28 / 04 / 2024

İzmir Kyme kenti 3.Derece Sit alanı yapıldı!

İzmir Kyme kenti 3.Derece Sit alanı yapıldı!

Kyme, İzmir Aliağa'da, Çandarlı Körfezinin Nemrut Koyu'nun kıyısında yer alan bir antik kent. Bugün, dar bir alanda kalmış, çevresi yaygın sanayi tesisleriyle kaplı bir ören yeri. Kyme’nin bir bölümü 1.Derece Sit alanından 3.Derece Sit alanına düşürüldü.



Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, Cumhuriyet Gazetesi için  İzmir  Aliağa'daki Kyme kentinin sit alanı derecesinin düşürülmesini ve yapılacak projeyi kaleme aldı.

İşte Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın'ın o yazısı...

Kyme, İzmir Aliağa'da, Çandarlı Körfezinin Nemrut Koyu'nun kıyısında yer alan bir antik kent. Bugün, dar bir alanda kalmış, çevresi yaygın sanayi tesisleriyle kaplı bir ören yeri. 

Kyme ve çevresi geçtiğimiz zamanlarda yavaş yavaş sanayi tesisleriyle doldu. Bununla birlikte kentte “rant” her değerden yüksek oldu. Bir adımlık yerlerin değerleri oldukça arttı. 

Zamanla Petrol, Perto-Kimya, Termik Santral, Demir Çelik, Gemi Söküm, Modern Liman tesislerinin çevresini kapladığı Kyme kenti, önceleri 1.Derece Arkeolojik Sit alanı yapılmıştı ve korumaya alındı. Korunan alanın dar olmasına karşın, yasalara göre 1.Derece Arkeolojik Sit alanlarının bozulamaz olması ve hiçbir yapıya izin verilmiyor olması açısından iyi bir düzenlemeydi. 

Bir dönem Kyme’de kazı gerçekleştiren heyet arasında yer alan arkeolog Nuray Pehlivan, Kye kentinin yakınında konumlanan Nemport şirketinin liman kapasitesinin arttırılması için, Kyme’nin bir bölümü 1.Derece Sit alanından 3.Derece Sit alanı yapıldığını belirtti. 3.Derece Sit alanlarında ise denetimli inşaat faliyetleri gerçekleştirilebiliyor. 

Yani yeni bir limanın genişletilmesi amacıyla tarihsel Kyme kentinin, bir zamanlar bölgenin metropolü olan yerin bir bölümü inşaata ayrılacak.

İzmir Kyme kenti 3.Derece Sit alanı yapıldı!

Oysa devlet milyonlarca lira harcama yaparak, Kyme’nin/Aliağa’nın yaklaşık otuz kilometre kuzeyine, Çandarlı-Zeytindağ-Kazıkbağlara büyük bir liman yapılması için yatırımlarını sürdürüyor. Değil Türkiye’nin, Akdeniz’in en büyük limanlarından olacağı iddia edilen bu limana İzmir’den ulaşmak amacıyla bir de otoyol yapıldı. 

Bu gibi durumlar bulunuyorken, bir şirketin işlerini kolaylaştırmak, iskelesini genişletmek, gelirini çoğaltmak amacıyla, çevrecilerin, tarih severlerin ve bazı komşu kurumların itirazda bulunmalarına rağmen Kyme’deki liman inşası kabul edilmiyor. 

İlgili Devlet kurumlarının, yetkililerin dikkatli kararlar alarak Kyme’ye daha fazla dokunulması, kıyılması engellenmeli. Kyme, birçok sanayi tesisinin arasında bir inci gibi olmalı ve korunmalıdır.

Yeni liman inşa etmek isteyenler için 30 kilometre kuzeyde yer alan büyük Çandarlı limanı yeterli olacaktır.

Muğla Sığla Ormanları koruma alanı olarak tescillendi!


Geri Dön