 338 hektar, Adalet 4 hektar.

 Bornova’da; Çmar, Yıldınm Beyazıt, Ra- fet Paşa, Barbaros, Yeşilova, Gaziosmanpaşa 364 hektar, Mevlana 93 hektar, Doğanlar 85 hektar, Kemalpaşa ve Gürpınar 116 hektar, Tuna, Koşukavak, Birlik, Zafer, Serintepe, Merkez ve Meriç 249 hektar.
Konak’ta; Ege 5 hektar, Hilal ve Yenişehir 35 hektar, Güney, Emir Sultan, Cengiz Topel, Zeytinlik, Huzur, Trakya, Murat, Levent, Zeybek, Anadolu, Millet, Yavuz Selim, 26 Ağustos, Saygı, Atamer, Ferahlı, Ulubatlı, Mehmet Akif, Çınar Tepe, Lale, Mehtap, İsmet Paşa 648 hektar, Karabağlar, Çaldıran, Çamlık, Dicle ve Ufuk 56 hektar, Ballıkuyu, İmariye, Haşan Özdemir, 1. Kadriye, Aziziye, Çimentepe, Akarcalı, Yeşildere, 19 Mayıs, Doğatepe, Selçuk, 2. Kadriye ve Kosova 132 hektar.

Karabağlar’da; Ali Fuat Cebesoy, Vatan, Reis, Bahar, Çalıkuşu, General Asım Gündüz, Gülyaka, Kazım Karabekir, Tahsin Yazıcı, Refet Bele, Bozyaka, Cennetoğlu, Sarıyer, Uğur Mumcu, Sevgi, Karabağlar ve Esenlik 392 hektar, Barış, Günaltay, Selveli, Kibar, Devrim, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Aydm ve Gaziemi Aktepe ve Emrez 558 hektar, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Umut, Ali Fuat Erdem, Gazi, Yüzbaşı Şerafettin ve Özgür 435 hektar, Aşık Veysel 92 hektar.

 Buca’da; Fırat, Seyhan, Göksu, Yeşilbağlar, Çamlıpınar, Çamkule, Kozağaç, Yenigün, Atatürk, Yıldız ve Kuruçeşme 864 hektar.

 Narlıdere’de; Atatürk ve Çamtepe 67 hektar, Çatalkuyu ve Narlı 26 hektar.

DÖNÜŞÜMDE CAZİBE MERKEZİ YARATILACAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kentsel dönüşüm ile ilgili düşünceleri ise şöyle; “Geçmişte yapılan sağlıksız binaların ekonomik ömrü bitti. Şimdi kent dönüşümü büyük kentlerimizin gündeminde. Hep beraber, başta hükümetimiz, ilgili bakanımız, büyükşehir belediyeleri kent dönüşümü için çalışmalar yapıyor. Nasıl yapılacağı konusunda hemen herkes mutabık. Öncelik vatandaşı yerinden oynatmamak, mağdur etmemek olmalı. Konu sadece binayı yıkıp yerine depreme dayanıklı bina yapmaksa, o, işin basit tarafı. Mevcut binaları güçlendirerek işi daha ucuza getirebiliriz. Bizim çoğu bölgemizde planlı alanlarımız dahil, sosyal donatı alanı yapacak. Sağlık ocağı, küçük bir park yapacak yerimiz yok. Sözün özü, sosyal donatı alanlarımız yok. İzmir’in geniş yolların, otopark alanlarının, kent ormanlarının ayrılması olmazsa olmazdır. Aksi halde kent dönüşümünün hiçbir anlamı yoktur.

İzmir, nereden bakarsanız bakın bütün çarpık yapılaşmanın göründüğü bir kenttir. Manzara gerçekten yürekler acısıdır, bugüne, bu çağa uygun değildir. Değişmesi gerekmektedir. Ama bunlar yıkılıp da aynı tarzda planlanarak heyula tarzında 10-15 katlı binalar yükselirse İzmir bugünkünden daha basıcı, daha ruh karartıcı, insanları daha çok psikolojik sıkıntıya sokacak bir hale gelecektir. İzmir’in yamaçlarının mutlaka konut yeşil alan, kent ormanı, konut, yeşil alan diye ayrılması gerekir. Mutlaka kent dönüşümü yapılacak bölgelere bir cazibe merkezi yaratmak oradaki daireleri ve ticaret alanların değerini artırmak gerekir.

Bu kentin ekonomisi, sanayisiyle, ticaretiyle, hizmet sektörüyle kalkınırsa kent dönüşümü hızlı bir şekilde yapılır. Bugün İzmir’de dönüştürülecek ortalama 100 bin konut var. Bunun için 200 bin konut yapılması gerekir. Bunu yapabilmemiz için 100 bin konutun satılması, 100 bin konut talebinin olması gerekir. Bu talebi de kentin ekonomik durumu belirleyecektir. Bunun için bizim esas işimiz İzmir kentini kalkındırmaktır. Buradan hareketle kent dönüşümünü bir kısmı İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir kısmını TOKİ organize edebilir. Ama mutlaka mal sahibi ile müteahhidin araşma iki tarafın hakkım hukukunu koruyacak adil bir elin bulunması gerekir.”

Utku Bolulu/Hürriyet


Geri Dön