Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan projesi tanıtıldı!
Kentsel dönüşüm ve riskli yapı yenileme sürecindeki vatandaşları hakları ve süreçler konusunda bilgilendirme amacıyla geliştirilen Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan Projesi, bugün düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.
Kentsel dönüşüm sürecindeki vatandaşları, başta mimari ve teknik olmak üzere, karşılaşacakları temel konu başlıkları hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirmek amacıyla İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) ve Türk Ytong işbirliğinde hazırlanan “Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan” Projesi, Kadıköy pilot bölge çalışması ile başladı.
Çalışma kapsamında yayınlanan ve vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacak olan 97 sayfalık Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan Rehberi, toplam 15 yıllık bir süreçte riskli yapı stasündeki yaklaşık 12 bin binanın yenileneceği Kadıköy’de yaşayan vatandaşlardan alınan görüşler ışığında hazırlandı. İstanbulSMD üyesi mimarların ve konusunda uzman teknik insanların katkılarıyla hazırlanan rehberin tüm içeriğine www.kentseldonusumehazirlan.com internet sitesinden de ulaşmak mümkün.
Kentsel dönüşümün tanımından, ilgili kanunlara, sürece dahil olan kamu ve özel sektör temsilcilerinin görev ve sorumluluklarından, projelendirme, sözleşme aşamalarına kadar kentsel dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını özetleyen Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan rehberi, kritik karar noktaları için vatandaşları hakları ve sorumlulukları konusunda önceden bilgilendiriyor.
İstanbulSMD BAŞKANI PROF. ERTUN HIZIROĞLU:
“Sağlıklı ve kaliteli yaşam alanlarına ihtiyacımız var.”
Mimarlık sektörünün ülke çapındaki en saygın sivil toplum örgütlerinden biri olan İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) Başkanı Prof. Ertun Hızıroğlu, kentsel dönüşüm sürecindeki en kritik faktörün sağlıklı ve kaliteli yaşam alanlarının doğru projelendirilmesi olduğunu belirtti: “Başta Kadıköy olmak üzere İstanbul’un çeşitli yerlerinde kentsel dönüşüm hareketinin gün geçtikçe hızlandığını ve yoğunluk kazandığını görüyoruz. Mülk sahipleri, belediyeler, müteahhitler ve bakanlıklar arasında süregiden bu yenileme faaliyeti oldukça karmaşık ve zorlu. Öncelikli ihtiyacımızın sağlıklı ve kaliteli yaşam alanları olduğunu unutmamamız lazım. Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan Projesi aracılığı ile vatandaşların mimarlık bilimiyle doğrudan ilişkiye geçtiği bu süreci elimizden geldiğince özetlemeye, onlara yol göstermeye gayret ettik…”
TÜRK YTONG YÖNETİM KURULU BAŞKANI F. FETHİ HİNGİNAR:
“Vatandaşların doğru bilgiye sahip olması çok önemli”
Yapı malzemeleri sektörünün lider markası Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, vatandaşların içinde bulunduğu sürece dair olabildiğince bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı: “Dönüşümün en üst seviyede gerçekleştiği Kadıköy’de yapılan araştırmalarda, ilçe sakinlerinin pek çok konuda bilgiye ihtiyaç duyduklarını gözlemledik. Bundan hareketle, mimarları mülk sahipleri ile bir araya getirerek, vatandaşların doğru bilgiye erişebilecekleri bir proje hazırladık. Türk Ytong için kentleşmenin nitelikli gelişimi her daim önemli konu başlıklarından biri olmuştur. Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde, kentsel dönüşüm sadece İstanbul’da değil, ülke genelinde önemli bir gündem maddesi. İnanıyorum ki, Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan Projesi Kadıköy ile başlayarak, pek çok il ve ilçeye yayılacak kapsamda bir bilgilendirme hareketi olacak…”
İŞ YOĞUNLUĞU YÜZDE 30 ARTTI
Türkiye çapındaki kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında en büyük çalışma sahası İstanbul. İstanbul genelinde riskli yapı tespiti yapılan bina sayısı 39.102 olup, riskli yapı olduğu onaylanan yapıların sayısı ise 38.590. Riskli yapıların 165.944 adedi konut, 24.287 adedi işyeri olmak üzere 190.231 bağımsız birimden oluşuyor. Bu yenilemenin büyük bir kısmı Kadıköy’de gerçekleşiyor. Resmi olmayan verilere göre Kadıköy ilçesinde 12 bin binanın daha riskli yapı statüsünde değerlendirilmesi bekleniyor. Hali hazırda 1200’e yakın inşaatın aynı anda devam ettiği bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinin 15 yıl daha süreceği tahmin ediliyor. Sürecin büyük kısmı yık-yap şeklinde ilerlediği gibi, iş yoğunluğunun%20 ile yüzde 30 arttırdığı belirtiliyor.
KISACA 6306 SAYILI KANUN
31 Mayıs 2012 tarihinde kabul edilen 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların
Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, bugün halk arasında “Kentsel Dönüşüm Yasası” olarak biliniyor. Kentsel dönüşüm yasasıyla, kentlerdeki nitelikli yapı stokunun artırılması ve düzenlenmesi ile deprem, sel, toprak kayması gibi doğal afetler nedeniyle oluşabilecek büyük yıkımların önlenmesi amaçlanıyor.
Kanunun esas çıkış sebebi 1999’da yaşanan Marmara Depremi. Yasa, yaşanan afetin ardından binaların risk taşıyıp taşımadıklarının tespit edilmesi, risk taşıyorlarsa güçlendirilmelerini ya da yıkılıp yeniden yapılmalarını öngörüyor.
Haber AA'da şu şekilde yer aldı;
Kentsel dönüşüm sürecindeki vatandaşları, başta mimari ve teknik olmak üzere, karşılaşacakları temel konu başlıkları hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirmek amacıyla İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) ve Türk Ytong iş birliğinde hazırlanan "Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan Projesi" Kadıköy pilot bölge çalışması ile başladı.
Proje kapsamında Kadıköy'deki vatandaşlardan alınan görüşler ışığında hazırlanan ve dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını özetleyen 97 sayfalık bilgilendirme kitapçığı isteyene ücretsiz olarak dağıtılacak. İstanbulSMD üyesi mimarların ve konusunda uzman teknik insanların katkılarıyla hazırlanan rehberin tüm içeriğine www.kentseldonusumehazirlan.com internet sitesinden de ulaşmak mümkün olacak.
Gayrettepe'deki Point Hotel'de projenin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İstanbulSMD Başkanı Prof. Dr. Ertun Hızıroğlu, kentsel dönüşüm hareketinin gün geçtikçe hızlandığını ve yoğunluk kazandığını belirterek, "Mülk sahipleri, belediyeler, müteahhitler ve bakanlıklar arasında devam eden bu yenileme faaliyeti oldukça karmaşık ve zorlu. Öncelikli ihtiyacımızın sağlıklı ve kaliteli yaşam alanları olduğunu unutmamamız lazım. Bu proje aracılığı ile vatandaşların mimarlık bilimiyle doğrudan ilişkiye geçtiği süreci elimizden geldiğince özetlemeye, onlara yol göstermeye gayret etti." diye konuştu.
Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, vatandaşların içinde bulunduğu süreç hakkında fazlasıyla bilgiye sahip olması gerektiğine değindi.
Dönüşümün en üst seviyede gerçekleştiği Kadıköy'de yapılan araştırmalarda, ilçe sakinlerinin pek çok konuda bilgiye ihtiyaç duyduklarını gözlemlediklerini aktaran Hinginar, buradan hareketle, mimarları mülk sahipleri ile bir araya getirerek, vatandaşların doğru bilgiye erişebilecekleri bir proje hazırladıklarını söyledi.
Hinginar, "Türk Ytong için kentleşmenin nitelikli gelişimi her daim önemli konu başlıklarından biri olmuştur. Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde, kentsel dönüşüm sadece İstanbul’da değil, ülke genelinde önemli bir gündem maddesi. İnanıyorum ki, bu proje Kadıköy ile başlayarak pek çok il ve ilçeye yayılacak kapsamda bir bilgilendirme hareketi olacak." ifadelerini kullandı.
AA
Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Türkiye ‘kentsel dönüşümle 2012’de tanıştı. İstanbul ‘kentsel dönüşüm’de en büyük çalışma sahası. Bu yenilemenin büyük bir kısmı da Kadıköy’de gerçekleşiyor. 12 bin binanın riskli olduğu Kadıköy’de 1200 inşaat aynı anda sürüyor.Fakat ‘kentsel dönüşümle ilgili bilinçlenme hâlâ sınırlı. ‘Kentsel dönüşüm’ çalışmalarının 15 yıl daha süreceği tahmin ediliyor. Vatandaş ise inşaat alanlarından rahatsız.
Yasal hak ve süreçler
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve yapı malzemesi şirketi Türk Ytong, kentsel dönüşüm ve riskli yapı yenileme sürecinde vatandaşları, yasal hakları ve süreçler konusunda bilgilendirmek amacıyla kolları sıvadı. 97 sayfalık ‘Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan’ adlı bir kitapçık hazırlandı. Kentsel dönüşümün tanımından ilgili kanunlara, sektörün görev ve sorumluluklarından sözleşme aşamalarına kadar sürecin tüm aşamaları kitapçıkta özetleniyor.
'Doğru bilgi çok önemli'
Türk Ytong Başkanı Fethi Hinginar, vatandaşların içinde bulunduğu sürece dair olabildiğince bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı. Projede Kadıköy’ün pilot bölge seçildiğini ve hazırlanan kitapçığın ücretsiz dağıtılacağını belirten Hinginar, “İlçe sakinlerinin pek çok konuda bilgiye ihtiyaç duyduğunu gözlemledik. Mimarları mülk sahipleriyle bir araya getirip doğru bilgiye erişilebilecek bir proje hazırladık” dedi.
'Kaliteli yaşam ihtiyacı'
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Prof. Ertun Hızıroğlu, kentsel dönüşüm sürecindeki en kritik faktörün sağlıklı ve kaliteli yaşam alanlarının doğru projelendirilmesi olduğunu belirtti. Hızıroğlu şöyle konuştu: “Mülk sahipleri, belediye, müteahhitler ve bakanlıklar arasında süregiden bu yenileme faaliyeti oldukça karmaşık ve zorlu. Amacımız bu süreci elimizden geldiğince özetlemek, onlara bu konuda yol göstermek.”
Posta
Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) Başkanı Prof. Ertun Hızıroğlu, 2012 yılından bu yana sürdürülen kentsel dönüşümle ilgili bir plânlama olmadığı için sokakların adeta şantiyeye döndüğünü, insanların yürüyecek alan bulmakta zorlandığını söyledi.
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve Türk Ytong'un işbirliğiyle basılan 'San Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan' adlı kitabının basın toplantısında konuşan Hızıroğlu, "Kent içine uygun olmayan sarı kamyonlarla birlikte insanlar bu süreçte mutsuz oldu. Bugün Bağdat Caddesi yoğun dönüşüm nedeniyle şantiyeye döndü" dedi. Sürecin büyük kısmının yık-yap şeklinde olduğu bölgede yüzde 20'ye yalan ek bir nüfus yoğunluğu beklendiğini anlatan Hızıroğlu "Belki insanlar sonrasında insanlar güzel binalara sahip olacaklar ancak plansız dönüşüm nedeniyle gelecek yapı artışından dolayı kanalizasyon, elektrik, su ve otopark gibi gibi konularda yetersizlik oluşması riski var" Proje Kadıköy'den başlıyor diye konuştu. Hızıroğlu, "Planlama dahilinde yapılmazsa bir hevesle başlayan dönüşüm hevesleri kursakta bırakabilir" yorumunda bulundu.
'40 bin kitapçıkla vatandaşlar dönüşümle ilgili bilgi alacak'
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve Türk Ytong'un işbirliğiyle basılan 40 bin kitapçıkla vatandaşlar kentsel dönüşüm hakkında bilgilendirilecek. 'Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan' adıyla yayınlanan kitapla, kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşların hakları, süreçler konusunda bilgilendirmeler ve başvuracakları noktalar gibi konular anlatılıyor. 97 sayfa basılan 40 bin kitap ilk etapta Kadıköy'de kurulan sarı masalarda vatandaşa dağıtılacak. Hızıroğlu, rehber kitabın, toplam 15 yıllık bir süreçte riskli yapı stasündeki yaklaşık 12 bin binanın yenileneceği Kadıköy'de yaşayanlardan alınan görüşler ışığında hazırlandığını söyledi.
Dünya
Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbul SMD) ve Türk Ytong, Kentsel dönüşüm ve riskli yapı yenileme sürecindeki vatandaşları hakları ve süreçler konusunda bilgilendirme amacıyla 'Sarı Işık" kentsel dönüşüm projesini başlattı. Proje kapsamında haftasonundan itibaren Kadıköy'de Sarı Işık masalarında dağıtılacak 40 bin kitapçık ile kentsel dönüşüm sürecindeki vatandaşlar, başta mimari ve teknik olmak üzere, karşılaşacakları temel konu başlıkları hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirilecek.
Ücretsiz olarak dağıtılacak olan 97 sayfalık rehber, toplam 15 yıllık bir süreçte riskli yapı stasündeki yaklaşık 12 bin binanın yenileneceği Kadıköy'de yaşayan vatandaşlardan alınan görüşler ışığında hazırlandı.
Kentsel dönüşümün rant sağlanan bir alan olmaya gittiğini ve vatandaşların çok bilgi sahibi olmadığını anlatan İstanbul SMD Başkanı Prof. Ertun Hızıroğlu, "Başta Bağdat Caddesi olmak üzere semtler şantiyeye döndü. Güvenlik yok. Memnuniyetsizlik metrekare ve kat yüksekliğinden öteye geçti. Ortaya çıkan durumun ele alınması planlama yapılması lazım. İnsanlar kat artsın metrekare aynı kalsın diyor ama altyapı otopark sorunları çıkacak. Değerleri azalacak binaların. Ayrıca yıkım doğru yapılmıyor" dedi.
İstanbul genelinde riskli yapı tespiti yapılan bina sayısı 39 bin 102 olup, riskli yapı olduğu onaylanan yapıların sayısı ise 38 bin 590. Riskli yapıların 165 bin 944 adedi konut, 24.287 adedi işyeri olmak üzere 190 bin 231 bağımsız birimden oluşuyor.
Cumhuriyet