30 / 04 / 2024

İzmir Mavişehir Opera Binası'nın inşaatı 2017'de başlıyor!

İzmir Mavişehir Opera Binası'nın inşaatı 2017'de başlıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 400 milyon liraya malolması beklenen Türkiye'nin ilk ve tek opera binasının yapım çalışmalarına yeni yılla birlikte Karşıyaka'da başlayacak.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 400 milyon liraya malolması beklenen Türkiye'nin ilk ve tek opera binasının yapım çalışmalarına yeni yılla birlikte Karşıyaka'da başlayacak.


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka'ya bağlı Mavişehir'de hayata geçirilecek olan Türkiye'nin ilk ve tek opera binasının inşaat başlangıç tarihi belli oldu. 3 kat ve terastan oluşacak, bin 435 kişilik ana salonu, küçük salonlar, fuaye alanları, yeme-içme mekanları, sosyalleşme alanları ile 525 araçlık otopark alanı sunacak Mavişehir Opera Binası için 2017 yılının başında çalışmalara başlanacak. 3 sene sürmesi beklenen dev projenin 2020 yılında hizmete alınması bekleniyor. 


Türkiye'nin ilk ve tek olacak Opera Binası Projesi,  İzmir  Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nda (İEKK) tanıtıldı. 


Alsancak Havagazı Fabrikası'nda, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşen 62'nci toplantıda kentin kanaat önderleri, STK temsilcileri ile başkanları, odaların başkan ve temsilcilerine gösterilen proje için Projeler Şube Müdürü Ertan Dikmen sunum yaptı. 


İŞTE DETAYLAR 

2010 yılında Ulusal Mimari Proje yarışması yöntemi ile elde edilen ve 2012 yılında sözleşmesi imzalanarak yapımına başlanan proje kapsamında, bin 435 kullanıcı kapasiteli 3 kattan oluşacak ana salon ve sahnesi, 437 seyirci kapasiteli küçük salon ve sahnesi ile prova salonları, opera bölümü, bale bölümü bulunuyor. 73 bin 800 metrekarelik inşaat alanına sahip olan tesiste 350 seyirci kapasiteli avlu - açık performans alanı, atölyeler ve depolar, ana hizmet birimleri, idare bölümü, genel tesisler, teknik merkez ve 525 araçlık otopark yer alıyor. Opera binası teknik donanım anlamında Avrupa'daki örnekleri arasında öne çıkacak, sahne farklı oyunların oynanmasına olanak sağlayacak. Fuayesinde kitapçı, opera dükkanı, bistro ve bilet gişesi yer alacak. Fuayenin önünden geçen yol üzerinde otopark, toplu taşım durağı, araba ve taksi cepleri düzenlendi. Opera binası sadece temsil günleri değil, günün her saati aktif kullanılacak şekilde tasarlandı. 


MALİYETİ FUAR İZMİR'İ BULACAK 


Mavişehir Opera Binası için yıl sonunda ihaleye çıkılması hedefleniyor. Yer tesliminin de yapılmasıyla birlikte inşaat çalışmaları da 2017 yılında başlayacak. Gaziemir Fuar İzmir'in 400 milyon liralık bütçesi gibi bir bütçeye sahip olacak projenin 2020 yılında tamamlanması hedefleniyor. 


KOCAOGLU: 2020'DE HİZMETE AÇABİLİRİZ 


Projenin bir hayli önemli olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapılacak çalışmayla birlikte İzmir'in de dünyada kendine yer edineceğini söyledi. Kocaoğlu, "Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi gibi bir binanınız yoksa, gönlünüzün istediği bir orkestrayı davet edemiyorsunuz. Hatta Türkiye'ye davet edemiyorsunuz. Sanatçı önce geleceği mekanın özelliklerini soruyor. Opera da bu anlamda İzmir'i dünyada çok özel bir yere getirecek. Bu tesis 2020 yılında tamamlanacak" şeklinde konuştu. İzmir Devlet Opera ve Balesi eski Müdürü, Opera Sanatçısı Aytül Büyüksaraç ise "Bir rüya gerçek oluyor" diyerek Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti. 


SİDNEY UNESCO LİSTESİNE GİRDİ 


Dünyada Opera Binası dendiğinde akıllara Avusturalya'nın Sidney kentinde yer alan Sidney Opera Evi geliyor. Danimarkalı ünlü mimar Jorn Utzon'un 2003 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanan sembol projesi, UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesine eklendi. 

183 metre uzunlukta ve 118 metre genişlikte olan opera evi, 1,8 hektarlık bir alanı kapsıyor. Çatısı 67 metreye kadar yükselen Opera binası 5 tiyatro salonu içeriyor. Yapının ayrıca toplamda bin odası bulunuyor. 


Habertürk Ege


Geri Dön